
Sprzęt i przybory kuchenne:
- patelnia;
- głęboka miska;
- deska do krojenia;
- nóż kuchenny;
- szpatułka kulinarna;
- wagi kuchenne;
- zlewka.
Składniki
Nazwa | Ilość |
wątroba królika | 500 gramów |
Duża cebula | 1 szt. |
Marchewka średnia | 1 szt. |
Sól | smak |
średniej wielkości pomidor | 1 szt. |
Zmielony czarny pieprz | smak |
Gotowanie krok po kroku
Pokrój umytego pomidora na pół, zetrzyj na grubej tarce. Przełóż puree na rozgrzaną patelnię. 
Umyj i obierz 1 średnią marchewkę. Pokrój roślinę okopową na pół lub na 4 części wzdłuż, pokrój w plastry o grubości ok. 2-3 mm. Marchewki można pokroić w drobną kostkę lub paski, starte na grubej tarce. 
1 dużą główkę cebuli obrać z łuski. Pokroić w półpierścienie o grubości około 3 mm. Wystarczy każdy inny sposób krojenia warzyw: na małe paski, kostki, plastry. 
Umyj, usuń folie, osusz ręcznikiem papierowym lub serwetką 500 gramów wątróbki króliczej. Jeśli podroby mają wyczuwalny zapach, moczy się je w zimnej wodzie lub mleku na 1-2 godziny. Uważa się, że wątroba młodego zwierzęcia do 6 miesiąca życia (waga do 2 kg) nie gromadzi szkodliwych substancji i jest produktem przyjaznym dla środowiska. Pokrój wątrobę na duże kawałki. Produkt możesz pokroić w plastry lub średniej wielkości kawałki (według własnego uznania). Wrzucić kawałki podrobów na patelnię do przecieru pomidorowego. 
Wlej 60 ml oleju roślinnego. Olej spożywczy można doprawić czosnkiem. Aby to zrobić, na innej patelni usmaż kilka ząbków czosnku zmiażdżonych nożem na złoty kolor w oleju roślinnym na złoty kolor. Usuń czosnek z oleju i wyrzuć. Do gotowania używaj oleju. 
Na patelnię wrzuć posiekaną cebulę i marchewkę. Aby nadać dodatkowy smak, włóż niewielką ilość ziół, przypraw, przypraw, świeżych ziół. Te składniki nie są wymienione w przepisie. 
Posolić i popieprzyć potrawę do smaku, zawartość patelni wymieszać szpatułką. 
Przykryj pokrywką, gotuj do miękkości na małym ogniu. Do dania można dodać świeżą śmietanę, śmietanę, sos dla kruchości pod koniec smażenia. Smak wątróbki króliczej (ma specyficzny słodkawy smak) można przyciemnić dodając pod koniec gotowania niewielką ilość wytrawnego białego wina. 
Podawane z różnymi dodatkami: ziemniaki puree, ziemniaki gotowane, makaron, ryż, kasza gryczana, inne płatki zbożowe, kalafior, warzywa gotowane na parze. Pyszny pasztet przygotowywany jest ze smażonej lub duszonej wątróbki króliczej z warzywami.
Przepis
Zobacz szczegółowe gotowanie królika na patelni z warzywami. Gospodyni pokazuje w fabule cały proces dynamicznego gotowania potrawy.
Teraz wiesz również, jak szybko i prosto gotuje się wątróbkę króliczą na patelni. A co gotujesz z podrobów króliczych? Zostaw swoje przepisy w komentarzach do artykułu, aby inne gospodynie domowe mogły z nich korzystać.