Zupa jęczmienna: przepis krok po kroku ze zdjęciem

Jak nauczyć się gotować pyszną zupę jęczmienną

Sprzęt i przybory kuchenne: kuchenka, rondel, nóż, deska do krojenia, łyżka, patelnia, tarka, talerze do serwowania.

Składniki

Produkt Ilość
Perłowka (kasza) 3 art. l.
Marchewka (średnia) 1 szt.
udko z kurczaka 4 rzeczy.
cebula (średnia) 1 szt.
Ziemniak 5 sztuk.
Sól smak
Olej roślinny 1 ul. l.
Przyprawa smak

Gotowanie krok po kroku

  • Na początek myjemy kaszę perłową w pięciu wodach, przenosimy do miski i zalewamy wrzątkiem, aby na chwilę zagościła.

    Jęczmień należy wcześniej umyć i napełnić wodą.

  • Moje udko z kurczaka. Opcjonalnie można wziąć udka, pierś, filet itp. Włożyć do rondla i zalać zimną wodą. Podpalamy. Czekamy, aż podudzie zagotuje się przez 10 minut, następnie spuszczamy wodę i myjemy podudzie.

    Udka z kurczaka włożyć do rondla, zagotować, a następnie spuścić wodę.

  • Dolewamy nową wodę, na której będziemy gotować zupę. Należy to zrobić, aby zupa stała się lekka, a nie mętna. Dodaj kaszę pęczak i sól.

    Udka napełnić świeżą wodą, od razu dodać kaszę jęczmienną i gotować.

  • Obierz ziemniaki, marchew i cebulę. Pokrój ziemniaki w kostkę lub słupki.

    Czyścimy cebulę, marchew, ziemniaki.

  • Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju roślinnego.

    Cebulę posiekać i podsmażyć na patelni.

  • Marchewki zetrzyj na grubo i wrzuć na patelnię.

    Do cebuli dodać startą marchewkę i przygotować do smażenia.

  • Gotuj zupę przez 20 minut i dodaj ziemniaki. Gotuj jeszcze 10 minut i gotową passerovkę (cebulę z marchewką) wlej na patelnię i gotuj, aż zupa będzie gotowa. Smakujemy, w razie potrzeby dodajemy sól, dodajemy przyprawy.

    Do zupy dodajemy ziemniaki, a następnie smażymy.

  • Gdy zupa jest gotowa, wyjmujemy podudzie z kurczaka i oddzielamy mięso od kości. Wlej go z powrotem do zupy i wyrzuć kości. Gotuj, aż ziemniaki się ugotują i wyłącz ogień.

    Oddziel mięso od kości, a następnie wrzuć do gotowej zupy.

  • Gotowy rosół z kaszą wlej na talerze i podawaj. Smacznego!

    Pachnąca rosół z jęczmieniem jest gotowa.

  • opcje gotowania

    Zupę z kurczaka jęczmiennego można ugotować na inne sposoby:

    • Do smaku można dodać korzenie selera, pasternak, pietruszkę, a także czosnek, paprykę sałat i inne warzywa.
    • Możesz dowolnie dodawać świeże lub suszone grzyby.
    • Jest przepis z dodatkiem pomidora, koncentratu pomidorowego lub sosu.
    • Możesz dodać kwaśną śmietanę, jeśli chcesz.
    • Gotowe danie możesz udekorować posiekaną cebulą, pietruszką, koprem lub innymi ziołami.
    • Możesz ugotować tę zupę z sercami z kurczaka i wątróbką.
    • Zamiast oleju roślinnego można stosować masło.
    • Możesz eksperymentować z dodawaniem przypraw. Ta zupa jest odpowiednia: liść laurowy, bazylia, rodzaje ostrej papryki, mielona papryka, kolendra, tymianek, oregano.
    • W razie potrzeby do gotowej zupy można dodać grzanki chlebowe podczas serwowania.

    Przepis

    Na ten temat przedstawiono inny ciekawy przepis na zupę jęczmienną. Po przejrzeniu przekonasz się, że takie pierwsze danie nie jest trudne do przygotowania, ale okazuje się naprawdę smaczne i pożywne.

    Drodzy czytelnicy, czy lubisz gotować lekkie zupy dietetyczne? Proponujemy skorzystać z przepisu krok po kroku i ugotować zupę jęczmienną. Co Twoim zdaniem można dodać do składu składników, a co można usunąć? Jakie przyprawy i aromatyczne zioła polecacie stosować? Napisz swoje pomysły na ten przepis.

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author