Wątróbka królicza: przepis krok po kroku ze zdjęciem

Jak nauczyć się gotować pyszną wątróbkę króliczą według prostego przepisu

Sprzęt i przybory kuchenne: 

  • patelnia;
  • głęboka miska;
  • deska do krojenia;
  • nóż kuchenny;
  • szpatułka kulinarna;
  • wagi kuchenne;
  • zlewka.

Składniki

Nazwa Ilość
wątroba królika 500 gramów
Duża cebula 1 szt.
Marchewka średnia 1 szt.
Sól smak
średniej wielkości pomidor 1 szt.
Zmielony czarny pieprz smak

Gotowanie krok po kroku

  • Pokrój umytego pomidora na pół, zetrzyj na grubej tarce. Przełóż puree na rozgrzaną patelnię.

    zetrzyj pomidora i połóż go na patelni.

  • Umyj i obierz 1 średnią marchewkę. Pokrój roślinę okopową na pół lub na 4 części wzdłuż, pokrój w plastry o grubości ok. 2-3 mm. Marchewki można pokroić w drobną kostkę lub paski, starte na grubej tarce.

    pokrój marchewki na kawałki.

  • 1 dużą główkę cebuli obrać z łuski. Pokroić w półpierścienie o grubości około 3 mm. Wystarczy każdy inny sposób krojenia warzyw: na małe paski, kostki, plastry.

    Kroimy cebulę.

  • Umyj, usuń folie, osusz ręcznikiem papierowym lub serwetką 500 gramów wątróbki króliczej. Jeśli podroby mają wyczuwalny zapach, moczy się je w zimnej wodzie lub mleku na 1-2 godziny. Uważa się, że wątroba młodego zwierzęcia do 6 miesiąca życia (waga do 2 kg) nie gromadzi szkodliwych substancji i jest produktem przyjaznym dla środowiska. Pokrój wątrobę na duże kawałki. Produkt możesz pokroić w plastry lub średniej wielkości kawałki (według własnego uznania). Wrzucić kawałki podrobów na patelnię do przecieru pomidorowego.

    Myjemy wątróbkę króliczą i wkładamy ją na patelnię z pomidorem.

  • Wlej 60 ml oleju roślinnego. Olej spożywczy można doprawić czosnkiem. Aby to zrobić, na innej patelni usmaż kilka ząbków czosnku zmiażdżonych nożem na złoty kolor w oleju roślinnym na złoty kolor. Usuń czosnek z oleju i wyrzuć. Do gotowania używaj oleju.

    Dodaj olej roślinny.

  • Na patelnię wrzuć posiekaną cebulę i marchewkę. Aby nadać dodatkowy smak, włóż niewielką ilość ziół, przypraw, przypraw, świeżych ziół. Te składniki nie są wymienione w przepisie.

    Dodaj marchewki i cebulę na patelnię.

  • Posolić i popieprzyć potrawę do smaku, zawartość patelni wymieszać szpatułką.

    Dodaj sól i pieprz do smaku.

  • Przykryj pokrywką, gotuj do miękkości na małym ogniu. Do dania można dodać świeżą śmietanę, śmietanę, sos dla kruchości pod koniec smażenia. Smak wątróbki króliczej (ma specyficzny słodkawy smak) można przyciemnić dodając pod koniec gotowania niewielką ilość wytrawnego białego wina.

    Zgodnie z tym przepisem wątroba królika jest bardzo delikatna.

  • Podawane z różnymi dodatkami: ziemniaki puree, ziemniaki gotowane, makaron, ryż, kasza gryczana, inne płatki zbożowe, kalafior, warzywa gotowane na parze. Pyszny pasztet przygotowywany jest ze smażonej lub duszonej wątróbki króliczej z warzywami.

    Przepis

    Zobacz szczegółowe gotowanie królika na patelni z warzywami. Gospodyni pokazuje w fabule cały proces dynamicznego gotowania potrawy.

    Teraz wiesz również, jak szybko i prosto gotuje się wątróbkę króliczą na patelni. A co gotujesz z podrobów króliczych? Zostaw swoje przepisy w komentarzach do artykułu, aby inne gospodynie domowe mogły z nich korzystać.

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author