Ziemniaki z mięsem w piekarniku: z grzybami, w folii i garnku

Mięso i ziemniaki w piekarniku: 5 tajemnic rosyjskiego dania po francusku

Pochodzenie dania

To danie ma drugie imię – mięso po francusku i ziemniaki w piekarniku, mimo że takie połączenie nie istnieje w tradycyjnej kuchni francuskiej. Przybył do nas w XVIII wieku, kiedy u króla Francji gościł ulubieniec cesarzowej Katarzyny II, hrabia Aleksiej Orłow. A na cześć przybycia wybitnego gościa, skupiając się na upodobaniach smakowych Rosjan, nadworny szef kuchni stworzył luksusowe danie o nazwie Veau Orloff, co oznacza „cielęcinę po Orłowskim”.

We Francji danie nie zapuściło korzeni, ale w Rosji, ze względu na sytość i „powinowactwo” głównych składników do nas, jest to więcej niż wystarczające. Logiczne stało się nazwanie go po francusku i odniesienie do menu świątecznego stołu. Jednocześnie danie przygotowywane jest bardzo prosto, wygląda niesamowicie i można je łatwo przerobić, dodając nowe składniki. Jak upiec mięso z ziemniakami w piekarniku – dowiedzmy się razem!

Klasyczny przepis

Będziesz potrzebować:

  • 1 kg mięsa (jak chcesz)
  • 1 kg ziemniaków (około 10 sztuk średniej wielkości),
  • 500 gram cebuli (3 duże główki),
  • 200 gram majonezu,
  • 200 gram twardego sera.

Gotowanie

  • Pokrój mięso na talerze, odetnij.
  • Ziemniaki obrać, pokroić w plasterki.
  • Cebulę obrać, posiekać na półpierścienie.
  • Nasmaruj naczynie do pieczenia rafinowanym olejem.
  • Mięso lekko posolić i popieprzać, włożyć do foremki. Połóż cebulę na wierzchu.
  • Posolić i wymieszać ziemniaki z majonezem, ułożyć na cebuli.
  • Przykryj patelnię pokrywką lub folią i szczelnie zamknij krawędzie.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 °, piec przez 30 minut. Obniż temperaturę do 160° i piecz przez kolejne 30 minut.
  • Ser zetrzyj, wyjmij formę z piekarnika, posyp serem, podnieś temperaturę do 200° i wstaw naczynie do piekarnika na 5 minut do zarumienienia bez przykrywania pokrywką.
  • Sekrety klasycznego dania

    • Mięso z ziemniakami w piekarniku według oryginalnej receptury zostało przygotowane na bazie cielęciny. Ale wystarczą wołowina i wieprzowina, a nawet kurczak. Jednak przy stosowaniu wołowiny mięso musi być dobrze oczyszczone, a czas pieczenia należy wydłużyć do 1,5 godziny.
    • Dla szczególnego delikatnego smaku wskazane jest użycie majonezu domowej roboty.
    • Jeśli chcesz uzyskać bardzo soczyste mięso, zwiększ objętość cebuli do 700-800 gramów.
    • Nie mieszać warstw: mięso musi być duszone we własnym soku i cebuli, aby było gotowe.
    • Nie solij wcześniej mięsa, ponieważ straci soczystość. I pokrój ziemniaki i natychmiast po umyciu włóż je do foremki, aż ściemnieją. W przeciwnym razie kolor ziemniaka stanie się nieapetyczny niebieski.

    Nowe rozwiązania dla klasycznego dania

    Trudno powiedzieć, czy przepis na mięso z ziemniakami w piekarniku można ulepszyć. Ale aby dodać nowe smaki – możemy to zrobić! W tym celu wykorzystamy technikę pieczenia w folii, garnkach i dodamy kilka prostych składników.

    Mięso i ziemniaki w piekarniku w folii

    To danie wymaga porcji. I można go położyć na talerzu tylko w folii.

