Zamknięta pizza: przepis krok po kroku ze zdjęciem 🍕

Jak nauczyć się gotować pyszną zamkniętą pizzę?

Sprzęt i przybory kuchenne:  piekarnik, blacha do pieczenia, szczotka kulinarna, komplet naczyń różnej wielkości, nóż, deska do krojenia.

Składniki

Produkt Ilość
Ciasto drożdżowe 1,5 kg
twardy ser 200 gramów
Kiełbasa 200 gramów
Ogórki konserwowe 100 gramów
papryka 100 gramów
Jaja kurze 1 szt.
mleko 50 ml
Keczup 2 łyżki stołowe. l.
Olej roślinny 1 łyżeczka

Gotowanie krok po kroku

  • Do przygotowania zamkniętej pizzy potrzebne będzie ciasto drożdżowe, może być gotowe w sklepie lub w domu. Ciasto podzielić na 2 równe porcje na spód i pokrywkę. Rozwałkuj jedną z części równomiernie na powierzchni blachy do pieczenia, uprzednio nasmarowanej olejem roślinnym.

    Rozłóż połowę przygotowanego ciasta na blasze do pieczenia wysmarowanej olejem roślinnym.

  • Jako sos używamy ketchupu, pasty pomidorowej lub tartych pomidorów w ilości kilku łyżek. Jeśli chcesz, możesz dodać aromatyczne zioła.

    Nasmaruj warstwę ciasta keczupem.

  • Na grubą tarkę nacieramy 50 g twardego sera i lekko posypujemy nim sos, aby pizza lepiej się kleiła, gdy ser się roztopi.

    Posyp to serem.

  • Kiełbasa (może być dowolna: gotowana lub wędzona, według własnego gustu) pokroić w cienkie paski i równomiernie rozprowadzić kolejną warstwą.

    Następnie ułóż kiełbasę pokrojoną w paski.

  • Myjemy paprykę i usuwamy niejadalne części. Pokrój w drobną kostkę, a także wyślij do pizzy. Aby uzyskać więcej pikanterii i pikanterii, możesz dodać trochę ostrej papryki.

    Rozłóż drobno posiekaną paprykę.

  • Następną warstwą będą marynowane marynaty. Myjemy je z nadmiaru solanki i kroimy w drobną kostkę lub po prostu kółka.

    Następnie ułóż kiszone ogórki, pokrój w kostkę.

  • Pozostałe 150 g sera zetrzyj na grubej tarce i obficie posyp resztą nadzienia do pizzy. Dla urozmaicenia smaku możesz wziąć różne rodzaje sera we wskazanych proporcjach.

    Ostatnia warstwa to ser.

  • Drugą część ciasta rozwałkowujemy, nakładamy nadzienie i dobrze łączymy brzegi, aby nie było szczelin i pizza się nie otwierała.

    Nadzienie zakrywamy drugą połową ciasta, ściskamy brzegi.

  • Nasmaruj tę warstwę ciasta na wierzchu mieszanką 1 jaja kurzego i 50 ml mleka, co da dodatkową złotą skórkę gotowemu daniu. Aby uwolnić parę z pizzy podczas gotowania, możesz zrobić kilka otworów w cieście.

    Nasmaruj górną część obrabianego przedmiotu mieszanką żółtka i mleka.

  • Piekarnik nagrzewamy do 205-230ºС, gotujemy w nim pizzę przez 40-45 minut. Gotowość można sprawdzić drewnianym patyczkiem.

    Tak wygląda zamknięta pizza po upieczeniu.

  • Pizzę podawać na gorąco, pokrojoną w plasterki. W razie potrzeby udekoruj świeżymi ziołami i różnymi sosami.

    Pokrój naczynie na kawałki i podawaj.

  • Czy wiedziałeś?  Włoska wersja zamkniętej pizzy nazywa się calzone. To danie wykonane jest w formie półksiężyca, a nadzienie według klasycznej receptury składa się z sera mozzarella i suszonych pomidorów. Ale nadzienie może być dowolne: z kiełbasą, mięsem, owocami morza, oliwkami, kukurydzą, grzybami, białymi i czerwonymi sosami itp.

    Przepis

    Możesz też zobaczyć przepis na zrobienie zamkniętej pizzy. Otrzymasz z niego przydatne informacje o wszystkich etapach gotowania i opcji napełniania.

    Teraz wiesz, jak ugotować zamkniętą pizzę z kiełbasą, serem i warzywami. Przepis jest bardzo prosty i nie zajmuje dużo czasu. Pizza to jedna z najlepszych przekąsek na ucztę, rodzinny obiad czy przyjęcie. Jej smak doskonale uzupełnia całą gamę napojów: od zielonej herbaty po złożone koktajle. Ogólnie ugotuj to wszechstronne danie i ciesz się rezultatem. Jakie dodatki umieściłbyś na zamkniętej pizzy? Opowiedz nam o tym w komentarzach. Smak Bon, pyszne i obfite posiłki!

    Inne przepisy na pizzę

    Pizza na słodko
    Pizza z boczkiem
    Pizza Cezar
    Pizza z kiełbasą, serem i pomidorami
    Pizza mięsna

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author