Zapiekanka z dyni i twarogu jak gotować zapiekankę z dyni w piekarniku

Zapiekanka twarogowa z dynią w powolnej kuchence przepis krok po kroku

Zapiekanka z dyni to proste, niedrogie i zdrowe danie, które jest integralną częścią zdrowej diety dla dzieci i dorosłych. Łatwo jest przygotować na śniadanie, obiad (jako deser) i kolację, a także nakarmić dziecko, które nie spożywa osobno twarogu i dyni. Ponadto zapiekanka z dyni z twarogiem może służyć jako proste danie wegetariańskie, jeśli ugotujesz ją bez jajek, dodając do masy twarogowej i dyniowej owsiankę z kaszy manny wstępnie ugotowaną w mleku lub wodzie. Dla osób z ograniczeniami żywieniowymi dietetycy zalecają całkowite porzucenie cukru w ​​przepisie, jeśli ugotujesz słodką zapiekankę warzywną z dodatkiem suszonych owoców.

Korzyści z pieczonej dyni

Dynia to niskokaloryczne warzywo dietetyczne bogate w witaminy, białka, sole mineralne, kilkukrotnie wyższe niż marchew w zawartości karotenu. Wysoka zawartość potasu pozwala na wzmocnienie naczyń krwionośnych i poprawę pracy serca, a kompleks substancji biorących udział w hematopoezie (cynk, miedź, kobalt) może z powodzeniem leczyć anemię z niedoboru żelaza. Mało kto wie o dobroczynnych właściwościach dyni na odbudowę szkliwa zębów, wzmocnienie układu nerwowego, poprawę potencji u mężczyzn i niszczenie pasożytów jelitowych.

Regularna obecność warzyw w diecie pomaga w leczeniu:

  • kamica żółciowa;
  • choroby sercowo-naczyniowe;
  • bezsenność;
  • onkologia;
  • choroby skórne;
  • choroby wzroku;
  • przeziębienia;
  • otyłość.

Ze względu na brak grubego włókna i agresywnych kwasów w miąższu warzywnym, dynia jest bezpieczna do stosowania w chorobach zapalnych przewodu pokarmowego, a dzięki zdolności oczyszczania organizmu jest skuteczna w odchudzaniu.

Dynia

Przepis krok po kroku na zapiekankę twarogowo-dyniową w piekarniku

Zapiekanka dyniowa z kaszą manną jest miękka, o bogatym smaku dyni. Możesz sprawić, że danie będzie bardziej przewiewne, jeśli ubijesz jajka cukrem, aż pojawi się piana. Lepiej wycisnąć miąższ warzywny przed dodaniem go do bazy, aby danie nie okazało się płynne. Użycie śmietany zamiast śmietany sprawi, że zapiekanka będzie bardziej miękka, ale bardziej pożywna. Gazowaną sodę w przepisie można zastąpić proszkiem do pieczenia.

Zapiekanka z twarogiem z dynią
Będziesz potrzebować:

  • twarożek – 300 g;
  • sól – szczypta;
  • dynia – 400 g;
  • soda – ćwierć łyżeczki;
  • masło – 30 g;
  • kwaśna śmietana – 2 łyżki. l.;
  • sok cytrynowy;
  • jajka – 2 szt .;
  • kasza manna – 2 łyżki. l.

Gotowanie

  • Obrane kawałki dyni natrzyj na tarce.
  • Twarożek rozgnieść z masłem.
  • Do twarogu dodać jajka, sól, kaszę mannę, cukier. Sodę zgasić sokiem z cytryny i dodać do tej samej mieszanki.
  • Do ciasta dodać miazgę dyniową.
  • Dno zapiekanki włożyć do naczynia wysmarowanego kawałkiem masła i gotować w temperaturze 200°C przez 50 minut.
  • Zapiekankę z dyni w piekarniku można również przygotować z mrożonego pokrojonego w kostkę warzywa (należy go umyć ciepłą wodą przed dodaniem do ciasta) – będzie miał czas na gotowanie podczas procesu pieczenia. Szczypta cynamonu, skórka pomarańczy, mielona gałka muszkatołowa lub imbir pomogą urozmaicić smak zapiekanki.

    Ważne: dynia nie jest wskazana do stosowania w chorobach przewodu pokarmowego spowodowanych obniżoną kwasowością soku żołądkowego.

