
Sprzęt i przybory kuchenne: garnek co najmniej 4 litry, nóż, deska do krojenia, patelnia, łyżka, łopatka.
Składniki
Kura | 800 gramów |
Marchewka | 1 szt. |
łodyga selera | 1 szt. |
Cebula | 2 szt. |
Woda | 3,5 litra |
Liść laurowy | 6 szt. |
groszek ziele angielskie | 6 groszków |
Goździk | 2-3 szt. |
Sól | 2-3 łyżeczki |
Masło | 50g |
Oliwa z oliwek | 20 ml |
Czosnek | 6 goździków |
Pomidor | 2 szt. |
Chilli | 1 szt. |
Gryka | 120 gramów |
Kwaśna śmietana | 30 gramów |
serca z kurczaka | 10 kawałków. |
Filet z kurczaka | 1 szt. |
Zielona cebula | 0,5 wiązki |
kolendra | 0,5 wiązki |
Cukier | 1 łyżeczka |
koperek | 0,5 wiązki |
Gotowanie krok po kroku
Zacznijmy od bulionu. Użyjemy pięciu kurczaków, możesz użyć dowolnej innej części kurczaka. Mięso zalać 3,5 l wody, dodać 5-6 groszków ziela angielskiego, 6 listków laurowych, 2-3 goździki. Podpalamy, po ugotowaniu gotujemy przez 20 minut. 
Następnie myjemy 10 serc z kurczaka. Jeśli są bardzo duże, przeciąć na pół. 
Podgrzewamy patelnię, dodajemy łyżkę oleju roślinnego, wysyłamy serca do smażenia. Tutaj musisz być ostrożny. Jeśli serca są różowe, to są pozyskiwane od młodych brojlerów, wystarczy, że smażą się przez kilka minut. Jeśli serca są ciemnoczerwone, to należały do dorosłych kurczaków, należy je najpierw gotować przez pół godziny, a następnie smażyć. 
Gdy serca zaczerwienią się, napełnij je wodą. 
Kasza gryczana ugotować osobno w osolonej wodzie, zachowując proporcję 1:2,5. 
Cebulę myjemy, myjemy, po zagotowaniu wysyłamy do bulionu. Usuwamy piankę, rozpalamy mały ogień, kontynuujemy gotowanie bulionu. 
Filet z kurczaka myjemy, kroimy w drobną kostkę. 
Czyścimy marchewki, odcinamy ogon i wysyłamy do bulionu. Resztę marchewki pokrój w drobną kostkę. W razie potrzeby możesz pocierać tarką. 
Wlej olej roślinny na patelnię, pozwól mu się rozgrzać, wyślij do niego marchewki. 
Następnie myjemy seler, wysyłamy podstawę łodygi do bulionu, resztę drobno siekamy, wysyłamy do marchewki. 
W tym czasie myjemy cebulę, myjemy ją, kroimy w drobną kostkę. 
Wysyłamy do smażenia z warzywami. Smażyć na złoty kolor, zdjąć z ognia, smażenie gotowe. 
Obierz 6 ząbków czosnku, opłucz. Myjemy papryczkę chili, kroimy na kilka części. Myjemy pomidory, usuwamy szypułkę, kroimy na kilka kawałków. 
Pomidory, czosnek, papryczki chili wysyłamy do blendera, mielimy do uzyskania gładkości. 
Odfiltrowujemy bulion, wysyłamy do niego smażenie, pozwalamy mu się zagotować. 
Po minucie dodać pokrojony filet z kurczaka, gotować przez 3 minuty. 
Odprowadzamy wilgoć z serc i gryki, wysyłamy do bulionu. 
Tutaj polewamy adjika, sól do smaku, trochę cukru. Zagotuj zupę, a następnie wyłącz ogień, pozwól mu się zaparzyć. 
Drobno posiekaj kolendrę, koperek i zieloną cebulę. 
Wlej zupę do misek, dodaj śmietanę i trochę zieleniny. Smacznego! 
Przepis
Proponujemy zapoznać się z zasadami przyrządzania zupy gryczanej. Być może zauważyłeś, że przepis jest dość nietypowy. Zupa jest bogata, ale bardzo smaczna. Bardziej szczegółowo zrozumiesz przepis krok po kroku.
Dla wielu ta zupa gryczana stała się nie tylko ucztą dla rodziny, ale także dla gości. W końcu jedzenie okazuje się bardzo bogate, z pewnością zaspokoi pragnienia nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Napisz, czy użyłeś tego przepisu? Podobała Ci się potrawa?
Inne przepisy na zupy
Rosół z kluskami
Grochówka w wolnym
naczyniu Grochówka z kurczakiem
Zupa serowa z pieczarkami
Zupa puree z indyka i pulpetami brokułowymi
Smacznego!