Włoski makaron arabiata krok po kroku przepis ze zdjęciem

Włoski makaron arabiata ku uciesze wegetarian

Sprzęt i przybory kuchenne: kuchenka, łyżka, rondel, deska kuchenna, nóż, blender, moździerz, talerz do serwowania.

Składniki

Suszone pomidory 100 gramów
Oliwa z oliwek 15 – 20 ml
Ostra czerwona papryka 1 szt.
Makaron (dowolny kształt) 350 – 450 g
Pietruszka 2 gałęzie
Sól smak

Gotowanie krok po kroku

Przygotuj wszystkie składniki zgodnie z listą i blatem roboczym. Ten przepis nie jest klasycznym przepisem na makaron arabiata. Ale to nie przeszkadza, że ​​danie jest bardzo smaczne i interesujące. Zacznijmy przygotowywać pikantny sos arabiata. Nie musisz go gotować, dusić ani smażyć, najważniejsze jest uzbroić się w blender, ponieważ musisz zmielić wszystkie składniki.

  • W przeciwieństwie do klasycznego przepisu, w którym wykorzystuje się pomidory we własnym soku, ten przepis wymaga 100 g suszonych na słońcu pomidorów w oliwie z oliwek. Możesz je ugotować w domu. Są przechowywane przez długi czas i przydadzą się do innych potraw. Włóż pomidory do blendera.

    Jak gotować makaron arabiata

  • Zmiel jedną gorącą czerwoną paprykę w moździerzu na małe okruchy. Suchą paprykę można zastąpić świeżymi papryczkami chili. Należy go pokroić i przesłać do miski blendera do pomidorów. Dostosuj ostrość sosu do swoich upodobań. Jeśli lubisz pikantne, dodaj więcej pieprzu i nie odsadzaj nasion. Jeśli chcesz poczuć lekką pikantność w smaku, a nie ostrość, oczyść wszystkie nasiona i dodaj tylko kilka kawałków pieprzu. Ale bez tego nie dostaniesz prawdziwego sosu arabiata, tylko makaron z sosem pomidorowym.

    Przygotuj składniki do przygotowania makaronu

  • Zmiel suszone pomidory z ostrą papryką na wysokich obrotach.

    Przygotuj blender do przygotowania makaronu

  • W tym czasie makaron wysyłamy do wrzącej osolonej wody i gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Możesz użyć absolutnie dowolnego makaronu: spaghetti, rogów, kokardek, muszelek, penne i innych. Najważniejsze, że są wykonane z pszenicy durum.

    Zagotuj spaghetti, aby zrobić makaron

  • Następnie dodaj 10-15 g oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia i kilka łyżek wody, w której ugotowano makaron. Sól dla smaku. Ubij ponownie. Bardzo często do tego sosu dodaje się kapary lub posiekane zielone oliwki.

    Dodaj pieprz, aby zrobić makaron

  • Drobno posiekaj 2 gałązki pietruszki do dekoracji i smaku. Bazylia jest również świetna do tego dania.

    Pokrój warzywa na makaron

  • Na gorący makaron polać przygotowanym sosem i dobrze wymieszać. Resztki sosu zbieramy z blendera 2 – 3 łyżki. l. woda po ugotowaniu makaronu, dzięki czemu makaron będzie jeszcze bardziej soczysty.

    Połącz składniki, aby zrobić makaron

  • Dodaj posiekaną pietruszkę i 1-2 łyżki. l. oliwa z oliwek, wymieszać. Ułóż na talerzach i podawaj. Na wierzchu możesz posypać parmezanem lub innym wybranym serem.

    makaron arabiata jest gotowy

  • Smacznego!

    Przepis

    Możesz zobaczyć załączony przepis, który pokaże Ci jak łatwo zrobić pachnący i pikantny makaron arabiata, jakich składników będziesz potrzebować, jak zrobić sos i podawać makaron. Miłego oglądania!

    Mam nadzieję, że włoski makaron arabiata przypadnie Wam do gustu, ale jeśli macie jakieś dodatki lub własne opcje gotowania, zostawcie swoje komentarze poniżej. Koniecznie ugotuj to danie, które idealnie nadaje się na obiad lub kolację i zachwyci całą Twoją rodzinę!

    Inne przepisy na makaron

    Carbonara z boczkiem

    Makaron z pesto

    Makaron Z Szynką

    Makaron Penne z Kurczakiem

    Bolończyk z mięsem mielonym

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author