    Będziesz potrzebować:

    • 4 porcje kawałków wieprzowiny,
    • 5-6 średnich cebul,
    • 4 ząbki czosnku
    • suszony tymianek,
    • sól, pieprz, olej roślinny.

    Gotowanie

  • Czosnek obrać i umyć, pokroić w duże ząbki.
  • Kawałki wieprzowiny opłukać i osuszyć, nadziać czosnkiem, natrzeć przyprawami.
  • Ziemniaki i cebulę obrać, pokroić w cienkie krążki.
  • Mięso włożyć do folii, doprawić solą i pieprzem. Na wierzch ułożyć cebulę, następnie ziemniaki i posolić.
  • Mocno ściśnij brzegi folii, aby sok nie wyciekał podczas gotowania.
  • Włóż do nagrzanego piekarnika (do 200 °) na 25 minut. Następnie otwórz folię na 5 minut, aby uzyskać złotą skórkę.
  • Mięso i ziemniaki gotowane w piekarniku

    Mięso i ziemniaki w garnku w piekarniku

    Danie to można podawać zarówno w porcjach (w garnkach), jak i na talerzach.

    Będziesz potrzebować:

    • 500 gramów wieprzowiny
    • 300 gramów ziemniaków,
    • 150 gramów cebuli
    • 150 gram marchewki
    • 200 gram pomidorów,
    • 15 gramów masła,
    • przyprawy do wieprzowiny (lub bazylii, kolendry i papryki),
    • sól pieprz.

    Gotowanie

  • Wieprzowinę opłukać i oczyścić z folii, pokroić w plastry o grubości 2-3 cm, dodać przyprawy i pozostawić do zamarynowania na 1 godzinę.
  • Cebulę pokroić w kostkę i przesłać do mięsa, masę lekko rozdrobnić, aby cebula dawała sok.
  • Obierz ziemniaki, marchewki. Pokrój ziemniaki na duże kawałki, marchewki na plastry.
  • Mięso z cebulą włożyć do garnka, posolić i popieprzyć, na wierzch posmarować pokrojone na kawałki masło. Następnie ułóż marchewki, ziemniaki na wierzchu. Ułóż pokrojone pomidory jako ostatnią warstwę. Przykryj folią lub pokrywką.
  • Garnek wstawić do nagrzanego piekarnika (około 180°). Piec przez 1,5 godziny.
  • Mięso z ziemniakami z pieczarkami w piekarniku

    To danie pomoże Twojemu mężowi na długo zapomnieć o miłości do pierogów i klopsików!

    Będziesz potrzebować:

    • 500 gramów wieprzowiny
    • 500 gramów ziemniaków,
    • 500 gram pieczarek (pieczarki lub leśne, suszone),
    • 2 duże cebule
    • koperek lub pietruszka,
    • majonez, sól, pieprz.

    Gotowanie

  • Pieczarki pokroić w plastry.
  • Mięso oczyścić, pokroić i lekko ubić.
  • Cebulę i ziemniaki obrać, pokroić w plasterki.
  • Posiekaj warzywa.
  • Na dnie formy ułożyć warstwę mięsa, dodać sól i pieprz. Następnie ułóż cebulę, na wierzchu pieczarki (muszą być również posolone i posypane pieprzem). Posyp ziołami. Połóż ziemniaki na wierzchu, dodaj trochę soli i pieprzu, posmaruj majonezem. Ser można dodać jako ostatnią warstwę, aby uzyskać apetyczną skórkę na potrawie.
  • Umieść w nagrzanym piekarniku. Piecz przez 30 minut w 200° i kolejne 30 minut w 160°.
  • Korzystając z naszych przepisów, ugotujesz niesamowicie smaczne mięso i ziemniaki zapiekane w piekarniku. I spraw, aby Twoi bliscy byli szczęśliwi!

    -przepisy mięsne z ziemniakami w piekarniku

    Inne przepisy z różnych kuchni świata

    Khashlama z kurczaka
    Chakhokhbili
    Dagestan chinkal Ragout
    warzywny z bakłażanem i cukinią
    Sos czosnkowy

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author