Zupa makaronowa krok po kroku ze zdjęciem

Łatwa, szybka i pyszna zupa makaronowa

Sprzęt i przybory kuchenne:  kuchenka gazowa lub elektryczna, głęboki rondel, deska do krojenia, nóż, talerze na składniki.

Składniki

Nazwa Ilość
Woda 3 litry
udko z kurczaka 3 szt.
Marchewka 1 szt.
Cebula 1 szt.
Makaron lub kluski 100 gramów
Sól smak
Ziarna czarnego pieprzu 4-7 groszek
Zieleń smak

Gotowanie krok po kroku

  • Do głębokiego rondla wlać 3 litry wody, włożyć do ognia do wrzenia. Gdy woda się zagotuje, włóż do niej udka z kurczaka.

    Udka z kurczaka włożyć do wrzącej wody.

  • Pokrój 1 surową marchew według własnego uznania.

    Pokroić w marchewki

  • Po zagotowaniu bulionu wrzucamy 1 całą obraną cebulę i wcześniej posiekaną marchewkę.

    Do ugotowanego bulionu wrzuć marchewki i jedną obraną całą cebulę.

  • Sól do smaku i dodaj 4-7 ziarenek czarnego pieprzu. Gotuj bulion na małym ogniu przez 20 minut.

    Dodaj sól i pieprz do smaku.

  • Wlej 100 gram dowolnego makaronu na patelnię i gotuj przez około 5 minut.

    Wlej makaron do zupy.

  • Gotową zupę przelej do miski i posyp świeżymi ziołami. Smacznego!

    Zupę z makaronem podczas podawania można posypać ziołami.

  • Zupa z grzankami

    Pokrój połowę bagietki. W misce wymieszać 50 gramów masła, 1 pęczek pietruszki, 1 ząbek czosnku przepuszczony przez praskę i ½ łyżeczki musztardy Dijon, posolić do smaku. Zetrzyj 40 gram twardego sera na grubej tarce. Posmarować przygotowanym kremem plastry bagietki i ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze do pieczenia. Posyp tartym serem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 5-7 minut, aż ser się dobrze rozpuści.

    Z takimi grzankami zupa będzie jeszcze smaczniejsza.

    Wskazówki dla hostessy

    • Aby uniknąć piany, podudzia należy włożyć już do wrzącej wody.
    • Do zupy nie trzeba wkładać dużo makaronu, po ostygnięciu zupy przez kolejne 15-20 minut po prostu pęcznieją, a zupa wyjdzie gęsta i bez smaku.
    • Możesz wziąć dowolną część kurczaka, ale pierś jest uważana za najmniej kaloryczną.
    • Niektóre gospodynie domowe dodają kilka kawałków łusek cebuli, aby nadać bulionowi złoty kolor.
    • Możesz dodać do zupy pokrojone w kostkę ziemniaki, jeśli chcesz.
    • Do degustacji bulionu najlepiej używać łyżki ze stali nierdzewnej. Srebro, drewno czy cupronickel bardzo zniekształcają smak.
    • Jeśli to możliwe, używaj świeżego kurczaka zamiast mrożonego, który już stracił naturalną wilgoć i nie będzie smakował tak dobrze.
    • Jeśli warzywa są zamrożone, dodaj je 15 minut przed końcem gotowania.
    • Rosół należy gotować na wolnym ogniu na średnim lub małym ogniu, nie gotując na wolnym ogniu.

    Przepis

    Jak widać, ta zupa jest przygotowywana nawet bez ziemniaków, co sprawia, że ​​danie jest lekkie i bardzo delikatne. Jeśli lubisz bardziej tradycyjną wersję dania, możesz obejrzeć małą, która oferuje inny przepis na podobną zupę, już z ziemniakami.

    Czy udało Ci się już zadowolić rodzinę i bliskich naszą niesamowicie pyszną zupą? A może masz własne sztuczki kulinarne? Podzielmy się naszymi wynikami i wiedzą!

    Inne przepisy na zupy

    Okroshka – domowy przepis

    Okroshka na kefirze

    Okroshka z kiełbasą kwasową

    Okroshka z kiełbasą

    Zupa Serowa Z Krewetkami

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author