    Zapiekanka z jabłkami w powolnej kuchence jak na zdjęciu. Szybko i smacznie na pp

    Zapiekanka z twarogu z dynią w powolnej kuchence okazuje się dietetyczna, odpowiednia do stosowania przy zapaleniu trzustki i chorobach żołądka. Jeśli zamienisz tłusty twarożek na beztłuszczowy, danie przyda się również dla sylwetki.

    Zapiekanka z twarogiem i jabłkami
    Będziesz potrzebować:

    • dynia – 400 g;
    • twarożek – 250 g;
    • sezam – szczypta;
    • jajko – 2 szt .;
    • jabłko – 1 szt .;
    • skrobia ziemniaczana – 1 łyżeczka;
    • cukier – 60 g.

    Gotowanie:

  • Przygotuj puree z dyni, gotując kawałki warzyw na parze w kuchence mikrofalowej z wodą przez 20 minut i zmiel je w blenderze, aż będą gładkie. Usuń nadmiar wilgoci.
  • Wymieszaj twarożek, puree z dyni, cukier, jajka.
  • Jabłko, drobno pokrojone w kostkę lub starte, wchodzi do masy wraz ze skrobią.
  • Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem miski i udekorować sezamem.
  • Gotuj w wolnym naczyniu, korzystając z programu Pieczenie przez 45 minut.
  • Twaróg dyniowy w powolnej kuchence pozostawia się na kwadrans w urządzeniu, aż ostygnie, a następnie łatwo go wyjmuje się za pomocą pojemnika do gotowania na parze i podaje do stołu. Okazuje się, że zapiekanka z twarogiem z dynią i jabłkami jest delikatna i bardzo zdrowa. Danie dobrze podawać ze śmietaną, ubitą z sokiem z dyni lub jogurtem naturalnym.

    Słodka zapiekanka z dyni stanie się bardziej oryginalna, jeśli sprawisz, że będzie wyglądać jak tort zebry: w tym celu wlej na przemian: 2 łyżki mieszanki twarogowej, następnie 2 łyżki puree z dyni na środku poprzedniego itd., aż obie masy się kończą.

    Przepis w parowarze

    Zapiekanka dyniowa z twarogiem w podwójnym bojlerze to idealne danie do jedzenia dla niemowląt. Takie danie można podawać dzieciom od dwóch lat – jest zdrowe, delikatne i bez smażonej skórki. Aby wzbogacić zapiekankę witaminami, nie wolno dodawać do jej składu tartego soku z jabłka i cytryny.

    Zapiekanka twarogowa z twarogiem w podwójnym kotle
    Będziesz potrzebować:

    • dynia – 100 g;
    • jajko – 1 szt .;
    • twarożek – 200 g;
    • rodzynki – garść;
    • cukier – 2 łyżki. l.

    Gotowanie:

  • Doprowadź jajko z cukrem i twarogiem, aż będzie gładkie.
  • Do masy dodaj startą i wyciśniętą dynię, a także umyte rodzynki. Zamieszać.
  • Wlej miksturę do miski na ryż i gotuj w podwójnym bojlerze przez 30 minut. Gotowe!
  • W przepisach na zapiekanki z dyni możesz dodać 2-4 łyżki. l. kasza manna, po zaparzeniu masy przez kwadrans. Dzięki kaszy mannie danie okaże się delikatniejsze i bardziej pożywne. Jeśli warzywo będzie wstępnie marynowane w soku jabłkowym z cukrem przez około godzinę, a następnie doprawione kardamonem i mielonym imbirem, deser będzie miał bardzo oryginalny smak.

    Zapiekanka z twarogiem i dynią to jedna z nielicznych potraw związanych ze zdrową dietą. Znajdź miejsce na dynię na swoim stole – w połączeniu z twarogiem to zdrowe jesienne warzywo wzbogaci organizm w przydatne substancje, przygotowując układ odpornościowy na zimową pogodę.

    Inne przepisy na zapiekanki

    Zapiekanka z skondensowanym mlekiem i twarogiem
    Zapiekanka z twarogu w wolnowarze z kaszą manną
    Zapiekanka z twarogu z gotowaną kaszą Zapiekanka z twarogu z rodzynkami Zapiekanka z twarogiem
    Dukana

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author