Zapiekanka ze słodkich makaronów: 3 przepisy na piekarnik i powolną kuchenkę

Zapiekanka z makaronem jak ugotować makaron makaronowy

Przygotowanie zapiekanki ze słodkich makaronów w piekarniku lub na powolnej kuchence. Proces gotowania jest tak prosty, jak to tylko możliwe – wymieszaj składniki i upiecz, a oryginalna receptura używa tylko makaronu, jajek i cukru. Ale może być wiele opcji gotowania – z twarogiem, owocami lub jagodami, z serkiem śmietankowym, do góry nogami lub ptysiami. Jak poradzić sobie z tak ogromnym wyborem? Poniżej znajdują się najpopularniejsze przepisy. Wybierz ten, który najbardziej Ci odpowiada: klasyczny, słodki makaron i zapiekanka z twarogiem, z jabłkami lub eksperymentuj – dodaj składniki według własnego gustu.

3 sekrety idealnej zapiekanki

  • Makaron należy gotować do połowy ugotowanego. Dzięki temu zachowają swój kształt po upieczeniu. Całkowicie ugotowane mogą rozpuścić się w nadzieniu podczas pieczenia, a zapiekanka straci swój atrakcyjny wygląd.
  • Możesz użyć dowolnego makaronu. Eksperyment – istnieje wiele odmian i rodzajów o różnych kształtach i rozmiarach. Na przykład dzieci bardzo lubią słodką zapiekankę z małych makaroników lub „kokardek”, a „piórka” są idealne do odwróconego.
  • Wierzch posyp cukrem. Po upieczeniu w piekarniku, wystawiony na działanie wysokich temperatur cukier topi się, karmelizuje i tworzy chrupiącą skórkę na powierzchni.

Talerz z makaronem

Zapiekanka ze słodkich makaronów w piekarniku

Klasyczny dla dzieci

Jak ugotować babkę makaronową? To przepis na deser jak w przedszkolu. Poradzi sobie z tym nawet początkująca gospodyni, doskonale nadaje się również do wspólnego gotowania z dziećmi.

Klasyczna słodka zapiekanka dla dzieci
Będziesz potrzebować:

  • makaron – 200 g;
  • jajka – 4 szt .;
  • mleko 3,2% – 100 ml;
  • cukier – 150 g;
  • sól dla smaku;
  • masło – 60 g (zostaw 10 g na posmarowanie formy).

Gotowanie

  • Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  • Zagotuj makaron. Na taką ilość suchych produktów potrzebny jest 1 litr wody, którą należy lekko osolić. Gotuj przez 8 do 12 minut, w zależności od kształtu i wielkości, następnie odcedź wodę, dopraw masłem i ostudź.
  • Przygotuj nadzienie do zapiekanki. Na głębokim talerzu lub misce wymieszaj jajka z cukrem, aż całkowicie się rozpuści. Dodaj mleko do mieszanki i ponownie dokładnie wymieszaj.
  • Nasmaruj spód i boki formy masłem i ułóż wystudzony makaron. Udekoruj mieszanką jajek i mleka z cukrem.
  • Pieczemy 40 minut w 180 stopniach.
  • Gotowe ciasto pozostawić do ostygnięcia, aby mieszanka mleka jajecznego dobrze zamarzła – wtedy można ją pokroić na równe kawałki. Podawać ze śmietaną, miodem lub dżemem.

    przepis na makaron jabłkowy

    Ten deser jest podawany w formie odwróconej zapiekanki i wygląda bardziej jak świąteczne ciasto, a o wiele łatwiej jest przygotować zwykłą Charlotte.

    Będziesz potrzebować:

    • gotowany makaron – 500 g;
    • jajka – 2 szt .;
    • śmietana 20% – 150 ml;
    • cukier – 150 g;
    • jabłko – 2 średnie;
    • cukier waniliowy – 10 g (można zastąpić wanilią – 1 g);
    • mielony cynamon – 5 g;
    • masło – 10 g (do smarowania formy).

