Wątróbka w śmietanie w powolnej kuchence : przepis krok po kroku ze zdjęciem

Jak nauczyć się gotować pyszną wątróbkę w śmietanie w powolnej kuchence

Sprzęt i przybory kuchenne:

  • łyżka stołowa i łyżeczka;
  • multicooker;
  • zlewka;
  • deska do krojenia;
  • ostry nóż;
  • talerz zupy;
  • Łopatka;
  • talerz do serwowania potraw.

Składniki

Wątroba wołowa 700 gramów
Cebula 2 szt.
Masło 30 gramów
mleko 1 stos
Kwaśna śmietana 1 stos
Mąka 1 ul. l.
koncentrat pomidorowy 2 łyżki stołowe. l.
Sól 1,5 łyżeczki
Zmielony czarny pieprz 1/2 łyżeczki
świeże warzywa smak

Gotowanie krok po kroku

Czy wiedziałeś?  Aby wątroba była miękka, trzeba ją przez pewien czas dusić i odpowiednio wcześniej przygotować.

  • Jeśli kupiłeś 700 g mrożonej wątróbki wołowej, musisz ją najpierw rozmrozić w temperaturze pokojowej i zdjąć folię ze wszystkich stron. Jeśli pominiesz ten etap przygotowawczy, wątroba okaże się bardzo twarda, bez względu na to, jak długo ją dusisz.

    Gotowanie wątroby w śmietanie w powolnej kuchence

  • Wątróbkę kroimy na długie, wąskie paski o grubości nie większej niż 6-7 mm. Jeśli paski wątroby są zbyt szerokie lub długie, przeciąć je na pół. Optymalna długość każdego kawałka to 3-4 cm.

    Przygotuj składniki do gotowania

  • Posiekaną wątróbkę wołową przekładamy na głęboki talerz i wlewamy 1 szklankę mleka. Pozostaw wątrobę na 30 minut, aby stała się trochę miękka i delikatna.

    Aby przygotować danie, wrzuć wątrobę do mleka

  • Gdy wątroba jest naparzana, pokrój 2 średnie cebule na ćwiartki o grubości około 3-4 mm.

    Pokrój cebulę do ugotowania

  • Dodaj 30 g masła do miski multicooker i wybierz tryb „Smażenie”, ustawiając minutnik na 15 minut.

    Rozgrzej miskę, aby przygotować danie

  • Po 2 minutach, gdy masło całkowicie się rozpuści, dodaj posiekaną cebulę. Natychmiast posmaruj namoczoną wątrobę cebulą. Musi być dodany bez mleka, w przeciwnym razie danie okaże się zbyt wodniste.

    Pokrój cebulę do ugotowania

  • Cebulę podsmażamy z wątróbką, okresowo mieszając składniki łopatką. Konieczne jest, aby wszystkie kawałki wątróbki były smażone równomiernie ze wszystkich stron.

    Smaż składniki, aby przygotować danie

  • Po kwadransie dodaj 2 łyżki. l. pasta pomidorowa i 1 szklanka kwaśnej śmietany. Proporcje śmietany i koncentratu pomidorowego można dobrać niezależnie do gustu.

    Aby przygotować danie, przygotuj sos

  • Posolić składniki w powolnej kuchence, dodać 1,5 łyżeczki. posolić i doprawić czarnym pieprzem do smaku. Ten ostatni wystarczy 1/2 łyżeczki.

    Dodaj sos do ugotowania

  • Do wszystkich składników dodaj 1 łyżkę. l. mąka pszenna i dobrze wymieszaj.

    Dodaj przyprawy do gotowania

  • Zamykamy pokrywę multicookera, wybieramy tryb „Gaszenie” i ustawiamy minutnik na pół godziny.

    Ustaw żądany tryb gotowania

  • Po 30 minutach wątroba wołowa jest całkowicie gotowa. Okazuje się soczysty, smaczny, a jego struktura jest dość miękka i delikatna. Możesz podać wątróbkę duszoną w śmietanie z gotowanym ryżem lub puree ziemniaczanym. Na wierzch posyp posiekanymi świeżymi ziołami do smaku. Przepis jest uniwersalny, dzięki czemu można ugotować również wątróbkę z kurczaka i wieprzowinę.

    wątróbka w śmietanie w wolnym naczyniu gotowa

  • Przepis

    Po obejrzeniu filmu dowiesz się, jak szybko i łatwo zrobić wołowinę lub inną wątrobę w śmietanie w powolnej kuchence w domu. Proces gotowania nie będzie wydawał się trudny nawet dla początkujących, ponieważ każdy krok jest szczegółowo opisany. Składniki, które są używane do duszenia wątroby, są wymienione w tabeli w określonych proporcjach.

    Lubisz dusić wątróbkę, a którą najchętniej wybierasz: wołowinę, wieprzowinę czy kurczaka? Jaki przepis stosujesz, gotując wątróbkę w śmietanie w powolnej kuchence? Czy używasz innych składników i jakich? Ciekawie poczytać w komentarzach o swoim ulubionym sposobie przygotowania takiego dania.

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author