Zielona kasza gryczana krok po kroku przepis ze zdjęciem

Szybki przepis na pyszną zieloną kaszę gryczaną

Sprzęt i przybory kuchenne: waga kuchenna, patelnia, kuchenka, durszlak, deska do krojenia, nóż.

Składniki

Gryka zielona 150 gramów
Pomidor 0,5 szt.
Olej lniany smak
Sos sojowy smak
Kurkuma smak
Curry smak
Asafetyda smak
Woda koniecznie

Gotowanie krok po kroku

  • Najpierw płatki (w ilości 150 g na porcję) należy posortować i dokładnie umyć. Następnie kaszę gryczaną moczymy przez kilka godzin w zwykłej wodzie. Wygodniej jest to zrobić w nocy.

    Szybki przepis na pyszną zieloną kaszę gryczaną

  • Rano ponownie myjemy płatki, napełniamy wodą. Wodę należy wlać na patelnię tak bardzo, aby przykryła płatki na 2 palce. Garnek z kaszą gryczaną stawiamy na kuchence i doprowadzamy do wrzenia. Jak tylko woda zacznie się gotować, wyłącz ogień.

    Aby przygotować danie, przygotuj składniki

  • Odkładamy kaszę gryczaną na durszlak, pozwalając płynowi spłynąć. Myjemy płatki zbożowe.

    Aby przygotować danie, opłucz płatki

  • Połóż kaszę gryczaną na talerzu. Pokrój pół pomidora w plasterki, połóż na owsiance. To doda pikanterii smakowi gryki.

    Aby przygotować danie, posiekaj pomidory

  • Dopraw danie do smaku olejem lnianym.

    Dodaj oliwę z oliwek do ugotowania

  • Nalewamy również sos sojowy – jego ilość również należy dobrać według własnego uznania.

    Dodaj sos sojowy do ugotowania

  • Do wyboru dodajemy odrobinę curry, kurkumy, asafetydy – zależy to tylko od Twoich preferencji. Mieszamy. Pyszne i zdrowe danie gotowe.

    Dodaj przyprawy do gotowania

  • Pomocne wskazówki

    • Przepisy z zieloną kaszą gryczaną to ogromne pole wyobraźni. Możesz dodać do tej owsianki, co chcesz.
    • Oprócz pomidora możesz dodać inne warzywa, na przykład: paprykę, cukinię, szpinak i tak dalej.
    • Danie będzie miało bardzo ciekawy smak, jeśli doda się do niego orzechy.
    • Jeśli nie lubisz sosu sojowego, po prostu posol owsiankę.
    • Zamiast oleju lnianego możesz użyć oliwy lub oleju konopnego. Lub nawet polej owsiankę śmietaną.

    Przepis

    Autorka pokazuje przygotowanie zielonej gryki w najbardziej użyteczny sposób – gotowanie na parze zbóż. Aby poprawić smak, stosuje się pomidory, przyprawy, sos sojowy.

    Drodzy szefowie kuchni, opiszcie proszę swoje przepisy na gotowanie wyjątkowo zdrowej zielonej kaszy gryczanej, podzielcie się swoimi doświadczeniami.

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author