
Sprzęt i przybory kuchenne: kuchenka, łyżka, rondel, deska kuchenna, nóż, blender, moździerz, talerz do serwowania.
Składniki
Suszone pomidory | 100 gramów |
Oliwa z oliwek | 15 – 20 ml |
Ostra czerwona papryka | 1 szt. |
Makaron (dowolny kształt) | 350 – 450 g |
Pietruszka | 2 gałęzie |
Sól | smak |
Gotowanie krok po kroku
Przygotuj wszystkie składniki zgodnie z listą i blatem roboczym. Ten przepis nie jest klasycznym przepisem na makaron arabiata. Ale to nie przeszkadza, że danie jest bardzo smaczne i interesujące. Zacznijmy przygotowywać pikantny sos arabiata. Nie musisz go gotować, dusić ani smażyć, najważniejsze jest uzbroić się w blender, ponieważ musisz zmielić wszystkie składniki.
W przeciwieństwie do klasycznego przepisu, w którym wykorzystuje się pomidory we własnym soku, ten przepis wymaga 100 g suszonych na słońcu pomidorów w oliwie z oliwek. Możesz je ugotować w domu. Są przechowywane przez długi czas i przydadzą się do innych potraw. Włóż pomidory do blendera. 
Zmiel jedną gorącą czerwoną paprykę w moździerzu na małe okruchy. Suchą paprykę można zastąpić świeżymi papryczkami chili. Należy go pokroić i przesłać do miski blendera do pomidorów. Dostosuj ostrość sosu do swoich upodobań. Jeśli lubisz pikantne, dodaj więcej pieprzu i nie odsadzaj nasion. Jeśli chcesz poczuć lekką pikantność w smaku, a nie ostrość, oczyść wszystkie nasiona i dodaj tylko kilka kawałków pieprzu. Ale bez tego nie dostaniesz prawdziwego sosu arabiata, tylko makaron z sosem pomidorowym. 
Zmiel suszone pomidory z ostrą papryką na wysokich obrotach. 
W tym czasie makaron wysyłamy do wrzącej osolonej wody i gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Możesz użyć absolutnie dowolnego makaronu: spaghetti, rogów, kokardek, muszelek, penne i innych. Najważniejsze, że są wykonane z pszenicy durum. 
Następnie dodaj 10-15 g oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia i kilka łyżek wody, w której ugotowano makaron. Sól dla smaku. Ubij ponownie. Bardzo często do tego sosu dodaje się kapary lub posiekane zielone oliwki. 
Drobno posiekaj 2 gałązki pietruszki do dekoracji i smaku. Bazylia jest również świetna do tego dania. 
Na gorący makaron polać przygotowanym sosem i dobrze wymieszać. Resztki sosu zbieramy z blendera 2 – 3 łyżki. l. woda po ugotowaniu makaronu, dzięki czemu makaron będzie jeszcze bardziej soczysty. 
Dodaj posiekaną pietruszkę i 1-2 łyżki. l. oliwa z oliwek, wymieszać. Ułóż na talerzach i podawaj. Na wierzchu możesz posypać parmezanem lub innym wybranym serem. 
Smacznego!
Przepis
Możesz zobaczyć załączony przepis, który pokaże Ci jak łatwo zrobić pachnący i pikantny makaron arabiata, jakich składników będziesz potrzebować, jak zrobić sos i podawać makaron. Miłego oglądania!
Mam nadzieję, że włoski makaron arabiata przypadnie Wam do gustu, ale jeśli macie jakieś dodatki lub własne opcje gotowania, zostawcie swoje komentarze poniżej. Koniecznie ugotuj to danie, które idealnie nadaje się na obiad lub kolację i zachwyci całą Twoją rodzinę!
Inne przepisy na makaron
Carbonara z boczkiem
Makaron z pesto
Makaron Z Szynką
Makaron Penne z Kurczakiem
Bolończyk z mięsem mielonym
Miłego czytania!