Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym w piekarniku i wolnowar

Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym w piekarniku i wolnowarze dla dorosłych i dzieci

Zapiekanki były integralną częścią sowieckiego cateringu. Często też były gotowane w domu, ze względu na łatwość przygotowania i dostępność produktów – robiono je z wszelkiego rodzaju makaronów, które były pod ręką lub pozostałym z wczorajszego obiadu: z rogami, wermiszelem lub spaghetti oraz przysmak został przygotowany z klusek w ogóle – kluski z twarogiem. Tak więc naród radziecki mógł z dumą nosić przydomek makaronu wraz z Włochami. I do tej pory równie popularne są zapiekanki, na przykład z mielonych rogów kurczaka, i to z tych samych powodów.

Zapiekanka makaronowa zapiekana z mięsem mielonym jest tak łatwa w przygotowaniu, że czasami nie trzeba nawet wcześniej gotować makaronu – pyszną zapiekankę otrzymuje się również z suchego makaronu z mięsem mielonym, jeśli się dobierze odpowiedni przepis. Tak, a mięso mielone nie jest konieczne, aby wziąć wieprzowinę lub wołowinę: ciasto makaronowe z mielonym indykiem to dietetyczna alternatywa dla zwykłego wysokokalorycznego dania. Cóż, jeśli makaron i mięso mielone są przygotowywane z wyprzedzeniem, nie możesz też zawracać sobie głowy piekarnikiem – piec w kuchence mikrofalowej lub powolnej kuchence z mieszanką sera, jajek i mleka.

„Leniwa” lasagne to nazwa tego dania. Zawsze możesz znaleźć makaron na półce, możesz sam zrobić mięso mielone, a dodatkowe składniki – ser lub grzyby – dodadzą pikanterii. Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym w piekarniku jest idealna na obiad i kolację.

Sekrety soczystego mięsa mielonego

  • Świeże mięso – wskazane jest spożywanie wołowiny i wieprzowiny w stosunku 1:1.
  • Przewiń kilka razy – dla większej soczystości mięso mielone można oderwać.
  • Przyprawy – sól, pieprz, pachnące zioła nadadzą wyjątkowego aromatu i odpowiedniego smaku.
  • Śmietana lub ubite białko jaja – niezbędne, jeśli mięso mielone nie jest soczyste.
  • Bochenek namoczony w wodzie lub mleku – jeśli mięso mielone okazało się płynne.
  • Wysoka temperatura smażenia – aby sok nie wyciekał.

Liczbę kalorii można zmniejszyć, używając odpowiedniego mięsa. Ryby i kurczaki mają najniższą zawartość kalorii, wołowina i jagnięcina mają najwyższą.

Pokrojone mięso

Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym w piekarniku

Klasyczny przepis

Zapiekanka z makaronem i mięsem mielonym w piekarniku gotuje się w niecałą godzinę, a jej smak spodoba się nawet smakoszom.

Makaron z mięsem mielonym
Będziesz potrzebować:

  • makaron – 200 g;
  • mielony kurczak lub mięso – 200 g;
  • cebula – 100 g;
  • olej – 40 g;
  • woda lub bulion – 200 ml;
  • zielenie – 1 pęczek;
  • jajko – 3 szt .;
  • mleko – 200 ml;
  • przyprawy.

Gotowanie

  • Makaron ugotować do miękkości, opłukać w zimnej wodzie.
  • Przygotuj mięso mielone lub przygotuj. W razie potrzeby wyreguluj za pomocą dodatkowych elementów.
  • Cebulę drobno posiekać, najlepiej w kostkę. Smażyć na maśle na jasnobrązowy kolor.
  • Dodaj mięso mielone i smaż do kruszenia, sól i pieprz.
  • Wlej bulion, przykryj wszystko pokrywką i gotuj przez 15 minut.
  • Drobno posiekaj warzywa, dodaj do mięsa, wymieszaj.
  • Włóż jajka do miski, wlej mleko, sól i wszystko dokładnie wymieszaj. Do tej mieszanki wlej ugotowany makaron.
  • Połowę powstałej masy umieścić w głębokim naczyniu do pieczenia, uprzednio nasmarowanym olejem. Mięso mielone duszone z bulionem ułożyć w kolejnej warstwie, na wierzchu ułożyć pozostały makaron. Przykryj wszystko folią.
  • Formę wkładamy do piekarnika, gotujemy w 200 stopniach przez pół godziny.
  • Ten przepis na zapiekankę makaronową z mięsem mielonym w piekarniku jest przygotowywany bez sera, ale możesz go użyć, aby uzyskać piękną i pachnącą skórkę.

    Z ryżem i kurczakiem na dietę dzieci

    Delikatny, jak w przedszkolu, smak zapiekanki przypadnie do gustu nawet najmłodszym, nawet najbardziej wybrednym.

