Wątróbka w cieście : przepis krok po kroku ze zdjęciem

Jak nauczyć się gotować pyszną wątróbkę w cieście

Sprzęt i przybory kuchenne: zestaw naczyń różnej wielkości, trzepaczka lub mikser, nóż, deska do krojenia, łyżka stołowa, łyżeczka, kuchenka, patelnia z pokrywką

Składniki

Wątroba 500 gramów
Olej roślinny 2-3 łyżki. l.
jajko 1 szt.
Woda mineralna 80 ml
Mąka pszenna 6 art. l.
Sól 1 łyżeczka
Zmielony czarny pieprz smak

Gotowanie krok po kroku

  • Funt wołowiny lub innej wątroby jest myty i oczyszczany z wszelkiego rodzaju błon i dróg żółciowych. Pokrój w drobną kostkę. Wkładamy kawałki wątroby do głębokiego pojemnika, dodajemy ½ łyżeczki. sól i szczypta mielonego czarnego pieprzu. Wlej 1-2 łyżki. l. olej roślinny (słonecznikowy, oliwkowy, kukurydziany itp.), wszystko dokładnie wymieszaj i pozostaw na 15 minut do impregnacji.

    Gotowanie wątroby w cieście

  • Rozbij 1 jajko kurze do innej miski, dodaj do niego ⅓-½ łyżeczki. sól i trochę zmielonego czarnego pieprzu. Ubij jajko z przyprawami trzepaczką lub mikserem, aż utworzy się biała piana.

    Przygotuj składniki do gotowania

  • W piance jajecznej dodaj 3 łyżki. l. przesiana mąka pszenna i 80 ml wody mineralnej (można zastąpić mlekiem lub zwykłą wodą). Ponownie wszystko wymieszaj trzepaczką do uzyskania jednorodnej masy.

    Aby przygotować danie, wymieszaj składniki

  • Na płaskim talerzu wlej około 3 łyżki. l. mąka. Zanurz w nim każdy kawałek wątroby.

    Przygotuj mąkę do gotowania

  • Ustaw ogień na średni na kuchence i umieść patelnię. Wlej 1 łyżkę. l. dowolny olej roślinny i podgrzej go do wrzenia.

    Rozgrzej patelnię do gotowania.

  • Każdy kawałek wątróbki zanurzamy w cieście tak, aby całkowicie pokrył swoją powierzchnię. Wszystkie kawałki rozkładamy po kolei na patelni i smażymy na złoty kolor przez 2-3 minuty.

    Aby przygotować danie, przygotuj ciasto

  • Następnie odwróć wątrobę na drugą stronę, przykryj patelnię pokrywką i smaż kawałki w takich warunkach przez kolejne 2-3 minuty. Gotową wątrobę można położyć na ręcznikach papierowych w celu usunięcia nadmiaru tłuszczu.

    Aby przygotować danie, usmaż wątróbkę

  • Wątróbkę podajemy na gorąco jako samodzielne danie lub jako dodatek do wszelkich dodatków (płatki zbożowe, gotowane lub smażone ziemniaki, duszone warzywa itp.). Świetnie będzie mieć świeże zioła i dowolny sos pomidorowy lub majonezowy.

    wątróbka w cieście jest gotowa

  • Przepis

    Zobacz także przepis na to danie, aby dokładniej przeanalizować momenty przygotowywania wątroby i tworzenia ciasta. Jako bonus otrzymasz od autora cenne wskazówki dotyczące dekorowania i serwowania gotowej wątróbki do stołu.

    Więc teraz wiesz, jak bardzo prosto i gustownie ugotować wspaniałą wątrobę w cieście. Jeśli nie gotujesz wątroby, bo obawiasz się, że okaże się zbyt twarda i gumowata, wypróbuj ten przepis i upewnij się, że wątroba jest chroniona przed złym gotowaniem przez apetyczną, chrupiącą skórkę.

    Kochasz wątrobę? Czy Twoja rodzina ma jakieś specjalne przepisy na jego przygotowanie? Podziel się nimi w komentarzach, nie zapomnij napisać swojej opinii o przepisie i w razie potrzeby uzupełnij. Smacznego, niech w Twojej kuchni zapanuje twórcza atmosfera!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author