Zapiekanka z kalafiora przepis krok po kroku ze zdjęciem

Zapiekanka z kalafiora - łatwa i smaczna wersja zapiekanki warzywnej
Sprzęt i przybory kuchenne: nóż, rondel z grubym dnem, deska do krojenia, łyżka, płyta grzewcza, piekarnik, naczynie do pieczenia.

Składniki

kalafior 1 kg
Mąka 40 gramów
Masło 70 gramów
mleko 500 ml
Gałka muszkatołowa 1-2 łyżeczki
Sól 2 szczypty
Pieprz 1 szczypta
Ser 150 gramów
Bułka tarta 40 gramów

Gotowanie krok po kroku

Przygotuj kalafior

  • Potrzebujemy głowy kalafiora. Wlej wodę do głębokiej miski, dodaj trochę soli, włóż główkę kapusty i odstaw na 15 minut. Dzięki temu alkalicznemu rozwiązaniu oczyścimy kalafior z wszelkich zanieczyszczeń i brudu. Po chwili wyjmujemy główkę kapusty, pozostawiamy trochę do wyschnięcia i dzielimy na małe kwiatostany.

    Zapiekanka z kalafiora

  • Wlej dwa litry wody na patelnię, dodaj dwie łyżki soli, wyślij do ognia, pozwól mu się zagotować. Następnie włóż kalafior do garnka. Jak tylko woda ponownie się zagotuje, zmniejsz ogień i gotuj kapustę przez 3 minuty.

    Przygotuj składniki do gotowania

  • Za pomocą łyżki cedzakowej przenieś kapustę do pustej, czystej miski lub po prostu spuść gorącą wodę i napełnij ją zimną. Tak nagła zmiana temperatury zatrzyma proces gotowania. W ten sposób otrzymujemy kapustę na wpół ugotowaną, która osiągnie gotowość podczas pieczenia, ale jednocześnie zachowa swój kształt.

    Aby przygotować danie, ugotuj kapustę

  • sos do gotowania

  • Do rondelka z grubym dnem wlać 500 ml mleka, podgrzać do temperatury 40 stopni. Teraz rozpuść 50 g masła. Można go topić na ogniu w rondlu z grubym dnem.

    Zagotuj mleko do gotowania

  • Do roztopionego masła bez zdejmowania z ognia dodać 40 g mąki pszennej i smażyć mieszaninę przez 3 minuty, aż pojawi się złoty kolor i przyjemny aromat. Do tej mieszanki wlej ciepłe mleko i dokładnie wymieszaj trzepaczką, aby uzyskać masę bez grudek.

    Aby przygotować danie, przygotuj nadzienie

  • Doprowadzić mieszaninę do wrzenia, ciągle mieszając. Jak tylko się zagotuje zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy jeszcze kilka minut, aż masa mleczna zgęstnieje. Wyłączyć ogień i dodać do smaku sól, gałkę muszkatołową i mielony pieprz.

    Dodaj przyprawy do gotowania

  • Tarcie 150 g twardego sera i wysyłamy trzecią część do sosu, wszystko mieszamy.

    Dodaj ser do ugotowania

  • Formowanie i pieczenie zapiekanek

  • Teraz uformujemy danie. Użyliśmy okrągłego naczynia do pieczenia o średnicy 28 cm, w pierwszej warstwie włóż trzecią część sosu do formy i rozprowadź w równej warstwie.

    Przygotuj formularz do gotowania

  • Następnie ułóż całą kapustę. Wylej na nią pozostały sos, równomiernie rozprowadź na powierzchni. Do pozostałego sera dodaj 20-40 g bułki tartej, wymieszaj i przykryj kapustę równą warstwą.

    Aby przygotować danie, pokrój kapustę

  • Pokrój 20 g masła na małe kawałki i rozprowadź na wierzchu obrabianego przedmiotu. Wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy przez pół godziny na złoty kolor.

    Aby przygotować danie, zetrzyj ser

  • Wyciągamy formę z piekarnika, trochę ostudzimy zapiekankę i możemy podawać. Do dekoracji użyj świeżej natki pietruszki.

    zapiekanka z kalafiora gotowa

  • Przepis

    A teraz proponujemy obserwowanie procesu robienia zapiekanki z kalafiora w tym krótkim. Zobaczysz, jak wyjdzie gotowana kapusta. Jaka jest konsystencja gotowego sosu.

    Jeśli według tego przepisu zrobiłeś zapiekankę z kalafiora, podziel się wrażeniami na temat powstałego dania. Koniecznie zostawcie przepisy na pyszne i zdrowe wypieki na świąteczny stół i na każdy dzień.

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author