Zapiekanka z kapustą z jajkiem i mięsem mielonym, w piekarniku i wolnowarze

Przepisy na zapiekanki z kapustą w wolnej kuchence i piekarniku

Każda zapiekanka to przestrzeń dla kreatywności. A zapiekanka z kapustą jest podwójnie. Ważne jest tylko, aby znać proporcje sosu lub ciasta do nalewania. Co do reszty, możesz spokojnie poeksperymentować z nadzieniem.

Zapiekanka z białej kapusty lub po prostu zapiekanka z kapusty tylko pozornie jest trudna do przygotowania. W rzeczywistości cały proces składa się z trzech prostych kroków: szatkowania kapusty, przygotowania nadzienia jajecznego (sos, ciasto) i pieczenia.

Klasyczny przepis na kwaśną śmietanę

Zapiekanka z kapusty jak w przedszkolu – to dokładnie przepis. Sama kapusta jest dość mdła, dlatego dla uzyskania pikantnego smaku i aromatu wskazane jest dodanie naturalnych przypraw i ziół. Jeśli przygotowujesz danie dla dziecka, wyklucz wszelkie przyprawy i dodaj tylko sól.

Będziesz potrzebować:

  • kapusta biała – 500 g;
  • śmietana – 200 ml;
  • jajko – 3 sztuki;
  • mąka – 250 g;
  • koperek, pietruszka – mała wiązka;
  • proszek do pieczenia – 1 łyżka stołowa;
  • sól, przyprawy.

Kawałki zapiekanki z kapustą
Gotowanie

  • Drobno posiekaj kapustę nożem lub specjalną szatką.
  • Posiekaj warzywa i dodaj do kapusty. Możesz również użyć drobno posiekanej zielonej cebuli.
  • Posolić, dodać przyprawy i dobrze wymieszać (wycisnąć) rękoma tak, aby kapusta zaczęła wyciskać sok.
  • W osobnej misce ubić jajka na puszystą masę. Do jajek wlać śmietanę, dodać mąkę i proszek do pieczenia. Ponownie dobrze wymieszaj mikserem, aż pojawi się przewiewna jednorodna masa.
  • Rozłóż kapustę równomiernie do formy silikonowej lub naczynia do pieczenia. Udekoruj powstałe ciasto ze śmietany, mąki i jajek.
  • Rozgrzej piekarnik i piecz naczynie w 180 stopniach przez około 30 minut, aż pojawi się skórka.
  • Możesz wprowadzić pewne poprawki do przepisu na zapiekankę z kapustą w piekarniku. Śmietanę można zastąpić śmietaną o niskiej zawartości tłuszczu (w takiej samej ilości). Kefir lub jogurt nie nadają się do tego przepisu.

    Z kiszonej kapusty i puree ziemniaczanego w piekarniku

    Zapiekanka z kiszonej kapusty
    Będziesz potrzebować:

    • ziemniaki – 5-6 sztuk;
    • bulion warzywny – 1 szklanka;
    • kapusta kiszona – 500 g;
    • nasiona kopru – pół łyżeczki;
    • cebula – 1 sztuka;
    • olej roślinny – 3-4 łyżki stołowe;
    • sól, przyprawy – do smaku.

    Gotowanie

  • Przygotuj tłuczone ziemniaki: Obierz i ugotuj ziemniaki do miękkości. Dodaj gorący bulion warzywny. (Zrób bulion z dowolnego warzywa: cebuli, marchwi, ziemniaków, kalafiora, brokułów, szparagów itp.).
  • Jeśli kapusta kiszona jest zbyt kwaśna, należy ją wstępnie umyć i pozostawić do odsączenia.
  • Cebula pokroić w półpierścienie. Smażyć na oleju roślinnym nie dłużej niż 2-3 minuty.
  • Weź formę ceramiczną, żeliwną lub jakąkolwiek żaroodporną. Nasmaruj olejem roślinnym. W pierwszej warstwie umieścić połowę tłuczonych ziemniaków, a następnie smażoną cebulę. Trzecia warstwa to kapusta kiszona, a następnie ponownie puree ziemniaczane.
  • Posyp pozostałym olejem i piecz w piekarniku przez 15-20 minut w temperaturze 180-200 stopni.
  • Zapiekanka z kiszonej kapusty jest idealna do każdej sałatki lub świeżych ogórków. Z potrawą harmonijnie łączą się kremowe sosy śmietanowe, takie jak sos tatarski lub czosnkowy. Sosy często zawierają kilka rodzajów zieleni. Bazylia dodaje wyjątkowej pikanterii. Zapiekanka z kapustą gotuje się szybko w piekarniku.

    Przepisy na zapiekankę z kapustą w powolnej kuchence

    z mięsem mielonym

    Zapiekanka z kapustą w wolnym naczyniu – danie 2 w 1 – zarówno dodatek, jak i danie mięsne razem. Obfita i pożywna opcja na lunch lub kolację przypadnie do gustu każdemu członkowi rodziny. W wolnej kuchence zapiekanka z kapusty z mięsem mielonym okazuje się miękka i przewiewna. Jest pyszny zarówno na ciepło, jak i na zimno.

