Wątróbka drobiowa zdecydowanie powinna znaleźć się w diecie rodziny. Zawiera żelazo, kwas foliowy, witaminy z grupy B, co czyni go niezwykle wartościowym produktem na równi z wątrobą wołową. Ale w przeciwieństwie do tych ostatnich, kurczak jest delikatny i delikatny, nie wymaga doboru składników i gotuje się bardzo szybko, nawet łatwiej niż zwykłe udka z kurczaka z ziemniakami w piekarniku. Korzystanie z multicookera jeszcze bardziej ułatwi zadanie. Ale najpierw najważniejsze!
Sekrety wyboru wątróbki drobiowej
Aby danie było smaczne, należy kupić świeżą schłodzoną wątrobę. Bogaty bordowy kolor i elastyczność pomogą odróżnić go od zamrożonego: naciśnij kawałek, a szybko wróci do swojego kształtu. Ważne jest, aby wszystkie kawałki były w tym samym odcieniu, wykluczone są zielone plamy. Nie powinno być wielu zakrzepów krwi.
Dlaczego nie użyć mrożonej żywności? Bo po rozmrożeniu wątroba nabiera luźnej struktury i dosłownie rozpada się w rękach. W trakcie gotowania na patelni pozostanie „owsianka” z małymi kawałkami kawałków słodko-gorzkiego posmaku. Odróżnienie rozmrożonej wątroby pozwoli na nierównomierny kolor – od jasnoczerwonego do pomarańczowego i „ospałość” w dotyku. Nie używaj takiego produktu do eksperymentowania z gotowaniem wątróbki drobiowej w powolnej kuchence. Będziesz tylko rozczarowany.
Gotowanie dania w multicookerze Redmond i Panasonic
Jako przykład użyjmy przepisu na gotowanie wątróbki drobiowej w wolnowarze Redmond. Będzie to klasyczna wersja dania z kremowym sosem. Zróbmy od razu zastrzeżenie, że nie użyjemy kwaśnej śmietany, pomimo powszechnej opinii o idealnym połączeniu tych produktów. Gotowanie wątróbki drobiowej w powolnym naczyniu ze śmietaną nie jest właściwą kombinacją, ponieważ kwaśna śmietana ma tendencję do „złuszczania się” podczas procesu ogrzewania. Rezultatem jest potrawa usiana licznymi białymi grudkami. Świetną opcją byłby klasyczny francuski sos beszamelowy, który jest bardzo łatwy w przygotowaniu, jak na zdjęciu. Więc zacznijmy!
Będziesz potrzebować:
- wątróbka drobiowa – 1 kg;
- cebula – 1 duża głowa;
- sól i pieprz;
- masło – 50 g;
- mąka – łyżka stołowa;
- mleko – 500 ml;
- gałka muszkatołowa – ½ łyżeczki.
Gotowanie
To wszystkie sekrety gotowania wątróbki drobiowej w wolnowarze Redmond. Podawaj pysznie z kaszą gryczaną, puree ziemniaczanym, makaronem.
Przepisy z prostymi składnikami
Jak widać, bardzo łatwo jest ugotować wątróbkę drobiową w powolnej kuchence, przepisy na inne potrawy będą wydawać się jeszcze łatwiejsze, ponieważ można je wykorzystać jako pełnowartościowy rodzinny obiad!
Duszona wątróbka drobiowa z ziemniakami w wolnym naczyniu
Delikatne i obfite danie, w którym śmietana tworzy idealną równowagę z ziemniakami i wątróbką. Przygotowanie zajmie 2 godziny i minimum składników.
Będziesz potrzebować:
- wątróbka drobiowa – 500 g;
- ziemniaki – 500 g;
- krem o niskiej zawartości tłuszczu – 150 ml;
- cebula – 1 duża głowa;
- Sól.
Gotowanie
Wątróbka drobiowa z kaszą gryczaną w wolnym naczyniu
Bardzo proste danie, które łatwo przygotować w godzinę. Połączenie z kaszą gryczaną spodoba się zarówno dzieciom, jak i wybrednemu małżonkowi.
Będziesz potrzebować:
- wątróbka drobiowa – 500 g;
- kasza gryczana – 300 g (kubek standardowy);
- cebula – 1 duża głowa;
- masło – 30 g;
- śmietana – 100 g;
- woda – 400 ml.
Gotowanie
Mimo prostoty procesów każde danie zachwyci Cię delikatnym smakiem. I nawet bez doświadczenia kulinarnego możesz ugotować małe, wykwintne arcydzieło!
– przepisy na wątróbkę drobiową w powolnej kuchence
Inne przepisy na drób
Kurczak w słoiku
Kurczak w piekarniku
Kurczak z miodem
Jak marynować kurczaka
Placki z wątróbki drobiowej
Miłego czytania!