    Zapiekanka z makaronem i twarogiem
    Gotowanie

  • Wymieszaj jajka z cukrem i śmietaną. Dodaj tam cukier waniliowy i cynamon.
  • Spód formy posmaruj masłem i posyp cukrem.
  • Jabłka obrać ze skórki i rdzenia, pokroić w cienkie plasterki.
  • Na dno formy ostrożnie układamy plastry jabłek, następnie nadzienie makaronowe i jajeczne, wkładamy do nagrzanego piekarnika.
  • Gotuj zapiekankę typu flip-flop przez około 30 minut w 180 stopniach. Szczególnie konieczne jest uważne monitorowanie dna formy – cukier może się stopić i spalić.
  • Schłodź zapiekankę do temperatury pokojowej i odwracając ją, połóż na talerzu. Plastry jabłka zostaną karmelizowane roztopionym cukrem i masłem. Wygląda bardzo apetycznie. To danie wygląda pięknie i jest idealne na każde wakacje.

    Zapiekankę z makaronem możesz ugotować zarówno w powolnej kuchence, jak iw piekarniku, zależy to od twoich możliwości i pragnień. Główną zaletą piekarnika będzie chrupiąca skórka na powierzchni, a multicookers – miękkość i delikatność deseru.

    Z twarogiem w multicookerze

    Taka zapiekanka będzie idealną opcją dla diety dla dzieci, zwłaszcza przy korzystaniu z powolnej kuchenki – robi doskonałe zapiekanki z sera twarogowego z makaronem, bujne i delikatne.

    Zapiekanka z makaronem i twarogiem
    Będziesz potrzebować:

    • gotowany makaron – 400 g;
    • jajka – 3 szt .;
    • mleko 3,2% – 200 ml;
    • twarożek 5% – 200 g;
    • cukier – 150 g;
    • cukier waniliowy – 1 saszetka;
    • masło – 30 g.

    Gotowanie

  • Wymieszaj cukier z jajkiem, dodaj mleko i mieszaj, aż cukier się rozpuści.
  • Uporządkuj twarożek – w tym celu użyj maszynki do mięsa lub sita.
  • Twarożek wymieszać z mieszanką cukru jajecznego, dodać cukier waniliowy. Jeszcze raz wszystko dokładnie wymieszaj.
  • Wymieszaj masę twarogową z makaronem i włóż do miski. Na wierzchu rozsmarować masło, pokrojone na małe kawałki.
  • Ustaw multicooker w trybie „Pieczenie”, gotuj przez 60 minut lub „Para” – przez 1 godzinę i 20 minut. Ten słodki smakołyk najlepiej podawać z kwaśną śmietaną.
  • Ten przepis jest świetny, gdy dzieci nie chcą jeść twarogu — są szanse, że pokochają zapiekankę ze słodkim makaronem w powolnej kuchence. Dodatkowo można dodać posiekane owoce lub czekoladę, rodzynki, orzechy, udekorować bitą śmietaną i kolorową posypką, aby deser był bardziej atrakcyjny i apetyczny dla dziecka.

    Ulubiony przepis na zapiekankę ze słodkiego makaronu można urozmaicić dodatkowymi składnikami, które nadadzą deserowi niepowtarzalnego charakteru. Tak więc z suszonymi owocami, orzechami i przyprawami zapiekanka stanie się bardziej pikantna, a z serkiem śmietankowym i płatkami kokosowymi dostaniesz najdelikatniejszy budyń. Wypróbuj nowe rzeczy, twórz, zaskakuj siebie i swoich bliskich!

    Inne przepisy na zapiekanki

    Zapiekanka z cukinii z mięsem mielonym
    Zapiekanka
    makaronowa Zapiekanka z cukinii do wolnowarów Zapiekanka
    makaronowa w
    wolnowarze Zapiekanka z cukinii

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author