Zapiekanka z wątroby: przepis krok po kroku ze zdjęciem

Jak nauczyć się gotować pyszną zapiekankę z wątróbki 🍲
Sprzęt i przybory kuchenne: płyta grzewcza lub kuchenka; piekarnik; miarka lub wagi; łyżka; nóż; deska do krojenia; patelnia; patelnia; naczynie do pieczenia; szpatułka kuchenna; durszlak; Maszynka do mielenia mięsa; głęboka miska; śmigać; talerz do serwowania potraw.

Składniki

Wątroba (kurczak lub wołowina) 500 gramów
Ryż 120 gramów
Woda 180 ml
Jajka 4 rzeczy.
Cebula 4-5 szt. (500g)
Olej roślinny 0,5 stosu.
Sól smak
Czarny pieprz smak
Bułka tarta 50g
Masło 20 gramów

Gotowanie krok po kroku

gotowanie ryżu

  • Gotowany ryż służy do zapiekanek. Opłucz 120 gramów płatków pod bieżącą wodą.
  • Napełnij rondel 180 mililitrami wody i zagotuj.
  • Wsyp ryż do garnka i przykryj pokrywką.
  • Gotuj ryż na maksymalnym ogniu przez 3 minuty, następnie zmniejsz ogień do średniego i gotuj przez kolejne 7 minut. Ostatnie 2 minuty ryżu należy gotować na małym ogniu.
  • Wyłącz kuchenkę i pozostaw ryż do zaparzenia przez 10-15 minut, a następnie dodaj do niego 15-20 gramów masła i soli.

    Jak gotować zapiekankę z wątróbki

Gotowanie cebuli i wątróbki

  • Około 4-5 średniej wielkości cebuli (500 gramów), obranych i pokrojonych w cienkie półpierścienie. Dodaj olej roślinny na gorącą patelnię. Cebulę włożyć na patelnię i podsmażyć. Cebula powinna stać się miękka i prześwitująca.

    Przygotuj składniki do gotowania

  • Dokładnie wypłucz 500 gramów wątroby i usuń nadmiar błon, duże żyły i naczynia. Pozostaw w durszlaku, aby spuścić nadmiar wody. Pokrój wątrobę i przełóż ją przez maszynkę do mięsa.

    Aby przygotować danie, przygotuj wątróbkę

  • Czy wiedziałeś? Aby wątroba była miękka, wiele osób moczy ją w zimnym mleku. Wątróbkę pokroić na kawałki i pozostawić w mleku na 30-40 minut. Następnie osusz ręcznikiem papierowym. Jeśli nie masz pod ręką mleka, możesz użyć sody oczyszczonej. Konieczne jest posypanie nim każdego kawałka i pozostawienie na 1 godzinę. Następnie należy go wypłukać pod zimną bieżącą wodą i wysuszyć.

    zapiekanka do gotowania

  • W głębokiej misce ubij trzepaczką 4 jajka z solą, czarnym pieprzem i przyprawami do smaku.

    Aby przygotować danie, ubij jajka

  • Do jajek dodać wcześniej przygotowaną wątrobę, ryż i cebulę. Dokładnie wymieszaj i dopraw solą do smaku.

    Zapiekanka z wątroby: przepis krok po kroku ze zdjęciem

  • Nasmaruj naczynie do pieczenia olejem roślinnym i posyp bułką tartą.

    Przygotuj formularz do gotowania

  • Umieść mieszankę wątróbki i jajek w foremce.

    Aby przygotować danie, wlej ciasto

  • Wyślij zapiekankę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 35-45 minut. Gotowość można sprawdzić w ten sposób: sok będzie wyróżniał się na powierzchni zapiekanki; kiedy stanie się przezroczysty – zapiekanka jest gotowa. Smacznego!

    Jak nauczyć się gotować pyszną zapiekankę z wątróbki

  • Przepis

    Masz również okazję zapoznać się z wizualną receptą na zapiekanki z wątroby od doświadczonej gospodyni. Po obejrzeniu nie będziesz mieć żadnych pytań dotyczących przepisu.

    Przeczytałeś przepis na zapiekankę z wątroby. Okazuje się niesamowicie delikatny i apetyczny. Drodzy czytelnicy, czy próbowaliście już zrobić zapiekankę z wątroby według tego przepisu? Podziel się wrażeniami. Jeśli w trakcie gotowania masz dodatki do przepisu, zostaw je poniżej w komentarzach.

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author