    Zapiekanka z makaronem i kurczakiem
    Będziesz potrzebować:

    • makaron – 150 g;
    • mielony kurczak – 200 g;
    • gotowany ryż – 100 g;
    • cebula – 1 szt .;
    • marchewki – 1 szt .;
    • kwaśna śmietana – 1 łyżka. l.;
    • jajko – 1 szt.
    • przyprawy.

    Gotowanie

  • Makaron i ryż ugotować osobno.
  • Cebulę pokroić w kostkę, marchewki zetrzeć na tarce, wymieszać, podsmażyć na patelni.
  • Śmietanę ubić z jajkiem ręcznie lub blenderem, posypać solą i pieprzem.
  • Połącz wszystkie składniki, dokładnie wymieszaj.
  • Posmaruj naczynie do pieczenia masłem, rozprowadź powstałą mieszankę i włóż do nagrzanego piekarnika. Piec w 180 stopniach przez pół godziny.
  • Z pomidorami i kalafiorem

    Jak ugotować zapiekankę makaronową z mięsem mielonym w piekarniku z warzywami? Są 3 kulinarne tajemnice.

  • Warzywa należy gotować oddzielnie od siebie.
  • Mięso mielone powinno być gęstsze, ponieważ nawet ugotowane warzywa mogą mieć dużo soku, co może spowodować, że zapiekanka się rozpadnie. Dodaj do tego trochę chleba lub startych surowych ziemniaków.
  • Pożądane jest, aby warzywa były oddzielone od mięsa mielonego.
  • Zapiekanka z makaronem i mięsem mielonym z serem
    Będziesz potrzebować:

    • makaron – 100 g;
    • mięso – 150 g;
    • pomidory – 2 szt .;
    • kalafior – 5-6 kwiatostanów;
    • cebula – 1 szt .;
    • ser – 50 g;
    • jajko – 1 szt .;
    • krem – 50 ml;
    • olej roślinny – 1 łyżka. l.;
    • przyprawy.

    Gotowanie

  • Makaron gotujemy do połowy przez 5 minut, spłukujemy wodą, dodajemy olej, aby się nie sklejały.
  • Cebulę pokroić w półpierścienie i podsmażyć na patelni z mięsem mielonym.
  • Zagotuj kalafior.
  • Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę i pokroić w kółko.
  • Wymieszaj jajka, śmietanę, sól, pieprz.
  • Masło, połowę makaronu, mięso, warstwę pomidorów i kalafiora włożyć do formy do pieczenia, resztę makaronu ułożyć na wierzchu i posypać startym serem.
  • Gotuj w piekarniku przez 50 minut w 160 stopniach.
  • Ten przepis na zapiekankę makaronową z mięsem mielonym w piekarniku jest bardziej skomplikowany, ale wynik na pewno Cię ucieszy. Danie można przygotować na świąteczny stół.

    Przepis w powolnej kuchence

    kawałek makaronu i zapiekanka z mięsa mielonego na talerzu
    Będziesz potrzebować:

    • makaron – 200 g;
    • mięso mielone – 150 g;
    • grzyby – 150 g;
    • mleko – 100 ml;
    • jajka – 2 szt .;
    • ser – 50 g;
    • cebula – 1 szt.

    Gotowanie

  • Zagotuj makaron.
  • Pokrój cebulę, pieczarki i umieść razem z mięsem mielonym i kawałkiem masła w misce multicooker, wybierając tryb „Smażenie”. Po zakończeniu programu gotową mieszankę posyp pieprzem i solą, przełóż do innego pojemnika.
  • Wymieszaj jajka, 1/4 łyżeczki soli i mleko na gładką masę.
  • Umieść połowę makaronu na dnie miski multicooker, napełnij połową nadzienia, wymieszaj. Równomiernie rozłóż mięso mielone i drugą połowę makaronu, wlej kolejną połowę mieszanki jajeczno-mlecznej. Udekoruj warstwą sera.
  • Wybierz tryb „Pieczenie” na 20 minut. Wygodnie jest wyjąć zapiekankę z miski multicooker za pomocą stojaka do gotowania na parze.
  • Zapiekanka z mięsem mielonym i makaronem w piekarniku lub wolnowarze ma wiele odmian w zależności od dodatkowych składników. Możesz wybrać przepis na dietę na odchudzanie, zdrową dla dzieci, satysfakcjonującą dla mężczyzn i coś specjalnego na święta. Przy znajomości podstawowego przepisu pozostaje tylko eksperymentować dla własnej przyjemności i ku uciesze rodziny.

    Inne przepisy na zapiekanki

    Zapiekanka mięsna z makaronem Zapiekanka z
    cukinii w piekarniku
    Zapiekanka z serem wiejskim z makaronem Zapiekanka z makaronem
    drobiowym Zapiekanka
    ziemniaczana z mięsem w piekarniku

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author