Zapiekanka makaronowa w piekarniku jak zapiekać z jajkiem i makaronem

Zapiekanka z makaronem ser i kluski, jak zrobić makaron z rożków

Zapiekanka została wynaleziona we Francji, aw Rosji została zrobiona z makaronu i została nazwana „makaronem”. Zapiekanka makaronowa i makaron zapiekany z jajkiem na patelni przez lata uważany jest za tradycyjne i sprawdzone danie.

Tajemnice kulinarne

Aby zapiekanka odniosła sukces, należy przestrzegać niektórych funkcji gotowania.

  • Makaronu nie można rozgotować. Aby się nie sklejały, po ugotowaniu zalej je zimną wodą, dodaj warzywo lub masło.
  • Rodzaj makaronu. Możesz użyć spaghetti, rogów, makaronu, ale pamiętaj, że czas gotowania każdego rodzaju makaronu jest inny. Zależy to od rodzaju pszenicy, z której są zrobione.
  • Tylko świeże jajka. Jeśli jajko pływa w zimnej wodzie, nie nadaje się do spożycia.

Zapiekanki są wszechstronne w gotowaniu. Możesz korzystać z piekarnika, multicookera, mikrofalówki. Ostateczny wynik będzie nieco inny, ale sposób gotowania nie wpłynie na smak potrawy.

Zapiekanka makaronowa z jajkiem w piekarniku jak na zdjęciu

Tradycyjny przepis na zapiekankę z makaronem jajecznym jest dostępny na każdą kieszeń. Możesz piec zarówno w piekarniku, jak iw powolnej kuchence. Podstawowy przepis na zapiekankę jajeczną można ulepszyć, dodając do zwykłych składników warzywa, ryby, mięso, bekon, produkty mleczne, zioła.

Klasyczny przepis

Klasyczna zapiekanka z makaronem
Będziesz potrzebować:

  • makaron, spaghetti – 500 g;
  • jajka – 5 szt .;
  • cebula – 1 szt .;
  • zielenie na proszek;
  • cukier – 1 szklanka;
  • sól, pieprz – szczypta.

Gotowanie

  • Gotuj makaron do połowy ugotowanego.
  • Posiekaj cebulę i podsmaż na oleju roślinnym. Wymieszać z makaronem.
  • Wlej mieszankę do naoliwionego naczynia do pieczenia. Sól i pieprz według upodobań smakowych.
  • Jajka ubić z cukrem w osobnej misce i wlać do foremki. W niektórych przepisach można znaleźć wariant zapiekanki makaronowej z mlekiem i jajkiem.
  • Rozgrzej piekarnik i piecz naczynie przez 25 minut w 200 stopniach. Po ugotowaniu możesz posypać serem lub ziołami.
  • Z szynką, pomidorami i serem

    Zapiekankę makaronową z serem i jajkiem można łączyć z mięsem, warzywami, rybami.

    Zapiekanka makaronowa z szynką
    Będziesz potrzebować:

    • makaron dowolnego rodzaju, możesz rogi – 500 g;
    • tłusta śmietana – 500 ml;
    • gotowana kiełbasa lub szynka – 500 g;
    • pomidory – 2 szt .;
    • jajka – 2 szt .;
    • tarty ser – 100 g;
    • sól dla smaku.

    Gotowanie

  • Wymieszaj jajka i śmietanę, ubij mikserem do uzyskania piany. W tej masie dodaj posiekaną kiełbasę i ser. Zostaw kilka kawałków do dekoracji naczynia.
  • Pokrój pomidory na plasterki i usmaż. Następnie wymieszać z kiełbasą i masą śmietankową.
  • Ugotuj rogi do połowy ugotowane, dodaj do nich nadzienie, równomiernie rozprowadź na kształcie.
  • W razie potrzeby dopraw przyprawami, ponieważ wszystkie powyższe składniki można wcześniej posolić i posypać pieprzem.
  • Piec naczynie w 180 stopniach przez pół godziny.
  • Na wierzchu połóż resztę sera i szynki jako dekorację.
  • Zapiekanka z ciasta na bazie mąki

    Niektóre gospodynie domowe robią wykroje z mąki na makaron. Wkłada się do niego warzywa lub dowolne nadzienie do dania, na wierzchu kładzie się makaron. Ta zapiekanka wygląda jak ciasto.

    Zapiekanka z makaronem na bazie mąki
    Będziesz potrzebować:

    • masło lub margaryna – 250 g;
    • mąka – 2 łyżki .;
    • mleko – pół szklanki;
    • jajka – 2 szt .;
    • przyprawy;
    • tarty ser – 100 g;
    • makaron – 450 g.

