Każda zapiekanka to przestrzeń dla kreatywności. A zapiekanka z kapustą jest podwójnie. Ważne jest tylko, aby znać proporcje sosu lub ciasta do nalewania. Co do reszty, możesz spokojnie poeksperymentować z nadzieniem.
Zapiekanka z białej kapusty lub po prostu zapiekanka z kapusty tylko pozornie jest trudna do przygotowania. W rzeczywistości cały proces składa się z trzech prostych kroków: szatkowania kapusty, przygotowania nadzienia jajecznego (sos, ciasto) i pieczenia.
Klasyczny przepis na kwaśną śmietanę
Zapiekanka z kapusty jak w przedszkolu – to dokładnie przepis. Sama kapusta jest dość mdła, dlatego dla uzyskania pikantnego smaku i aromatu wskazane jest dodanie naturalnych przypraw i ziół. Jeśli przygotowujesz danie dla dziecka, wyklucz wszelkie przyprawy i dodaj tylko sól.
Będziesz potrzebować:
- kapusta biała – 500 g;
- śmietana – 200 ml;
- jajko – 3 sztuki;
- mąka – 250 g;
- koperek, pietruszka – mała wiązka;
- proszek do pieczenia – 1 łyżka stołowa;
- sól, przyprawy.
Gotowanie
Możesz wprowadzić pewne poprawki do przepisu na zapiekankę z kapustą w piekarniku. Śmietanę można zastąpić śmietaną o niskiej zawartości tłuszczu (w takiej samej ilości). Kefir lub jogurt nie nadają się do tego przepisu.
Z kiszonej kapusty i puree ziemniaczanego w piekarniku
Będziesz potrzebować:
- ziemniaki – 5-6 sztuk;
- bulion warzywny – 1 szklanka;
- kapusta kiszona – 500 g;
- nasiona kopru – pół łyżeczki;
- cebula – 1 sztuka;
- olej roślinny – 3-4 łyżki stołowe;
- sól, przyprawy – do smaku.
Gotowanie
Zapiekanka z kiszonej kapusty jest idealna do każdej sałatki lub świeżych ogórków. Z potrawą harmonijnie łączą się kremowe sosy śmietanowe, takie jak sos tatarski lub czosnkowy. Sosy często zawierają kilka rodzajów zieleni. Bazylia dodaje wyjątkowej pikanterii. Zapiekanka z kapustą gotuje się szybko w piekarniku.
Przepisy na zapiekankę z kapustą w powolnej kuchence
z mięsem mielonym
Zapiekanka z kapustą w wolnym naczyniu – danie 2 w 1 – zarówno dodatek, jak i danie mięsne razem. Obfita i pożywna opcja na lunch lub kolację przypadnie do gustu każdemu członkowi rodziny. W wolnej kuchence zapiekanka z kapusty z mięsem mielonym okazuje się miękka i przewiewna. Jest pyszny zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Będziesz potrzebować:
- kapusta – 550 g;
- mięso (kurczak, wieprzowina, wołowina) lub mięso mielone – 300 g;
- jajko – 4 sztuki;
- cebula – 1 średnia;
- masło – 40 g;
- śmietana (20%) – 200 ml;
- kasza manna – 120 g;
- sól dla smaku.
Gotowanie
Z szynką i serem
Będziesz potrzebować:
- kapusta biała – 300-400 g;
- boczek lub szynka – 200 g;
- ser twardy – 100-150 g;
- mleko – 250 ml;
- bułka tarta lub suchy biały chleb – 100 g;
- jajko – 3 sztuki;
- olej roślinny – 2 łyżki stołowe;
- sól, przyprawy, koperek – do smaku.
Gotowanie
Recepturę na zapiekankę z kapustą można nieco zmodyfikować dodając inne produkty. Smak nie pogorszy się z tego powodu, ale przeciwnie, zyska miękką konsystencję i delikatny aromat. Zamiast szynki lub boczku można wziąć kiełbaski myśliwskie. Zastąp krakersy kaszą manną. I dodaj kilka łyżek kwaśnej śmietany do mieszanki mleka jajecznego.
Zapiekanka z kapustą w piekarniku lub powolnej kuchence to obfita i zdrowa przekąska nie tylko dla dorosłych, ale także dla dzieci. Bardzo często rodzice nie wiedzą, jak zmusić dziecko do jedzenia duszonych warzyw. Zapiekanka z jarmużu z jajkiem i innymi zdrowymi warzywami okazuje się jedyną opcją, której dzieci nie odmawiają. A wręcz przeciwnie, jedzą z przyjemnością.
Inne przepisy na zapiekanki
Zapiekanka z brokułami
Zapiekanka rybna
Zapiekanka z twarogiem i szarlotką Zapiekanka z
piekarnika z dynią i twarogiem
Zapiekanka z mleka skondensowanego z twarogiem
Smacznego!