Zapiekanka z dyni to proste, niedrogie i zdrowe danie, które jest integralną częścią zdrowej diety dla dzieci i dorosłych. Łatwo jest przygotować na śniadanie, obiad (jako deser) i kolację, a także nakarmić dziecko, które nie spożywa osobno twarogu i dyni. Ponadto zapiekanka z dyni z twarogiem może służyć jako proste danie wegetariańskie, jeśli ugotujesz ją bez jajek, dodając do masy twarogowej i dyniowej owsiankę z kaszy manny wstępnie ugotowaną w mleku lub wodzie. Dla osób z ograniczeniami żywieniowymi dietetycy zalecają całkowite porzucenie cukru w przepisie, jeśli ugotujesz słodką zapiekankę warzywną z dodatkiem suszonych owoców.
Korzyści z pieczonej dyni
Dynia to niskokaloryczne warzywo dietetyczne bogate w witaminy, białka, sole mineralne, kilkukrotnie wyższe niż marchew w zawartości karotenu. Wysoka zawartość potasu pozwala na wzmocnienie naczyń krwionośnych i poprawę pracy serca, a kompleks substancji biorących udział w hematopoezie (cynk, miedź, kobalt) może z powodzeniem leczyć anemię z niedoboru żelaza. Mało kto wie o dobroczynnych właściwościach dyni na odbudowę szkliwa zębów, wzmocnienie układu nerwowego, poprawę potencji u mężczyzn i niszczenie pasożytów jelitowych.
Regularna obecność warzyw w diecie pomaga w leczeniu:
- kamica żółciowa;
- choroby sercowo-naczyniowe;
- bezsenność;
- onkologia;
- choroby skórne;
- choroby wzroku;
- przeziębienia;
- otyłość.
Ze względu na brak grubego włókna i agresywnych kwasów w miąższu warzywnym, dynia jest bezpieczna do stosowania w chorobach zapalnych przewodu pokarmowego, a dzięki zdolności oczyszczania organizmu jest skuteczna w odchudzaniu.
Przepis krok po kroku na zapiekankę twarogowo-dyniową w piekarniku
Zapiekanka dyniowa z kaszą manną jest miękka, o bogatym smaku dyni. Możesz sprawić, że danie będzie bardziej przewiewne, jeśli ubijesz jajka cukrem, aż pojawi się piana. Lepiej wycisnąć miąższ warzywny przed dodaniem go do bazy, aby danie nie okazało się płynne. Użycie śmietany zamiast śmietany sprawi, że zapiekanka będzie bardziej miękka, ale bardziej pożywna. Gazowaną sodę w przepisie można zastąpić proszkiem do pieczenia.
Będziesz potrzebować:
- twarożek – 300 g;
- sól – szczypta;
- dynia – 400 g;
- soda – ćwierć łyżeczki;
- masło – 30 g;
- kwaśna śmietana – 2 łyżki. l.;
- sok cytrynowy;
- jajka – 2 szt .;
- kasza manna – 2 łyżki. l.
Gotowanie
Zapiekankę z dyni w piekarniku można również przygotować z mrożonego pokrojonego w kostkę warzywa (należy go umyć ciepłą wodą przed dodaniem do ciasta) – będzie miał czas na gotowanie podczas procesu pieczenia. Szczypta cynamonu, skórka pomarańczy, mielona gałka muszkatołowa lub imbir pomogą urozmaicić smak zapiekanki.
Ważne: dynia nie jest wskazana do stosowania w chorobach przewodu pokarmowego spowodowanych obniżoną kwasowością soku żołądkowego.
Zapiekanka z jabłkami w powolnej kuchence jak na zdjęciu. Szybko i smacznie na pp
Zapiekanka z twarogu z dynią w powolnej kuchence okazuje się dietetyczna, odpowiednia do stosowania przy zapaleniu trzustki i chorobach żołądka. Jeśli zamienisz tłusty twarożek na beztłuszczowy, danie przyda się również dla sylwetki.
Będziesz potrzebować:
- dynia – 400 g;
- twarożek – 250 g;
- sezam – szczypta;
- jajko – 2 szt .;
- jabłko – 1 szt .;
- skrobia ziemniaczana – 1 łyżeczka;
- cukier – 60 g.
Gotowanie:
Twaróg dyniowy w powolnej kuchence pozostawia się na kwadrans w urządzeniu, aż ostygnie, a następnie łatwo go wyjmuje się za pomocą pojemnika do gotowania na parze i podaje do stołu. Okazuje się, że zapiekanka z twarogiem z dynią i jabłkami jest delikatna i bardzo zdrowa. Danie dobrze podawać ze śmietaną, ubitą z sokiem z dyni lub jogurtem naturalnym.
Słodka zapiekanka z dyni stanie się bardziej oryginalna, jeśli sprawisz, że będzie wyglądać jak tort zebry: w tym celu wlej na przemian: 2 łyżki mieszanki twarogowej, następnie 2 łyżki puree z dyni na środku poprzedniego itd., aż obie masy się kończą.
Przepis w parowarze
Zapiekanka dyniowa z twarogiem w podwójnym bojlerze to idealne danie do jedzenia dla niemowląt. Takie danie można podawać dzieciom od dwóch lat – jest zdrowe, delikatne i bez smażonej skórki. Aby wzbogacić zapiekankę witaminami, nie wolno dodawać do jej składu tartego soku z jabłka i cytryny.
Będziesz potrzebować:
- dynia – 100 g;
- jajko – 1 szt .;
- twarożek – 200 g;
- rodzynki – garść;
- cukier – 2 łyżki. l.
Gotowanie:
W przepisach na zapiekanki z dyni możesz dodać 2-4 łyżki. l. kasza manna, po zaparzeniu masy przez kwadrans. Dzięki kaszy mannie danie okaże się delikatniejsze i bardziej pożywne. Jeśli warzywo będzie wstępnie marynowane w soku jabłkowym z cukrem przez około godzinę, a następnie doprawione kardamonem i mielonym imbirem, deser będzie miał bardzo oryginalny smak.
Zapiekanka z twarogiem i dynią to jedna z nielicznych potraw związanych ze zdrową dietą. Znajdź miejsce na dynię na swoim stole – w połączeniu z twarogiem to zdrowe jesienne warzywo wzbogaci organizm w przydatne substancje, przygotowując układ odpornościowy na zimową pogodę.
Inne przepisy na zapiekanki
Zapiekanka z skondensowanym mlekiem i twarogiem
Zapiekanka z twarogu w wolnowarze z kaszą manną
Zapiekanka z twarogu z gotowaną kaszą Zapiekanka z twarogu z rodzynkami Zapiekanka z twarogiem
Dukana
Smacznego!