Zapiekanka ryżowa w wolnym naczyniu w piekarniku, przepisy na słodką owsiankę ryżową

Zapiekanka ryżowa z rodzynkami nabiał, gotować jak w przedszkolu

Historia dania

Zapiekanka ryżowa to danie znane wszystkim od czasów Rosji. Wcześniej to danie nazywało się krupeniki. Sądząc po nazwie, danie kuchni rosyjskiej zostało przygotowane na bazie zbóż. W tamtych czasach uprawiano zboża, takie jak proso, jęczmień perłowy, gryka, pszenica i płatki owsiane. Były podstawą zapiekanki. Ryż pojawił się później i początkowo to danie przypominało kutyę. Dodano do niego suszone owoce, miód, mleko. Wtedy zapiekanka nabrała obecnego wyglądu i składu składników.

Zapiekanka z słodkiego ryżu znajduje się na liście dań przygotowywanych w przedszkolu. Dzieci otrzymują niezbędne witaminy i minerały z ryżu, mleka, jajek, rodzynek. I jedzą z przyjemnością, bo danie jest słodkie, jak deser. Skorzystaj z przepisu na zapiekankę ryżową jak w przedszkolu, aby zadowolić swoje dziecko.

Przepis dla dzieci

Jak prawidłowo ugotować zapiekankę ryżową, istnieje kilka prostych wskazówek, które powinna znać każda gospodyni domowa.

Zasady gotowania

  • Dobrze wypłucz ryż. Aby ryż się nie sklejał, spłucz go co najmniej 7 razy, aż woda będzie czysta. Wygodne jest również stosowanie pakowanego ryżu w worki, w których okazuje się kruchy.
  • Użyj cukru pudru. Można go uzyskać poprzez zmielenie cukru w ​​młynku do kawy.
  • Aby zapiekanka z ryżem i jajkiem była przewiewna i urosła wyżej, możesz podzielić jajka na białka i żółtka. Ubij schłodzone białka osobno, a następnie wymieszaj z masą twarogową.

ryż długoziarnisty

Przepis krok po kroku

Zapiekanka ryżowa z rodzynkami
Będziesz potrzebować:

  • ryż okrągłoziarnisty – 200 g;
  • mleko – 400 ml;
  • cukier – 200 g;
  • jajko – 2 sztuki;
  • masło 70 g;
  • wanilina – pół torby;
  • rodzynki – do smaku;
  • sól – szczypta.

Gotowanie

  • Gotuj ryż do połowy ugotowanego. Odcedź wodę i dodaj do niej mleko. Gotuj przez kolejne 10-12 minut na małym ogniu.
  • W osobnej misce ubij jajka z cukrem lub cukrem pudrem, aż się rozpuści.
  • Do schłodzonego ryżu dodaj masę jajeczną, masło, wanilię, szczyptę
    soli i rodzynki. Całość dobrze wymieszaj.
  • Posmaruj formę masłem, wlej powstałą mieszankę i gotuj w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 45 minut. Po schłodzeniu słodką zapiekankę ryżową można pokroić na kawałki.
  • Zapiekanka ryżowa z bananami jak w ogrodzie

    Jeśli Twoje dziecko nie lubi owsianki ze zbóż, ten przepis na zapiekankę ryżową bardzo Ci pomoże. To nie tyle zapiekanka, co oryginalna i korzystna dla wszystkich opcja serwowania mlecznej owsianki ryżowej. Przyda się również dorosłym rozpoczęcie poranka od tak obfitego i smacznego dania. Nie jest trudno zrobić takie arcydzieło z gotowanego ryżu, jak na zdjęciu. Możesz zrobić zapiekankę z resztkami ryżu.

    Zapiekanka ryżowa z bananem
    Będziesz potrzebować:

    • ryż – 100 g;
    • banan – 2 sztuki;
    • masło – 10 g;
    • mleko – 200 ml;
    • chipsy bananowe – 50 g;
    • gałka muszkatołowa – szczypta.

    Gotowanie

  • Ryż opłukać, napełnić wodą w stosunku 1:3 i podpalić. Dodaj mleko i gotuj, aż będzie całkowicie ugotowany.
  • Weź dojrzałe banany, możesz lekko przejrzałe. Twarde nie nadają się do przepisu. Rozgnieć widelcem lub przecier blenderem.
  • Foremkę ceramiczną lub dowolne naczynie do pieczenia posmaruj masłem.
  • Wymieszaj puree bananowe z kaszą ryżową, dodaj kawałki banana. Dopasuj wszystko do kształtu.
  • Udekoruj chipsami bananowymi i posyp mieloną gałką muszkatołową.
  • W temperaturze 200 stopni piecz w piekarniku słodką zapiekankę ryżową przez 15-20 minut.
  • Przepis z owocami i twarogiem

    Jako wypełniacz zamiast jabłek i rodzynek można użyć słodkich śliwek i moreli, a także nektarynek.

