Historia dania
Zapiekanka ryżowa to danie znane wszystkim od czasów Rosji. Wcześniej to danie nazywało się krupeniki. Sądząc po nazwie, danie kuchni rosyjskiej zostało przygotowane na bazie zbóż. W tamtych czasach uprawiano zboża, takie jak proso, jęczmień perłowy, gryka, pszenica i płatki owsiane. Były podstawą zapiekanki. Ryż pojawił się później i początkowo to danie przypominało kutyę. Dodano do niego suszone owoce, miód, mleko. Wtedy zapiekanka nabrała obecnego wyglądu i składu składników.
Zapiekanka z słodkiego ryżu znajduje się na liście dań przygotowywanych w przedszkolu. Dzieci otrzymują niezbędne witaminy i minerały z ryżu, mleka, jajek, rodzynek. I jedzą z przyjemnością, bo danie jest słodkie, jak deser. Skorzystaj z przepisu na zapiekankę ryżową jak w przedszkolu, aby zadowolić swoje dziecko.
Przepis dla dzieci
Jak prawidłowo ugotować zapiekankę ryżową, istnieje kilka prostych wskazówek, które powinna znać każda gospodyni domowa.
Zasady gotowania
- Dobrze wypłucz ryż. Aby ryż się nie sklejał, spłucz go co najmniej 7 razy, aż woda będzie czysta. Wygodne jest również stosowanie pakowanego ryżu w worki, w których okazuje się kruchy.
- Użyj cukru pudru. Można go uzyskać poprzez zmielenie cukru w młynku do kawy.
- Aby zapiekanka z ryżem i jajkiem była przewiewna i urosła wyżej, możesz podzielić jajka na białka i żółtka. Ubij schłodzone białka osobno, a następnie wymieszaj z masą twarogową.
Przepis krok po kroku
Będziesz potrzebować:
- ryż okrągłoziarnisty – 200 g;
- mleko – 400 ml;
- cukier – 200 g;
- jajko – 2 sztuki;
- masło 70 g;
- wanilina – pół torby;
- rodzynki – do smaku;
- sól – szczypta.
Gotowanie
soli i rodzynki. Całość dobrze wymieszaj.
Zapiekanka ryżowa z bananami jak w ogrodzie
Jeśli Twoje dziecko nie lubi owsianki ze zbóż, ten przepis na zapiekankę ryżową bardzo Ci pomoże. To nie tyle zapiekanka, co oryginalna i korzystna dla wszystkich opcja serwowania mlecznej owsianki ryżowej. Przyda się również dorosłym rozpoczęcie poranka od tak obfitego i smacznego dania. Nie jest trudno zrobić takie arcydzieło z gotowanego ryżu, jak na zdjęciu. Możesz zrobić zapiekankę z resztkami ryżu.
Będziesz potrzebować:
- ryż – 100 g;
- banan – 2 sztuki;
- masło – 10 g;
- mleko – 200 ml;
- chipsy bananowe – 50 g;
- gałka muszkatołowa – szczypta.
Gotowanie
Przepis z owocami i twarogiem
Jako wypełniacz zamiast jabłek i rodzynek można użyć słodkich śliwek i moreli, a także nektarynek.
Będziesz potrzebować:
- ryż okrągły – 200 g;
- twarożek – 200 g;
- jajko – 3 sztuki;
- jabłko – 3 średnie;
- rodzynki – 60 g;
- mleko – 2 szklanki;
- kwaśna śmietana – 1 łyżka stołowa;
- cukier – 2 łyżki stołowe.
Gotowanie
Zapiekankę ryżową z twarogiem i owocami można przybrać truskawkami i polać sosem truskawkowym lub wiśniowym.
Zapiekanka ryżowa z dżemem
Będziesz potrzebować:
- ryż – 1 szklanka;
- mleko – 200 ml;
- cukier – 1 łyżka stołowa;
- jajko – 2 sztuki;
- dżem – do smaku;
- sól – szczypta.
Gotowanie
Przepis w powolnej kuchence z suszonymi owocami
Będziesz potrzebować:
- ryż – 200 g;
- mleko – 1 szklanka;
- jajko – 2 sztuki;
- cukier – 3 łyżki stołowe;
- śmietana – 150 ml;
- suszone owoce – 100-150 g;
- masło – 10 g.
Gotowanie
Przepis na zapiekankę ryżową to pole do eksperymentów, tak jak każda inna zapiekanka. Jedynymi stałymi składnikami są ryż gotowany w mleku, jajkach i cukrze. Najczęściej jako dodatki działają świeże owoce, suszone owoce, posiekane orzechy. Smak mocno się zmienia po dodaniu mielonej gałki muszkatołowej lub kardamonu, a także cynamonu.
Jeśli używasz świeżych i bardzo soczystych owoców, zaleca się je pokroić i lekko podsmażyć, aby nadmiar płynu wyparował. Wtedy zapiekanka nie rozpadnie się i równomiernie upiecze.
Nadzienie możesz rozłożyć warstwami lub równomiernie wymieszać z całą masą. Do serwowania użyj słodkiego sosu: miodu, dżemu, sosów owocowych, mleka skondensowanego lub polewa.
Inne przepisy na zapiekanki
Zapiekanka
z twarożkiem Zapiekanka z twarogiem do wolnej
kuchenki Zapiekanka z twarożkiem w piekarniku Zapiekanka z twarożkiem
ze skrobią Zapiekanka z
twarogiem i ciasto bez mąki
Smacznego!