Zupa gryczana z kurczakiem według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Zupa gryczana z kurczakiem - smaczna i zdrowa

Sprzęt i przybory kuchenne: garnek co najmniej 4 litry, nóż, deska do krojenia, patelnia, łyżka, łopatka.

Składniki

Kura 800 gramów
Marchewka 1 szt.
łodyga selera 1 szt.
Cebula 2 szt.
Woda 3,5 litra
Liść laurowy 6 szt.
groszek ziele angielskie 6 groszków
Goździk 2-3 szt.
Sól 2-3 łyżeczki
Masło 50g
Oliwa z oliwek 20 ml
Czosnek 6 goździków
Pomidor 2 szt.
Chilli 1 szt.
Gryka 120 gramów
Kwaśna śmietana 30 gramów
serca z kurczaka 10 kawałków.
Filet z kurczaka 1 szt.
Zielona cebula 0,5 wiązki
kolendra 0,5 wiązki
Cukier 1 łyżeczka
koperek 0,5 wiązki

Gotowanie krok po kroku

  • Zacznijmy od bulionu. Użyjemy pięciu kurczaków, możesz użyć dowolnej innej części kurczaka. Mięso zalać 3,5 l wody, dodać 5-6 groszków ziela angielskiego, 6 listków laurowych, 2-3 goździki. Podpalamy, po ugotowaniu gotujemy przez 20 minut.

    w rondelku włożyć grzbiety kurczaka, dodać pieprz, liść laurowy, sól i ugotować bulion.

  • Następnie myjemy 10 serc z kurczaka. Jeśli są bardzo duże, przeciąć na pół.

    W tym przepisie używamy również serc z kurczaka.

  • Podgrzewamy patelnię, dodajemy łyżkę oleju roślinnego, wysyłamy serca do smażenia. Tutaj musisz być ostrożny. Jeśli serca są różowe, to są pozyskiwane od młodych brojlerów, wystarczy, że smażą się przez kilka minut. Jeśli serca są ciemnoczerwone, to należały do ​​dorosłych kurczaków, należy je najpierw gotować przez pół godziny, a następnie smażyć.

    Wysyłamy serca do smażenia na patelni.

  • Gdy serca zaczerwienią się, napełnij je wodą.

    Gdy serca zaczerwienią się, dodaj do nich wodę.

  • Kasza gryczana ugotować osobno w osolonej wodzie, zachowując proporcję 1:2,5.

    Gotuj kaszę gryczaną na osobnej patelni do miękkości.

  • Cebulę myjemy, myjemy, po zagotowaniu wysyłamy do bulionu. Usuwamy piankę, rozpalamy mały ogień, kontynuujemy gotowanie bulionu.

    Dodaj cebulę do bulionu.

  • Filet z kurczaka myjemy, kroimy w drobną kostkę.

    Pokrój kurczaka w kostkę.

  • Czyścimy marchewki, odcinamy ogon i wysyłamy do bulionu. Resztę marchewki pokrój w drobną kostkę. W razie potrzeby możesz pocierać tarką.

    Marchewkę kroimy w drobną kostkę.

  • Wlej olej roślinny na patelnię, pozwól mu się rozgrzać, wyślij do niego marchewki.

    Wysyłamy marchewki do smażenia na patelni.

  • Następnie myjemy seler, wysyłamy podstawę łodygi do bulionu, resztę drobno siekamy, wysyłamy do marchewki.

    Kroimy seler naciowy i wysyłamy go na patelnię do marchewki.

  • W tym czasie myjemy cebulę, myjemy ją, kroimy w drobną kostkę.

    Cebulę kroimy w małą kostkę.

  • Wysyłamy do smażenia z warzywami. Smażyć na złoty kolor, zdjąć z ognia, smażenie gotowe.

    Dodaj cebulę do smażenia.

  • Obierz 6 ząbków czosnku, opłucz. Myjemy papryczkę chili, kroimy na kilka części. Myjemy pomidory, usuwamy szypułkę, kroimy na kilka kawałków.

    Przygotowujemy czosnek, ostrą paprykę, pomidory.

  • Pomidory, czosnek, papryczki chili wysyłamy do blendera, mielimy do uzyskania gładkości.

    posiekaj czosnek z papryką i pomidorami za pomocą blendera, przygotowując rodzaj adżyki.

  • Odfiltrowujemy bulion, wysyłamy do niego smażenie, pozwalamy mu się zagotować.

    Po odcedzeniu bulionu dodaj do niego smażone warzywa.

  • Po minucie dodać pokrojony filet z kurczaka, gotować przez 3 minuty.

    Do bulionu wysyłamy wcześniej posiekany filet z kurczaka.

  • Odprowadzamy wilgoć z serc i gryki, wysyłamy do bulionu.

    Do prawie gotowej zupy dodać kaszę gryczaną i serca z kurczaka.

  • Tutaj polewamy adjika, sól do smaku, trochę cukru. Zagotuj zupę, a następnie wyłącz ogień, pozwól mu się zaparzyć.

    Dodaj adżikę, sól i pieprz do smaku.

  • Drobno posiekaj kolendrę, koperek i zieloną cebulę.

    Posiekaj świeże zioła.

  • Wlej zupę do misek, dodaj śmietanę i trochę zieleniny. Smacznego!

    Podczas serwowania udekoruj zupę gryczaną zieleniną z kurczaka, dodaj łyżkę kwaśnej śmietany.

  • Przepis

    Proponujemy zapoznać się z zasadami przyrządzania zupy gryczanej. Być może zauważyłeś, że przepis jest dość nietypowy. Zupa jest bogata, ale bardzo smaczna. Bardziej szczegółowo zrozumiesz przepis krok po kroku.

    Dla wielu ta zupa gryczana stała się nie tylko ucztą dla rodziny, ale także dla gości. W końcu jedzenie okazuje się bardzo bogate, z pewnością zaspokoi pragnienia nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Napisz, czy użyłeś tego przepisu? Podobała Ci się potrawa?

    Inne przepisy na zupy

    Rosół z kluskami
    Grochówka w wolnym
    naczyniu Grochówka z kurczakiem
    Zupa serowa z pieczarkami
    Zupa puree z indyka i pulpetami brokułowymi

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author