Zbiór agrestu na zimę według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Zbiór agrestu na zimę - pyszny sos do mięsa lub ryb

Sprzęt i przybory kuchenne:  waga kuchenna i inne przybory miarowe, kilka misek o różnej głębokości i wielkości, maszynka do mielenia mięsa lub robot kuchenny, ostry nóż, 4 sterylizowane szklane słoiki po 250 ml, zakrętki do słoików.

Składniki

składniki proporcje
zielony agrest 1 kg
czosnek 300g
cukier granulowany 20-30 g

Gotowanie krok po kroku

  • Dokładnie umyj 1 kg zielonego agrestu pod bieżącą wodą. Czerwony agrest nie nadaje się do tego przepisu. Jagody powinny być jędrne, całe i lekko niedojrzałe z wyraźną kwaskowatością. Usuwamy kucyki i ciasto, a następnie dokładnie suszymy jagody papierowymi ręcznikami. Z łuski obieramy 300 g czosnku, następnie myjemy i wycieramy do sucha.

    przetwory z agrestu na zimę

  • Oba składniki przekręcamy przez maszynkę do mięsa lub mielimy za pomocą robota kuchennego.

    Zmiel składniki do przygotowania

  • Powstały puree natychmiast układa się w wstępnie wysterylizowanych słoikach.

    Aby przygotować, włóż składniki do słoika

  • Pojemniki napełniamy masą jagodową do samej szyi, po czym mocno przykręcamy pokrywkami. Słoiki z półfabrykatami agrestu wysyłamy do lodówki, gdzie przechowujemy do zimy.

    przetwory z agrestu na zimę

  • Czy wiedziałeś?  Przed bezpośrednim podaniem przygotowanego według tego przepisu półfabrykatu agrestu należy do 250 g produktu dodać 20-30 g cukru pudru. Dobrze wymieszaj puree z jagód i pozostaw je w tej formie na 3-4 godziny w temperaturze pokojowej. Ten przysmak dobrze komponuje się z daniami mięsnymi i rybnymi.

    Pomocna informacja

    Proponuję zapoznać się z kilkoma innymi godnymi uwagi odmianami zbioru agrestu na zimę, które zostały opracowane przez doświadczonych kucharzy:

    • dodatkowo można dodać 1 łyżkę deserową octu jabłkowego i małą pęczek drobno posiekanej świeżej bazylii – sos ten dobrze komponuje się z grillem, grillem i innymi daniami mięsnymi gotowanymi w naturze;
    • miłośnicy pikantnych sosów muszą dodatkowo dodać pożądaną ilość ostrej papryki, około 50 g dowolnych pikantnych ziół i taką samą ilość zmielonych orzechów włoskich do przepisu – ten sos agrestowy może zachwycić każdego gorętszego i bardziej pikantnego, świetnie komponuje się z dania mięsne i świeże białe pieczywo.

    Przepis

    Aby szybko zrozumieć, jak ugotować szmaragdowy agrest na zimę własnymi rękami według powyższego przepisu, wystarczy zapoznać się z proponowanym materiałem. Na nim doświadczony specjalista kulinarny proponuje swoją wersję sosu jagodowego, który ma apetyczny wygląd, niesamowity aromat i pikantny smak z fantastycznymi świeżymi nutami.

    Jak sam widzisz, nie ma nic prostszego niż przygotowanie wspaniałego, smacznego preparatu agrestowego na zimę. Każdy początkujący kucharz poradzi sobie z tym przepisem. Jeśli chcesz, podziel się swoimi wersjami sosu jagodowego w komentarzach. Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author