Zapiekanka z twarogu w przepisie na powolną kuchenkę z twarogu

Zapiekanka w wolnym naczyniu bez kaszy manny delikatna, przewiewna, pp

Wszyscy wiemy, że twarożek powinien być spożywany często, a zwłaszcza dla dzieci. Aby dziecko z przyjemnością jadło twarożek, najlepiej ugotować go w zapiekance: jest zarówno smaczny, jak i zdrowy i łatwy do ugotowania. Idealną opcją jest zapiekanka z twarogiem, którą wszyscy uwielbiają, jak w przedszkolu w powolnej kuchence.

Uwaga!  Poznaj klasyczny przepis na zapiekankę z twarogiem – jest bardzo szybki i pyszny!

Ale każde dziecko, podobnie jak dorosły, potrzebuje różnorodności. Jak ugotować danie, aby dziecko codziennie jadło z przyjemnością?

Subtelności wariacji gotowania i serwowania

  • Gotuj w silikonowych foremkach. Weź figurki dla dzieci na danie, ułóż trójwarstwowy tort, przygotowany w formach o różnych średnicach.
  • Udekorować. Spraw, aby gotowa zapiekanka była „piękna”. Możesz rysować wzory lukrem, robić kwiaty z kremu białkowego, układać „kagańce” z kawałków owoców. Jednym słowem bądź pomysłowy.
  • Zmień składniki. Cukier można zastąpić mlekiem skondensowanym, śmietaną lub mlekiem z jogurtem owocowym lub jagodowym, można wykluczyć część kaszy manny i dodać taką samą ilość słodkich paluszków kukurydzianych. Aby uzyskać kolor, dodaj do ciasta kakao w proszku. Różne owoce i jagody będą dobrym sposobem na improwizację.

Zapiekanka bez jajek dla dzieci od 1 roku życia

Często trudno jest zmusić dzieci w tym wieku do jedzenia twarogu w czystej postaci. Dlatego taki przepis na zapiekankę dla dzieci w powolnej kuchence będzie znacznie smaczniejszy dla rocznego dziecka (jak na zdjęciu). Podczas obróbki cieplnej twarożek zachowuje wszystkie przydatne substancje, których potrzebuje rosnący organizm.

Zapiekanka z twarogiem dla dziecka
Będziesz potrzebować:

  • twarożek – 250 g;
  • cukier – 1 łyżka stołowa;
  • kasza manna – 2 łyżki stołowe ze zjeżdżalnią;
  • soda – szczypta;
  • sól – szczypta.

Gotowanie

  • Połącz wszystkie składniki i zagnieść ciasto twarogowe.
  • Weź miskę multicooker i lekko posmaruj ją olejem roślinnym.
  • Wlej do niego masę twarogową i wygładź ją, dociskając rękoma.
  • Włóż do powolnej kuchenki i gotuj w trybie „Pieczenie” przez 40 minut.
  • Wyjmij pojemnik i pozwól mu ostygnąć przez kilka minut. Następnie weź foremki do ciastek i wyciśnij figurki z warstwy twarogu. Lub udekoruj zapiekankę według własnych upodobań.
  • Suflet twarogowy

    Ten przepis jest dla starszych dzieci (od 2-3 lat), a także dla mam, które preferują niskokaloryczne wypieki. Możesz również zrobić z twarogu dla niemowląt.

    Suflet twarogowy
    Będziesz potrzebować:

    • twarożek – 600 g;
    • jajko – 4 sztuki;
    • śmietana – 200 ml;
    • skrobia (ziemniaczana, kukurydziana, ryżowa) – 3 łyżki ze zjeżdżalnią;
    • cukier granulowany lub proszek – 160 g.

    Gotowanie

  • Jajka podzielić na białka i żółtka. Białka (najlepiej schłodzone) ubijaj do uzyskania stabilnej piany. Dodaj cukier puder lub piasek (80 gramów) i ubijaj, aż powstanie śnieżnobiały krem. Do żółtek dodać twarożek, skrobię, śmietanę i 80 g cukru. Wymieszać łyżką. Następnie ubij blenderem.
  • W trzech krokach wymieszaj krem ​​​​białkowy z masą twarogową, mieszając od góry do dołu.
  • Nasmaruj pojemnik multicookera masłem. Wlej mieszankę twarogową i włącz tryb „Pieczenie” na 1 godzinę. Po sygnale nie otwieraj pokrywki przez co najmniej kolejną godzinę, aby zapiekanka stała się mocniejsza. Następnie otwórz pokrywkę i ostudź, wyjmij i pokrój na porcje.
  • Rezultatem jest dietetyczna zapiekanka z twarogu w powolnej kuchence, ponieważ zawartość kalorii w naczyniu na 100 gramów wynosi tylko 184 kalorie. Niewiele do pieczenia. Jest to odpowiednia opcja deserowa na odchudzanie. Jeśli nie jesteś na diecie, możesz polać suflet twarogowy dżemem, dżemem lub sosem owocowym. Dla dzieci możesz przygotować wielokolorową marmoladę, którą możesz ozdobić wierzch tortu.