    Zapiekanka z kapusty z mięsem mielonym
    Będziesz potrzebować:

    • kapusta – 550 g;
    • mięso (kurczak, wieprzowina, wołowina) lub mięso mielone – 300 g;
    • jajko – 4 sztuki;
    • cebula – 1 średnia;
    • masło – 40 g;
    • śmietana (20%) – 200 ml;
    • kasza manna – 120 g;
    • sól dla smaku.

    Gotowanie

  • Pokrój kapustę w cienkie paski. Drobno posiekaj cebulę.
  • Mięso umyć, osuszyć, pokroić na małe kawałki lub posiekać w blenderze lub maszynce do mięsa.
  • Włącz multicooker w trybie „Smażenie warzyw”. Rozpuść masło w misce.
  • Cebulę smażymy na oleju do miękkości. Ciągle mieszaj.
  • Jeśli używasz kapusty zeszłorocznej, która długo była w magazynie, to posiekaj ją, zalej wrzątkiem na 10 minut i spuść wodę. Jeśli warzywo tej rośliny i liście są miękkie, nie trzeba ich wypełniać.
  • Do kapusty dodać śmietanę, jajka, mięso mielone lub drobno posiekane. Wlej 2 łyżeczki. Dodaj również cebulę i kaszę mannę smażoną na oleju. Wszystko dokładnie wymieszać rękoma lub łyżką na jednolitą masę.
  • Nie myj miski multicooker po usmażeniu cebuli, aby zapiekanka nabrała przyjemnego smaku cebuli.
  • Nasmaruj pojemnik masłem. Aby uformować skórkę, obficie posyp spód i ściany kaszą manną (2-3 łyżki).
  • Wlej mieszankę kapusty do miski i równomiernie rozprowadź.
  • Zamknij pokrywkę i gotuj w trybie „Pieczenie” przez 1 godzinę lub „Multipovar” w 125 stopniach również przez 1 godzinę.
  • Gdy multicooker się wyłączy, otwórz pokrywkę i pozostaw naczynie na kolejne 15 minut. Następnie wyjmij za pomocą koszyka do gotowania na parze. Zapiekanka z kapustą z mięsem mielonym gotowa!
  • Z szynką i serem

    Zapiekanka z kapusty z szynką i serem
    Będziesz potrzebować:

    • kapusta biała – 300-400 g;
    • boczek lub szynka – 200 g;
    • ser twardy – 100-150 g;
    • mleko – 250 ml;
    • bułka tarta lub suchy biały chleb – 100 g;
    • jajko – 3 sztuki;
    • olej roślinny – 2 łyżki stołowe;
    • sól, przyprawy, koperek – do smaku.

    Gotowanie

  • Drobno posiekaj kapustę, a szynkę pokrój w plastry lub kostkę.
  • Smaż szynkę lub boczek w misce multicooker w trybie „Smażenie” lub „Pieczenie” przez około 10-15 minut na złoty kolor.
  • Wlej kapustę do szynki i smaż przez kolejne 15 minut.
  • Namocz suchy chleb lub bułkę tartą w mleku. Gdy są całkowicie spuchnięte, ubij jajka w miksturę i ubij blenderem lub mikserem.
  • Do masy dodać posiekaną zieleninę, starty ser, sól i przyprawy.
  • Jak tylko kapusta i szynka się uduszą, zalej je mieszanką jajeczno-mleczną. Dobrze wymieszać.
  • Gotuj w trybie „Pieczenie” przez około 30-40 minut. Po tym czasie włożyć zapiekankę z jarmużem do wolnowaru za pomocą koszyka do gotowania na parze i gotować kolejne 15 minut z drugiej strony. Nie musisz się odwracać, ale potem musisz ustawić tryb „Pieczenie” na 60 minut.
  • Recepturę na zapiekankę z kapustą można nieco zmodyfikować dodając inne produkty. Smak nie pogorszy się z tego powodu, ale przeciwnie, zyska miękką konsystencję i delikatny aromat. Zamiast szynki lub boczku można wziąć kiełbaski myśliwskie. Zastąp krakersy kaszą manną. I dodaj kilka łyżek kwaśnej śmietany do mieszanki mleka jajecznego.

    Zapiekanka z kapustą w piekarniku lub powolnej kuchence to obfita i zdrowa przekąska nie tylko dla dorosłych, ale także dla dzieci. Bardzo często rodzice nie wiedzą, jak zmusić dziecko do jedzenia duszonych warzyw. Zapiekanka z jarmużu z jajkiem i innymi zdrowymi warzywami okazuje się jedyną opcją, której dzieci nie odmawiają. A wręcz przeciwnie, jedzą z przyjemnością.

    Inne przepisy na zapiekanki

    Zapiekanka z brokułami
    Zapiekanka rybna
    Zapiekanka z twarogiem i szarlotką Zapiekanka z
    piekarnika z dynią i twarogiem
    Zapiekanka z mleka skondensowanego z twarogiem

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author