Przygotowanie zapiekanki ze słodkich makaronów w piekarniku lub na powolnej kuchence. Proces gotowania jest tak prosty, jak to tylko możliwe – wymieszaj składniki i upiecz, a oryginalna receptura używa tylko makaronu, jajek i cukru. Ale może być wiele opcji gotowania – z twarogiem, owocami lub jagodami, z serkiem śmietankowym, do góry nogami lub ptysiami. Jak poradzić sobie z tak ogromnym wyborem? Poniżej znajdują się najpopularniejsze przepisy. Wybierz ten, który najbardziej Ci odpowiada: klasyczny, słodki makaron i zapiekanka z twarogiem, z jabłkami lub eksperymentuj – dodaj składniki według własnego gustu.
3 sekrety idealnej zapiekanki
- Makaron należy gotować do połowy ugotowanego. Dzięki temu zachowają swój kształt po upieczeniu. Całkowicie ugotowane mogą rozpuścić się w nadzieniu podczas pieczenia, a zapiekanka straci swój atrakcyjny wygląd.
- Możesz użyć dowolnego makaronu. Eksperyment – istnieje wiele odmian i rodzajów o różnych kształtach i rozmiarach. Na przykład dzieci bardzo lubią słodką zapiekankę z małych makaroników lub „kokardek”, a „piórka” są idealne do odwróconego.
- Wierzch posyp cukrem. Po upieczeniu w piekarniku, wystawiony na działanie wysokich temperatur cukier topi się, karmelizuje i tworzy chrupiącą skórkę na powierzchni.
Zapiekanka ze słodkich makaronów w piekarniku
Klasyczny dla dzieci
Jak ugotować babkę makaronową? To przepis na deser jak w przedszkolu. Poradzi sobie z tym nawet początkująca gospodyni, doskonale nadaje się również do wspólnego gotowania z dziećmi.
Będziesz potrzebować:
- makaron – 200 g;
- jajka – 4 szt .;
- mleko 3,2% – 100 ml;
- cukier – 150 g;
- sól dla smaku;
- masło – 60 g (zostaw 10 g na posmarowanie formy).
Gotowanie
Gotowe ciasto pozostawić do ostygnięcia, aby mieszanka mleka jajecznego dobrze zamarzła – wtedy można ją pokroić na równe kawałki. Podawać ze śmietaną, miodem lub dżemem.
przepis na makaron jabłkowy
Ten deser jest podawany w formie odwróconej zapiekanki i wygląda bardziej jak świąteczne ciasto, a o wiele łatwiej jest przygotować zwykłą Charlotte.
Będziesz potrzebować:
- gotowany makaron – 500 g;
- jajka – 2 szt .;
- śmietana 20% – 150 ml;
- cukier – 150 g;
- jabłko – 2 średnie;
- cukier waniliowy – 10 g (można zastąpić wanilią – 1 g);
- mielony cynamon – 5 g;
- masło – 10 g (do smarowania formy).
Gotowanie
Schłodź zapiekankę do temperatury pokojowej i odwracając ją, połóż na talerzu. Plastry jabłka zostaną karmelizowane roztopionym cukrem i masłem. Wygląda bardzo apetycznie. To danie wygląda pięknie i jest idealne na każde wakacje.
Zapiekankę z makaronem możesz ugotować zarówno w powolnej kuchence, jak iw piekarniku, zależy to od twoich możliwości i pragnień. Główną zaletą piekarnika będzie chrupiąca skórka na powierzchni, a multicookers – miękkość i delikatność deseru.
Z twarogiem w multicookerze
Taka zapiekanka będzie idealną opcją dla diety dla dzieci, zwłaszcza przy korzystaniu z powolnej kuchenki – robi doskonałe zapiekanki z sera twarogowego z makaronem, bujne i delikatne.
Będziesz potrzebować:
- gotowany makaron – 400 g;
- jajka – 3 szt .;
- mleko 3,2% – 200 ml;
- twarożek 5% – 200 g;
- cukier – 150 g;
- cukier waniliowy – 1 saszetka;
- masło – 30 g.
Gotowanie
Ten przepis jest świetny, gdy dzieci nie chcą jeść twarogu — są szanse, że pokochają zapiekankę ze słodkim makaronem w powolnej kuchence. Dodatkowo można dodać posiekane owoce lub czekoladę, rodzynki, orzechy, udekorować bitą śmietaną i kolorową posypką, aby deser był bardziej atrakcyjny i apetyczny dla dziecka.
Ulubiony przepis na zapiekankę ze słodkiego makaronu można urozmaicić dodatkowymi składnikami, które nadadzą deserowi niepowtarzalnego charakteru. Tak więc z suszonymi owocami, orzechami i przyprawami zapiekanka stanie się bardziej pikantna, a z serkiem śmietankowym i płatkami kokosowymi dostaniesz najdelikatniejszy budyń. Wypróbuj nowe rzeczy, twórz, zaskakuj siebie i swoich bliskich!
Inne przepisy na zapiekanki
Zapiekanka z cukinii z mięsem mielonym
Zapiekanka
makaronowa Zapiekanka z cukinii do wolnowarów Zapiekanka
makaronowa w
wolnowarze Zapiekanka z cukinii
Smacznego!