Sprzęt i przybory kuchenne: waga kuchenna i inne przybory miarowe, kilka misek o różnej głębokości i wielkości, maszynka do mielenia mięsa lub robot kuchenny, ostry nóż, 4 sterylizowane szklane słoiki po 250 ml, zakrętki do słoików.
Składniki
składniki | proporcje |
zielony agrest | 1 kg |
czosnek | 300g |
cukier granulowany | 20-30 g |
Gotowanie krok po kroku
Czy wiedziałeś? Przed bezpośrednim podaniem przygotowanego według tego przepisu półfabrykatu agrestu należy do 250 g produktu dodać 20-30 g cukru pudru. Dobrze wymieszaj puree z jagód i pozostaw je w tej formie na 3-4 godziny w temperaturze pokojowej. Ten przysmak dobrze komponuje się z daniami mięsnymi i rybnymi.
Pomocna informacja
Proponuję zapoznać się z kilkoma innymi godnymi uwagi odmianami zbioru agrestu na zimę, które zostały opracowane przez doświadczonych kucharzy:
- dodatkowo można dodać 1 łyżkę deserową octu jabłkowego i małą pęczek drobno posiekanej świeżej bazylii – sos ten dobrze komponuje się z grillem, grillem i innymi daniami mięsnymi gotowanymi w naturze;
- miłośnicy pikantnych sosów muszą dodatkowo dodać pożądaną ilość ostrej papryki, około 50 g dowolnych pikantnych ziół i taką samą ilość zmielonych orzechów włoskich do przepisu – ten sos agrestowy może zachwycić każdego gorętszego i bardziej pikantnego, świetnie komponuje się z dania mięsne i świeże białe pieczywo.
Przepis
Aby szybko zrozumieć, jak ugotować szmaragdowy agrest na zimę własnymi rękami według powyższego przepisu, wystarczy zapoznać się z proponowanym materiałem. Na nim doświadczony specjalista kulinarny proponuje swoją wersję sosu jagodowego, który ma apetyczny wygląd, niesamowity aromat i pikantny smak z fantastycznymi świeżymi nutami.
Jak sam widzisz, nie ma nic prostszego niż przygotowanie wspaniałego, smacznego preparatu agrestowego na zimę. Każdy początkujący kucharz poradzi sobie z tym przepisem. Jeśli chcesz, podziel się swoimi wersjami sosu jagodowego w komentarzach. Smacznego!