Zupa brokułowa i kalafiorowa przepis krok po kroku

Zupa brokułowa, szpinakowa i kalafiorowa - pyszna i bardzo zdrowa

Przybory kuchenne: obieraczka do warzyw, nóż stołowy, deska do krojenia warzyw, łyżka stołowa i łyżeczka, miarka, blender zanurzeniowy, rondel z pokrywką, patelnia, płyta grzewcza, talerze do zup.

Składniki

Nazwa Ilość
brokuły 200 gramów
kalafior 200 gramów
szpinak 100 gramów
Ziemniak 2-3 szt.
Cebula (por) 1-2 szt.
Marchewka 1 szt.
Olej roślinny 1-2 łyżki. l.
Sól smak
Przyprawy, przyprawy opcjonalny
Krakersy lub grzanki (biały chleb) opcjonalny
Filtrowana woda 1,0-1,2 l

Gotowanie krok po kroku

Do zupy można użyć świeżych lub mrożonych warzyw.

  • Zagotuj 1,0-1,2 litra przefiltrowanej wody w rondelku wygodnym do miksowania. Pokrój 2-3 duże bulwy umytych i obranych ziemniaków w drobną kostkę. Pokrojone ziemniaki wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy na średnim ogniu pod przykryciem.

    Gotowanie zupy z brokułów i kalafiora

  • Pokrój jedną dużą cebulę lub dwie średnie cebule na półpierścienie. Jeśli cebulę zastąpimy porem, danie nabierze delikatniejszego smaku. Podgrzej na patelni 2-3 łyżki. l. olej roślinny. Rozpuść marchewki na małe, dowolne kawałki.

    Przygotuj składniki do gotowania

  • W tym samym czasie dodaj cebulę i marchew do rozgrzanego oleju roślinnego i smaż, aż kawałki cebuli będą przezroczyste.

    Pieczone warzywa do gotowania

  • Ważny!  Aby marchewka nie straciła części witamin, należy wyciąć korzeń bezpośrednio przed obróbką cieplną.

  • Po doprowadzeniu ziemniaków do połowy ugotowanych na patelnię włożyć rozmrożone lub posiekane świeże główki kalafiora i brokułów, po 200 g każdego rodzaju kapusty i 100 g szpinaku (można również użyć produktu mrożonego).

    Przygotuj składniki do gotowania

  • Gdy warzywa będą całkowicie ugotowane, wrzuć cebulę i marchewkę do zupy.

    Połącz składniki, aby przygotować danie

  • Gotuj zupę na małym ogniu pod zamkniętą pokrywką przez kolejne 15-20 minut. Przed posiekaniem warzyw blenderem zupę należy posolić i popieprzyć do smaku i w razie potrzeby dodać ulubione przyprawy.

    Zmiel składniki, aby przygotować danie

  • Wlej zupę do głębokich misek. Do gorącego pierwszego dania można podać grzanki lub krakersy z białego chleba, a także gałązki koperku i pietruszki lub posiekane świeże zioła.

    Zupa z puree brokułowo-kalafiorowego gotowa

  • Ziele angielskie, tymianek i gałka muszkatołowa dodaje się do zupy tylko według uznania i zgodnie z upodobaniami smakowymi.

    Przepis

    Oferujemy klasę mistrzowską z Olegiem Olchowem, szefem kuchni klasztoru Danilov. Historia szczegółowo pokazuje przygotowanie prawdziwego wegetariańskiego pierwszego dania i zdradza sekret zachowania jasnozielonego koloru warzyw podczas obróbki cieplnej.

    Dziękujemy za poświęcenie czasu na naukę przyrządzania chudego szpinaku, brokułów i zupy kalafiorowej. Skomentuj, jak przydatne były dla Ciebie opublikowane informacje. Który przewodnik Ci się najbardziej podobał? Jeśli masz ochotę, podziel się swoimi tajnikami gotowania zup witaminowych, których składników najczęściej używasz do przygotowania pierwszych dań.

    Opisz swoje opcje zup i nie zapomnij zostawić swojej opinii na temat przepisu na chude witaminy zupy w komentarzach pod artykułem.

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author