Zapiekanka z kapustą w piekarniku krok po kroku przepis ze zdjęciem

Zapiekanka z kapustą w piekarniku - pyszny obiad w kilka minut

Sprzęt i przybory kuchenne:  ostry nóż, deska do krojenia, średniej wielkości miski, foremka o średnicy 20-22 cm, łyżka stołowa, trzepaczka, piekarnik, naczynie do serwowania.

Składniki

Składniki Ilość
Jaja kurze 3 szt.
Kapusta biała 400 gramów
majonez 3 art. l.
Kwaśna śmietana 3 art. l.
Mąka 3 art. l.
Skrobia ziemniaczana ½ łyżeczki
Sól smak
Świeże zioła: koperek i zielona cebula 5-7 gałęzi i piór
twardy ser 80-100g
Masło do smarowania formy 1 ul. l.

Gotowanie krok po kroku

  • Pokrój kapustę (400 gramów) w cienkie paski i włóż do osobnej miski.

    Aby ugotować zapiekankę z kapustą w piekarniku, przygotuj składniki

  • Jaja kurze (3 sztuki) rozbić do czystej miski, dodać majonez i śmietanę (3 łyżki każdego składnika). Dodaj mąkę (3 łyżki). Wszystko dobrze wymieszaj trzepaczką, aż będzie gładkie.

    Aby przygotować zapiekankę z kapustą, wymieszaj jajka z mąką

  • Wsypać skrobię ziemniaczaną (1/2 łyżeczki) na jednolitą masę i wymieszać trzepaczką. Wypełnienie jest gotowe.

    Aby przygotować zapiekankę z kapustą, przygotuj ciasto

  • Posolić kapustę do smaku i zapamiętać rękoma, aby była miękka.

    Aby przygotować zapiekankę z kapustą, pokrój kapustę

  • Opłucz zieloną cebulę (5-7 piór) i koper (5-7 gałązek), osusz i drobno posiekaj.

    Aby przygotować zapiekankę z kapustą, posiekaj cebulę

  • Nasmaruj dobrze naczynie do pieczenia masłem. Ułóż kapustę w formie, posyp ją ziołami na wierzchu.

    Aby przygotować zapiekankę z kapustą, przygotuj formę

  • Równomiernie polać kapustą z przygotowanym nadzieniem.

    Aby przygotować zapiekankę z kapustą, wlej składniki z nadzieniem

  • Zetrzyj twardy ser (80-10 gramów) na grubej tarce i posyp na wierzch zapiekankę.

    Aby przygotować zapiekankę z kapustą, zetrzeć ser

  • Formę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy zapiekankę przez 25-30 minut na złoty kolor. Gotową, lekko schłodzoną zapiekankę przenieś z formy do naczynia.

    Zapiekanka z kapusty w piekarniku według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

  • Opcje dekorowania i serwowania

    Zapiekankę z kapustą podawać na ciepło, pokroić na porcje i udekorować zieleniną. Kawałki soczystej zapiekanki dla gospodarstw domowych można od razu ułożyć na porcjowanych talerzach. Do zapiekanki koniecznie podawaj kwaśną śmietanę lub majonez. Sos można podawać bezpośrednio na talerzu obok zapiekanki z kapustą lub podawać osobno.

    Przepis

    Zapiekanka z kapusty w piekarniku bez uprzedniej obróbki cieplnej kapusty gotuje się bardzo szybko. Nie wierzysz? Obejrzyj i sprawdź sam, przygotowując soczystą, zdrową i rumianą zapiekankę z kapusty.

    Poznałeś przepis na gotowanie zapiekanki z kapustą w piekarniku. Przepis jest dobry, ponieważ nie wymaga wstępnego gotowania kapusty, a danie gotuje się bardzo szybko. Jeśli chcesz, aby zapiekanka była bardziej satysfakcjonująca, możesz użyć tego przepisu, aby przygotować wiele odmian zapiekanek, dodając kawałki kurczaka lub mięsa mielonego, ryby, ziemniaki lub ryż. Napisz w komentarzach, co zrobiłeś i czy spodobał Ci się przepis. A także podziel się swoimi sposobami gotowania zapiekanki z kapustą, jeśli znajduje się w menu Twojej rodziny.

    Inne przepisy na zapiekanki

    Zapiekanka dyniowa z jabłkami
    Cukinia z mięsem mielonym w piekarniku
    Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym w piekarniku
    Zapiekanka ziemniaczana z serem Zapiekanka z
    puree ziemniaczanego i mielonego

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author