    Zapiekanka ryżowa z twarogiem i owocami
    Będziesz potrzebować:

    • ryż okrągły – 200 g;
    • twarożek – 200 g;
    • jajko – 3 sztuki;
    • jabłko – 3 średnie;
    • rodzynki – 60 g;
    • mleko – 2 szklanki;
    • kwaśna śmietana – 1 łyżka stołowa;
    • cukier – 2 łyżki stołowe.

    Gotowanie

  • Rozcieńczyć mleko 1 szklanką wody. Ryż gotuj w mleku przez 20 minut.
  • Aby twaróg był równomiernie rozłożony w ryżu i nie miał grudek, zmiel go przez sito lub w blenderze.
  • Ubij 2 jajka i cukier.
  • Jabłka pokroić w kostkę, wstępnie obrać i nasiona.
  • Z ugotowanego ryżu odcedź cały płyn, lekko ostudź.
  • Do ryżu dodać twarożek, rodzynki, ubite jajka i drobno posiekane jabłka. Wszystko wymieszaj.
  • Wlej do natłuszczonej formy i wygładź twaróg.
  • Ubij 1 jajko ze śmietaną. Przykryj górną warstwę naczynia powstałym sosem.
  • Piec w piekarniku w 200 stopniach przez 15-20 minut.
  • Zapiekankę ryżową z twarogiem i owocami można przybrać truskawkami i polać sosem truskawkowym lub wiśniowym.

    Zapiekanka ryżowa z dżemem

    Zapiekanka ryżowa z dżemem
    Będziesz potrzebować:

    • ryż – 1 szklanka;
    • mleko – 200 ml;
    • cukier – 1 łyżka stołowa;
    • jajko – 2 sztuki;
    • dżem – do smaku;
    • sól – szczypta.

    Gotowanie

  • Ryż ugotować do miękkości.
  • W osobnej misce ubij jajka z cukrem i szczyptą soli. Dodaj mleko do mieszanki i wymieszaj.
  • Do schłodzonego ryżu wmieszaj mieszankę jajeczną. Płatki nie powinny się sklejać, więc można je dokładnie wymieszać rękami.
  • Naczynie do pieczenia lub blachę do pieczenia posmarować olejem i równomiernie wylać na masę zapiekaną. Wstawiamy do piekarnika na 1 godzinę i gotujemy w 160 stopniach.
  • Gotowe danie trochę schłodzić i obficie posmarować dżemem. Poczekaj 10 minut, aż wsiąknie. Teraz możesz pokroić zapiekankę na porcje.
  • Przepis w powolnej kuchence z suszonymi owocami

    Zapiekanka ryżowa z suszonymi owocami
    Będziesz potrzebować:

    • ryż – 200 g;
    • mleko – 1 szklanka;
    • jajko – 2 sztuki;
    • cukier – 3 łyżki stołowe;
    • śmietana – 150 ml;
    • suszone owoce – 100-150 g;
    • masło – 10 g.

    Gotowanie

  • Ryż ugotować w mleku. Pozostaw do ostygnięcia.
  • Z suszonych owoców (można wziąć rodzynki, suszone śliwki, suszone morele) wstępnie namoczyć w wodzie.
  • Ubij jajka, dodaj do nich cukier i ponownie ubij.
  • Do schłodzonego ryżu wlać jajka z cukrem i kwaśną śmietaną.
  • Wrzuć rodzynki do durszlaka, a także dodaj do całkowitej masy. Dodaj suszone owoce do smaku. Jeśli są duże, pokrój na małe kawałki.
  • Wszystkie składniki dobrze wymieszaj.
  • Nasmaruj miskę multicooker olejem i wlej do niej miksturę, wypoziomuj. Gotuj w trybie „Pieczenie” przez 50 minut.
  • Przepis na zapiekankę ryżową to pole do eksperymentów, tak jak każda inna zapiekanka. Jedynymi stałymi składnikami są ryż gotowany w mleku, jajkach i cukrze. Najczęściej jako dodatki działają świeże owoce, suszone owoce, posiekane orzechy. Smak mocno się zmienia po dodaniu mielonej gałki muszkatołowej lub kardamonu, a także cynamonu.

    Jeśli używasz świeżych i bardzo soczystych owoców, zaleca się je pokroić i lekko podsmażyć, aby nadmiar płynu wyparował. Wtedy zapiekanka nie rozpadnie się i równomiernie upiecze.

    Nadzienie możesz rozłożyć warstwami lub równomiernie wymieszać z całą masą. Do serwowania użyj słodkiego sosu: miodu, dżemu, sosów owocowych, mleka skondensowanego lub polewa.

    Inne przepisy na zapiekanki

    Zapiekanka
    z twarożkiem Zapiekanka z twarogiem do wolnej
    kuchenki Zapiekanka z twarożkiem w piekarniku Zapiekanka z twarożkiem
    ze skrobią Zapiekanka z
    twarogiem i ciasto bez mąki

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author