Wątróbka wołowa : przepis krok po kroku ze zdjęciem

Jak nauczyć się gotować pyszną wątróbkę wołową według prostego przepisu

Sprzęt i przybory kuchenne:

  • pojemniki na składniki;
  • plastikowa torba;
  • młotek do bicia mięsa;
  • nóż;
  • tablica;
  • miska;
  • patelnia;
  • Łopatka;
  • łyżka.

Składniki

wątróbka wołowa 700 gramów
Cebula 1 szt.
Kwaśna śmietana 2-3 łyżki. l.
Sól smak
Pieprz smak
Olej roślinny smak
Mąka 1 ul. l.

Gotowanie krok po kroku

  • Przygotowujemy składniki. Najpierw myjemy wątrobę i oczyszczamy ją z filmu.

    przepisy na wątróbkę wołową

  • Wątróbkę pokroić na kawałki, włożyć do plastikowej torebki i ubić młotkiem.

    Przygotuj składniki do gotowania

  • Wątróbkę pokroić w drobną kostkę. Rozgrzej patelnię i wlej do niej olej roślinny. Gdy olej będzie gorący, włóż wątróbkę na patelnię i smaż przez 3 minuty na dużym ogniu.

    Rozgrzej patelnię do gotowania.

  • Po 3 minutach dodaj posiekaną cebulę, łyżkę mąki i 2-3 łyżki kwaśnej śmietany. W przybliżeniu wątroba jest smażona przez 8-10 minut. Na sam koniec posolić i popieprzać wątrobę do smaku. Dodaj szczyptę soli i dowolnie wybranych przypraw.

    Dodaj przyprawy do gotowania

  • Wymieszaj wszystko i gotowe! Smacznego.

    Wątróbka wołowa: przepis krok po kroku ze zdjęciem

  • Wariacje kulinarne

    Prawie nikt nie je wątróbki wołowej w czystej postaci, mimo że zawiera ona wiele przydatnych dla ludzkiego organizmu składników, które pomagają zachować zdrowie w dobrej kondycji. Pyszna przystawka dopełni wątróbkę przygotowaną według tego przepisu i dopełni posiłek. Z poniższych przystawek możesz wybrać ten, który Ci się spodoba:

    • gulasz warzywny;
    • sałatka jarzynowa ze świeżych warzyw;
    • „ratatouille” z warzyw;
    • duszone warzywa z wątróbką;
    • Kasza gryczana;
    • grzyby;
    • duszona marchewka z cebulą;
    • bulgur;
    • proso;
    • kasza pszenna;
    • ryż (biały lub brązowy);
    • tłuczone ziemniaki;
    • gotowane ziemniaki z ziołami;
    • puree z zielonego groszku.

    Istnieje wiele opcji dekoracji i nie wszystkie są tutaj wymienione! Nie bój się eksperymentować, próbuj nowych rzeczy, a wtedy Twoje potrawy na pewno będą pyszne.

    Przepis

    Obejrzyj tutaj, aby uzyskać instrukcje, jak gotować wątrobę wołową i wszystkie szczegóły. Ponadto autor podzieli się swoimi zaleceniami, jak najlepiej ugotować wątrobę, aby okazała się smaczna, a nie mdła i „gumowa”. Miłego oglądania!

    Teraz wiesz, jak łatwe i proste jest gotowanie wątróbki wołowej. Przepis jest tak prosty, jak to tylko możliwe, wszystkie składniki są bardzo proste i w stu procentach można je znaleźć w każdym domu. Spróbuj zrobić wątrobę zgodnie z powyższymi instrukcjami, a na pewno okaże się niesamowicie smaczna i soczysta. Kochasz wątrobę? Jak często to gotujesz? Jaki dodatek do wątróbki wolisz? Podziel się swoją opinią na temat tego przepisu w komentarzach i zapisz tam odpowiedzi na pytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author