    Przepis przedszkolny

    Często dzieci wolą jedzenie przygotowywane w przedszkolu. W takim przypadku dla matek kołem ratunkowym będzie przepis na zapiekankę jak w przedszkolu, która jest gotowana w powolnej kuchence.

    Zapiekanka z twarogiem w powolnej kuchence
    Będziesz potrzebować:

    • twarożek – 500 g;
    • cukier – pół szklanki;
    • kasza manna – 100 g;
    • mleko – 50 ml;
    • jajko – 2 sztuki;
    • masło – 50 g.

    Gotowanie

  • Wyjmij masło z lodówki, aby zmiękło.
  • Wymieszaj wszystkie produkty w osobnej misce i odstaw na 30 minut, aby napęczniała kasza manna.
  • Nasmaruj dno i ściany miski multicooker kawałkiem masła i wlej mieszankę twarogową. Aby ciastka nie przywierały, spód i ściany można posypać kaszą manną.
  • Gotuj w trybie „Pieczenie” przez 45 minut. Otwórz pokrywkę, pozwól jej trochę ostygnąć.
  • Zapiekanka z twarogiem i czekoladą

    Zapiekanka z twarogiem z czekoladą
    Będziesz potrzebować:

    • twarożek – 500 g;
    • jajko – 3 sztuki;
    • cukier – pół szklanki (100-120 g);
    • krem (co najmniej 9%) – 50 ml;
    • czekolada – 50 g;
    • skrobia – 2 łyżki stołowe;
    • masło – do smarowania formy.

    Gotowanie

  • Zmiksuj twarożek, cukier i jajka w blenderze lub mikserze.
  • Podziel masę na 2 części. Wlać do oddzielnych pojemników.
  • Rozpuść czekoladę w śmietanie na małym ogniu. Jeśli nie ma śmietanki, zastąp ją mlekiem z kawałkiem masła.
  • W jednej części dodaj rozpuszczoną czekoladę i 0,5 łyżki skrobi. Dobrze wymieszać.
  • Do drugiej części wymieszaj 1,5 łyżki skrobi.
  • Nasmaruj pojemnik multicookera masłem.
  • Na środek wyłożyć 2 łyżki jasnego ciasta, na nie 2 łyżki ciemnego ciasta. I tak dalej, aż cała mikstura się skończy. Z góry możesz „narysować” wzór wykałaczką. Poprowadź od krawędzi tortu do środka, zrób kilka linii.
  • W wolnej kuchence ustaw tryb „Pieczenie” i gotuj przez 1 godzinę i 15 minut. Po sygnale nie otwieraj dachu. Zapiekanka powinna odpocząć przez kolejne 20-30 minut.
  • W ten sposób uzyskuje się piękną zapiekankę zebry w paski. Prosty przepis może być świąteczną dekoracją stołu. Chociaż nadaje się również do różnych codziennych serników czy innych wypieków z twarożku, ponieważ przygotowanie dania wcale nie jest trudne.

    Twaróg „Lakomka” z makiem

    twarożek dla smakoszy
    Będziesz potrzebować:

    • twarożek – 250 g;
    • jajko – 1 sztuka;
    • kasza manna – 80 g;
    • jogurt (bez wypełniacza) – 150 ml;
    • cukier – 70 g;
    • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka;
    • mak – 50 g;
    • płatki kokosowe – 30-40 g;
    • masło – do smarowania;
    • sól – szczypta.

    Gotowanie

  • Mak napełnij wrzącą wodą i pozwól mu się zaparzyć.
  • W blenderze wymieszaj twarożek z jajkiem i cukrem na gładką masę.
  • Dodać sól, proszek do pieczenia i kaszę mannę, ponownie ubić.
  • Do masy wlać jogurt, dodać mak (wcześniej odsączyć na sicie) i płatki kokosowe. Wszystko wymieszaj.
  • Nasmaruj dno i boki patelni multicooker masłem, posyp kaszą manną, wlej powstałą mieszankę.
  • Włącz tryb „Pieczenie”. Czas gotowania 50 minut. Otwórz pokrywkę, pozwól jej trochę ostygnąć, wyjmij.
  • Zapiekanka z twarogiem dla dzieci w powolnej kuchence zachwyci Cię oryginalnym smakiem i pięknym wyglądem. Możesz wprowadzić pewne poprawki do przepisu. Jeśli nie ma jogurtu, możesz go zastąpić kwaśną śmietaną z mlekiem. Jeśli do masy dodamy porzeczki lub wiśnie, pojawi się jasny smak słodkich wypieków z kwaskowatością. Zamiast płatków kokosowych możesz użyć rodzynek.

    Zapiekanka z twarogiem, jak w ogrodzie w powolnej kuchence, przyrządza się szybko i bez kontroli nad pieczeniem. Dodaj ulubione składniki Twojego dziecka, a ta zdrowa zapiekanka stanie się Twoim popisowym daniem.

    Inne przepisy na zapiekanki

    Zapiekanka z twarożkiem w piekarniku Zapiekanka z twarogiem
    ze skrobią Zapiekanka z
    twarogiem i ciasto bez mąki
    Zapiekanka z twarogiem bez kaszy manny
    Zapiekanka z twarogiem na parze

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author