Zapiekanka z twarogiem z gruszką: przepisy na piekarnik i powolną kuchenkę

4 przepisy na pyszne zapiekanki z twarogiem i gruszką

Korzyści z gruszek dla dzieci i dorosłych

Gruszka jest jednym z nielicznych owoców, które po upieczeniu całkowicie zachowują swoje wartości odżywcze. Popularnym daniem jest zapiekanka z twarogiem gruszkowym, a także ciasta, torty, ciasta lub po prostu owoce pieczone w piekarniku.

Częściej gotuj potrawy gruszkowe dla dzieci i innych członków rodziny, ponieważ owoce mają całą listę przydatnych właściwości.

  • Dzienna norma to 1 gruszka. Ta dawka wystarcza do normalizacji trawienia. Zawarty w owocu błonnik pobudza perystaltykę, usuwa toksyny i toksyny.
  • Wzmocnienie odporności. Ze względu na witaminy A, PP, całą grupę B, potas, bor, żelazo i krzem.
  • Usuwa pasożyty. Naturalny środek na robaki.
  • Tonizuje krążenie krwi. Naczynia zostają wzmocnione, praca serca i układu nerwowego zostaje znormalizowana.
  • Obniża poziom cholesterolu. Duża ilość potasu blokuje pojawianie się blaszek miażdżycowych.

Gruszki

Lekarze zalecają spożywanie tego zdrowego owocu osobom chorym na cukrzycę, ponieważ zawarta w nim fruktoza nie wymaga produkcji dużych ilości insuliny.

Puree dla niemowląt są często wytwarzane z hipoalergicznej i dietetycznej odmiany Williams. Jest to miękki, żółto-zielony owoc z czerwoną plamką.

Zapiekanka twarogowa z gruszką i bananem

Zapiekanka twarogowa z gruszkami i bananem
Będziesz potrzebować:

  • twarożek – 500 g;
  • banan – 2 sztuki;
  • gruszka – 1 średnia;
  • białka jajek – od 5 jaj;
  • kasza manna – 2 łyżki stołowe;
  • cukier – 150 g;
  • proszek do pieczenia – pół łyżeczki;
  • wanilina – połowa opakowania;
  • masło – 10 g.

Gotowanie

  • Twarożek (najlepiej tłusty) wymieszać z kaszą manną, cukrem, wanilią, proszkiem do pieczenia. Możesz pokonać blenderem, aby uzyskać jednolitość.
  • Białka (z 3 jajek) ostudzić i ubić na mocną pianę. Dokładnie wymieszaj z mieszanką twarogową.
  • Pokrój banany w plasterki. Gruszki w cienkie paski.
  • Nasmaruj naczynie do pieczenia olejem i wlej połowę masy.
  • Rozłóż równomiernie kółka i plasterki owoców. Przykryj warstwą pozostałej masy twarogowej.
  • Wstawić do piekarnika na 1 godzinę w temperaturze 175 stopni.
  • Zrobić kremowy wierzch: ubić białka (z 2 jajek). Następnie dodaj 50 g cukru i ubijaj do uzyskania śnieżnobiałego kremu.
  • Po godzinie wyjmij naczynie żaroodporne i nałóż powstały krem. Piecz przez kolejne 15-20 minut.
  • W rezultacie otrzymasz zwiewne ciasto twarogowe z gruszką i bananem. Wierzchnia warstwa zostanie pokryta złotą skórką, krem ​​stanie się delikatny i przewiewny.

    niskokaloryczny przepis

    Ku wielkiej radości wszystkich odchudzających się, ten słodki i smaczny owoc zawiera niewiele kalorii – tylko 50 kalorii na 100 gramów. A taka odmiana jak gruszka chińska to jeszcze mniej – 30 kalorii na 100 g.

    Diety często pozbawiają organizm ważnych pierwiastków śladowych i witamin. Gruszka tylko nadrabia tę stratę i nie dostarcza dodatkowych kalorii. Twaróg można przyjmować o niskiej zawartości tłuszczu lub z zerowym procentem. Wtedy zapiekanka z gruszką i twarogiem okaże się dietetyczna i bardzo smaczna.

    Zapiekanka z twarogiem z gruszką
    Będziesz potrzebować:

    • twarożek – 400 g;
    • śmietana – 25 ml;
    • płatki owsiane – 50 g;
    • mleko – 150 ml;
    • gruszki – 200 g;
    • cukier – 1 łyżka stołowa;
    • jajko – 1 sztuka;
    • masło – 10 g.

    W przypadku dietetycznej zapiekanki gruszkowej weź beztłuszczowy twarożek lub zawartość tłuszczu do 5%. Do śmietany – nie więcej niż 15%. Można pominąć cukier lub dodać słodzik. Danie przygotowywane jest bez kaszy manny. Zamiast tego używa się płatków owsianych, które są znacznie zdrowsze i mniej odżywcze. Zamiast masła można posmarować blachę do pieczenia oliwą z oliwek lub wyłożyć ją pergaminem.

