Wątróbka drobiowa w wolnowarze Redmond przepisy

Wątroba w powolnej kuchence jak gotować, zdjęcie

Wątróbka drobiowa zdecydowanie powinna znaleźć się w diecie rodziny. Zawiera żelazo, kwas foliowy, witaminy z grupy B, co czyni go niezwykle wartościowym produktem na równi z wątrobą wołową. Ale w przeciwieństwie do tych ostatnich, kurczak jest delikatny i delikatny, nie wymaga doboru składników i gotuje się bardzo szybko, nawet łatwiej niż zwykłe udka z kurczaka z ziemniakami w piekarniku. Korzystanie z multicookera jeszcze bardziej ułatwi zadanie. Ale najpierw najważniejsze!

Sekrety wyboru wątróbki drobiowej

Aby danie było smaczne, należy kupić świeżą schłodzoną wątrobę. Bogaty bordowy kolor i elastyczność pomogą odróżnić go od zamrożonego: naciśnij kawałek, a szybko wróci do swojego kształtu. Ważne jest, aby wszystkie kawałki były w tym samym odcieniu, wykluczone są zielone plamy. Nie powinno być wielu zakrzepów krwi.

Dlaczego nie użyć mrożonej żywności? Bo po rozmrożeniu wątroba nabiera luźnej struktury i dosłownie rozpada się w rękach. W trakcie gotowania na patelni pozostanie „owsianka” z małymi kawałkami kawałków słodko-gorzkiego posmaku. Odróżnienie rozmrożonej wątroby pozwoli na nierównomierny kolor – od jasnoczerwonego do pomarańczowego i „ospałość” w dotyku. Nie używaj takiego produktu do eksperymentowania z gotowaniem wątróbki drobiowej w powolnej kuchence. Będziesz tylko rozczarowany.

Gotowanie dania w multicookerze Redmond i Panasonic

Jako przykład użyjmy przepisu na gotowanie wątróbki drobiowej w wolnowarze Redmond. Będzie to klasyczna wersja dania z kremowym sosem. Zróbmy od razu zastrzeżenie, że nie użyjemy kwaśnej śmietany, pomimo powszechnej opinii o idealnym połączeniu tych produktów. Gotowanie wątróbki drobiowej w powolnym naczyniu ze śmietaną nie jest właściwą kombinacją, ponieważ kwaśna śmietana ma tendencję do „złuszczania się” podczas procesu ogrzewania. Rezultatem jest potrawa usiana licznymi białymi grudkami. Świetną opcją byłby klasyczny francuski sos beszamelowy, który jest bardzo łatwy w przygotowaniu, jak na zdjęciu. Więc zacznijmy!

Domowa wątróbka drobiowa z pietruszką
Będziesz potrzebować:

  • wątróbka drobiowa – 1 kg;
  • cebula – 1 duża głowa;
  • sól i pieprz;
  • masło – 50 g;
  • mąka – łyżka stołowa;
  • mleko – 500 ml;
  • gałka muszkatołowa – ½ łyżeczki.

Gotowanie

  • Opłucz i pokrój wątrobę na średnie kawałki. Oczyść i posiekaj cebulę.
  • Włącz multicooker Redmond w trybie „Pieczenie”, ustaw minutnik na 30 minut. Wlej olej roślinny do miski, włóż cebulę. Smaż przez 7 minut, aż cebula będzie przezroczysta z zamkniętą pokrywką.
  • Dodaj wątróbkę i ponownie zamknij pokrywkę. Po 15 minutach wymieszać i gotować na wolnym ogniu. Nie ma potrzeby dolewania wody, ponieważ wątroba podczas gotowania daje dużo soku.
  • W tym czasie zrobić sos: masło roztopić na patelni, dodać mąkę, wymieszać drewnianą szpatułką. Powinieneś otrzymać złotą masę z bąbelkami. Wlej do niego gorące mleko, wymieszaj, pozwól mu się zagotować. Dusić przez 10 minut, dodać gałkę muszkatołową, ponownie wymieszać.
  • Pół godziny po rozpoczęciu gotowania wątróbkę posolić i popieprzyć, polać sosem i dusić na 30 minut.
  • To wszystkie sekrety gotowania wątróbki drobiowej w wolnowarze Redmond. Podawaj pysznie z kaszą gryczaną, puree ziemniaczanym, makaronem.

    Przepisy z prostymi składnikami

    Jak widać, bardzo łatwo jest ugotować wątróbkę drobiową w powolnej kuchence, przepisy na inne potrawy będą wydawać się jeszcze łatwiejsze, ponieważ można je wykorzystać jako pełnowartościowy rodzinny obiad!

    Duszona wątróbka drobiowa z ziemniakami w wolnym naczyniu

    Delikatne i obfite danie, w którym śmietana tworzy idealną równowagę z ziemniakami i wątróbką. Przygotowanie zajmie 2 godziny i minimum składników.

    Będziesz potrzebować:

    • wątróbka drobiowa – 500 g;
    • ziemniaki – 500 g;
    • krem o niskiej zawartości tłuszczu – 150 ml;
    • cebula – 1 duża głowa;
    • Sól.

    Gotowanie

  • Obierz i posiekaj cebulę, wyślij do smażenia w misce multicooker. Ustaw tryb „Gaszenie” i czas na 10 minut.
  • Na cebulę nakładamy umytą i posiekaną wątróbkę, doprawiamy solą. Gotuj przez 30 minut w tym samym trybie.
  • Ziemniaki obrać i pokroić na duże kawałki. Włóż do miski, pozostaw w trybie „Gaszenie” na godzinę.
  • Zawartość miski wymieszać, zalać śmietaną, gotować na wolnym ogniu 10 minut.
  • Wątróbka drobiowa z kaszą gryczaną w wolnym naczyniu

    Bardzo proste danie, które łatwo przygotować w godzinę. Połączenie z kaszą gryczaną spodoba się zarówno dzieciom, jak i wybrednemu małżonkowi.

    Kasza gryczana z wątróbką drobiową w misce
    Będziesz potrzebować:

    • wątróbka drobiowa – 500 g;
    • kasza gryczana – 300 g (kubek standardowy);
    • cebula – 1 duża głowa;
    • masło – 30 g;
    • śmietana – 100 g;
    • woda – 400 ml.

    Gotowanie

  • Oczyść i posiekaj cebulę. Do miski wrzucamy oliwę, cebulę, wątróbkę. Ustaw tryb „Pieczenie” na 10 minut, zamknij pokrywkę.
  • Dopraw zawartość miski pieprzem, solą. Wlej umytą kaszę gryczaną.
  • Śmietanę wymieszać z wodą, wlać do miski. Gotuj z zamkniętą pokrywką w trybie pilaw przez 45 minut.
  • Po zakończeniu wymieszać.
  • Mimo prostoty procesów każde danie zachwyci Cię delikatnym smakiem. I nawet bez doświadczenia kulinarnego możesz ugotować małe, wykwintne arcydzieło!

    – przepisy na wątróbkę drobiową w powolnej kuchence

    Inne przepisy na drób

    Kurczak w słoiku

    Kurczak w piekarniku

    Kurczak z miodem

    Jak marynować kurczaka

    Placki z wątróbki drobiowej

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author