    Do nadzienia (do wyboru):

    • pieczarki – 300 g;
    • szynka – 300 g;
    • różne warzywa – 300 g.

    Gotowanie

  • Rozpuść masło lub margarynę w dużym rondlu na małym ogniu. Następnie stopniowo dodawaj mąkę, mieszaj i nie pozwól, aby w cieście pojawiły się grudki. Wszystkie składniki wymieszać mikserem lub mieszać łyżką do uzyskania jednorodnej masy.
  • Wlać mleko, ciągle mieszać. Połóż ciasto na wolnym ogniu i zagotuj.
  • Po ugotowaniu dodaj do mieszanki przyprawy do smaku: kminek, gałkę muszkatołową, słodką paprykę i tarty ser. Ostudzić przed użyciem. Baza z mąki jest gotowa.
  • Przygotuj nadzienie. Pieczarki i warzywa wstępnie podsmażyć, szynkę pokroić w paski.
  • Ugotuj makaron do połowy ugotowanego.
  • Składniki na nadzienie (pieczarki, warzywa lub szynkę) składamy do półwyrobu wraz z ugotowanym makaronem, układamy w formie otwartego placka, nadziewamy ubitymi jajkami. Pieczemy w piekarniku w 200 stopniach przez 40 minut.
  • Słodki z wiśnią i mlekiem

    Dzieci mogą rozpieszczać zapiekanka deserowa z wiśniami i mlekiem, którą przyrządza się niezależnie od pory roku. Do nadzienia wystarczy każda wiśnia: świeża, z puszki, dżem, mrożona. Tylko bez kości.

    Zapiekanka z makaronem wiśniowym
    Będziesz potrzebować:

    • rogi – 500 g;
    • wiśnia – 250 g;
    • mleko – 5 łyżek stołowych;
    • jajka – 3 szt .;
    • cukier – 1 szklanka.

    Gotowanie

  • Makaron ugotować i wymieszać z nadzieniem wiśniowym. Wlej cukier do mieszanki i mieszaj, aż się równomiernie rozprowadzi.
  • Dokładnie ubij jajka z mlekiem mikserem. Powinna powstać piana. Wlać rogi tym sosem.
  • Piec w 200 stopniach przez 20 minut.
  • W efekcie dostaniemy coś w rodzaju tradycyjnych ukraińskich pierogów z wiśniami, ale gotowanie zapiekanki jest wielokrotnie szybsze i łatwiejsze. Warunkiem wstępnym jest nie rozgotowywanie makaronu i dobre ubijanie nadzienia.

    Przepis z pieczarkami w powolnej kuchence

    Odpowiednie są wszelkie grzyby – boczniaki, kurki lub pieczarki. Zamiast grzybów możesz wziąć bakłażana.

    Zapiekanka z makaronem i grzybami
    Będziesz potrzebować:

    • makaron – 500 g;
    • grzyby – 250 g;
    • jajka – 2 szt .;
    • ser – 100 g;
    • olej roślinny – 2 łyżki stołowe;
    • przyprawy – szczypta.

    Gotowanie

  • Makaron ugotować, dodać olej i przyprawy. Złóż całą miskę multicooker.
  • Ugotuj grzyby do połowy ugotowane. Zmiel i smaż. Wymieszać z makaronem.
  • Ubij jajka w osobnej misce mikserem, sól. Do miski wsypać masę jajeczną. Posyp warstwę sera na wierzchu.
  • Wybierz tryb „Pieczenie”, ustaw minutnik na 20 minut. Po zakończeniu programu pozostaw na kolejne 5 minut w ogrzewaniu.
  • Zapiekanka makaronowa z jajkiem to praktyczne i satysfakcjonujące danie, które nadaje się jako danie główne lub deser. Makaron dobrze komponuje się z zielonym groszkiem, oliwkami, gotowaną marchewką, serem, boczkiem, czerwoną rybą. Marmolada, czekolada, cukier puder, owoce mogą stanowić dekorację dla opcji deserowej. Po prostu bądź odważny – nie bój się eksperymentować i próbować czegoś nowego!

    Inne przepisy na zapiekanki

    Zapiekanka z makaronu na słodko Zapiekanka
    z cukinii z mięsem mielonym Zapiekanka makaronowa
    Zapiekanka z
    cukinii do wolnowaru Zapiekanka makaronowa
    w wolnowarze

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author