    Gotowanie

  • Wymieszaj twarożek, śmietanę, mleko, cukier i jajko. Pokonaj mikserem.
  • Dodaj płatki owsiane do mieszanki. Wymieszaj i odstaw na 3-5 minut do spęcznienia.
  • Drobno posiekaj gruszki. Wybierz słodką, ale jędrną odmianę. Miękki owoc uwalnia nadmiar soku i po upieczeniu zamienia się w puree.
  • Wymieszaj pokrojone kawałki z masą twarogową i piecz w piekarniku przez 30-40 minut w 200 stopniach.
  • Zapiekanka z twarogu z gruszką i płatkami owsianymi okazuje się lekka i dietetyczna. Taki deser nie zaszkodzi sylwetce, ale zachwyci smakiem i uzupełni zapas minerałów i witamin.

    Ciasto z twarogiem, gruszką i pianką marshmallow

    Zapiekanka twarogowa z gruszkami i piankami marshmallow
    Będziesz potrzebować:

    • twarożek – 400 g;
    • jajko – 4 sztuki;
    • kasza manna – 4 łyżki stołowe;
    • cukier – 4 łyżki;
    • wanilina – pół saszetki;
    • kwaśna śmietana – 2 łyżki stołowe;
    • gruszka – 2 średnie;
    • prawoślaz biały – 100-150 g.

    Gotowanie

  • Wymieszaj wszystkie składniki oprócz gruszki i prawoślazu. Lepiej jest ubić mikserem lub blenderem, aby zmielić do stanu kremowego.
  • Owoce umyć, usunąć pestki i żyłki. Kroić w kostkę. Pokrój pianki w ten sam sposób. Jeśli weźmiesz zbyt soczysty owoc, zapiekanka ugotuje się nierównomiernie. Spód się spali, a góra będzie lekko wilgotna. Dlatego wybieraj jędrne i niezbyt wodniste odmiany gruszek.
  • Wszystko wymieszaj z masą twarogową.
  • Blachę lub naczynie do pieczenia posmaruj olejem lub przykryj pergaminem. Wlej miksturę, wygładź. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 35-40 minut. Piec w temperaturze 180-200 stopni.
  • Wyjmij z piekarnika i odstaw na kolejne 10-15 minut. Następnie zapiekankę z gruszką i pianką marshmallow można pokroić na porcje.
  • Zapiekanka z twarogu z gruszką w piekarniku okaże się miękka i delikatna. Jedynym warunkiem jest użycie do dania świeżych pianek, ponieważ nieświeże twardnieje w zapiekance jak guma.

    Zapiekanka sufletowa z gruszką w wolnym naczyniu

    Przygotowanie dania jest proste, nie trzeba kontrolować procesu. Zapiekanka z twarogiem z gruszką w powolnej kuchence będzie pasować nawet na świąteczny stół i mile zaskoczy gości.

    Suflet twarogowy z gruszkami
    Będziesz potrzebować:

    • twarożek – 450 g;
    • jajka – 5 sztuk;
    • kefir (lub sfermentowane mleko pieczone) – 1 szklanka;
    • cukier – 250 g;
    • sól – szczypta;
    • skórka z jednej cytryny;
    • kasza manna – 100 g;
    • wanilina – połowa opakowania;
    • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka.

    Gotowanie

  • Zalej kaszę manną kefirem lub sfermentowanym mlekiem pieczonym, wymieszaj i odstaw do spęcznienia.
  • Oddziel żółtka od białek. Wiewiórki wysyłają do lodówki.
  • Do żółtek dodać twarożek, cukier, wanilię, proszek do pieczenia i sól. Wymieszaj blenderem.
  • Dodaj tam spuchniętą kaszę mannę i skórkę z cytryny. Zamieszać.
  • Ubij schłodzone białka jajek. Dokładnie wymieszaj z resztą składników.
  • Posmaruj miskę multicookera masłem i posyp kaszą manną, aby ciasto twarogowe z gruszką się nie przypaliło.
  • Połóż pokrojone owoce na dnie. Rozprowadź masę powietrza z góry.
  • Umieść pojemnik w multicookerze i włącz minutnik na 1 godzinę w trybie „Pieczenie”. Po sygnale pozostaw na podgrzewanie przez kolejne 10 minut, następnie otwórz pokrywkę i ostudź przez 10-15 minut.
  • Jeśli masz dość przaśnego twarogu, to ciasto z twarogiem będzie idealną opcją do przygotowania pysznego dania. Z dodatkiem owoców i jagód stanie się wyjątkowo smaczny i zdrowy. W sezonie letnim pomoże przepis na zapiekankę z twarogiem z gruszką. W zależności od gustu możesz urozmaicić wypieki piankami, bananami i brzoskwiniami, przygotować pyszny sos śmietanowy lub jagodowy.

    Inne przepisy na zapiekanki

    Zapiekanka z serem i owocami Zapiekanka z
    kalafiora
    Zapiekanka z serem i truskawkami
    Zapiekanka z kapustą
    Zapiekanka z brokułami

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author