Pochodzenie dania
To danie ma drugie imię – mięso po francusku i ziemniaki w piekarniku, mimo że takie połączenie nie istnieje w tradycyjnej kuchni francuskiej. Przybył do nas w XVIII wieku, kiedy u króla Francji gościł ulubieniec cesarzowej Katarzyny II, hrabia Aleksiej Orłow. A na cześć przybycia wybitnego gościa, skupiając się na upodobaniach smakowych Rosjan, nadworny szef kuchni stworzył luksusowe danie o nazwie Veau Orloff, co oznacza „cielęcinę po Orłowskim”.
We Francji danie nie zapuściło korzeni, ale w Rosji, ze względu na sytość i „powinowactwo” głównych składników do nas, jest to więcej niż wystarczające. Logiczne stało się nazwanie go po francusku i odniesienie do menu świątecznego stołu. Jednocześnie danie przygotowywane jest bardzo prosto, wygląda niesamowicie i można je łatwo przerobić, dodając nowe składniki. Jak upiec mięso z ziemniakami w piekarniku – dowiedzmy się razem!
Klasyczny przepis
Będziesz potrzebować:
- 1 kg mięsa (jak chcesz)
- 1 kg ziemniaków (około 10 sztuk średniej wielkości),
- 500 gram cebuli (3 duże główki),
- 200 gram majonezu,
- 200 gram twardego sera.
Gotowanie
Sekrety klasycznego dania
- Mięso z ziemniakami w piekarniku według oryginalnej receptury zostało przygotowane na bazie cielęciny. Ale wystarczą wołowina i wieprzowina, a nawet kurczak. Jednak przy stosowaniu wołowiny mięso musi być dobrze oczyszczone, a czas pieczenia należy wydłużyć do 1,5 godziny.
- Dla szczególnego delikatnego smaku wskazane jest użycie majonezu domowej roboty.
- Jeśli chcesz uzyskać bardzo soczyste mięso, zwiększ objętość cebuli do 700-800 gramów.
- Nie mieszać warstw: mięso musi być duszone we własnym soku i cebuli, aby było gotowe.
- Nie solij wcześniej mięsa, ponieważ straci soczystość. I pokrój ziemniaki i natychmiast po umyciu włóż je do foremki, aż ściemnieją. W przeciwnym razie kolor ziemniaka stanie się nieapetyczny niebieski.
Nowe rozwiązania dla klasycznego dania
Trudno powiedzieć, czy przepis na mięso z ziemniakami w piekarniku można ulepszyć. Ale aby dodać nowe smaki – możemy to zrobić! W tym celu wykorzystamy technikę pieczenia w folii, garnkach i dodamy kilka prostych składników.
Mięso i ziemniaki w piekarniku w folii
To danie wymaga porcji. I można go położyć na talerzu tylko w folii.
Będziesz potrzebować:
- 4 porcje kawałków wieprzowiny,
- 5-6 średnich cebul,
- 4 ząbki czosnku
- suszony tymianek,
- sól, pieprz, olej roślinny.
Gotowanie
Mięso i ziemniaki w garnku w piekarniku
Danie to można podawać zarówno w porcjach (w garnkach), jak i na talerzach.
Będziesz potrzebować:
- 500 gramów wieprzowiny
- 300 gramów ziemniaków,
- 150 gramów cebuli
- 150 gram marchewki
- 200 gram pomidorów,
- 15 gramów masła,
- przyprawy do wieprzowiny (lub bazylii, kolendry i papryki),
- sól pieprz.
Gotowanie
Mięso z ziemniakami z pieczarkami w piekarniku
To danie pomoże Twojemu mężowi na długo zapomnieć o miłości do pierogów i klopsików!
Będziesz potrzebować:
- 500 gramów wieprzowiny
- 500 gramów ziemniaków,
- 500 gram pieczarek (pieczarki lub leśne, suszone),
- 2 duże cebule
- koperek lub pietruszka,
- majonez, sól, pieprz.
Gotowanie
Korzystając z naszych przepisów, ugotujesz niesamowicie smaczne mięso i ziemniaki zapiekane w piekarniku. I spraw, aby Twoi bliscy byli szczęśliwi!
-przepisy mięsne z ziemniakami w piekarniku
Inne przepisy z różnych kuchni świata
Khashlama z kurczaka
Chakhokhbili
Dagestan chinkal Ragout
warzywny z bakłażanem i cukinią
Sos czosnkowy
Smacznego!