Zupa na bulionie drobiowym z kluskami według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Rosół z kluskami - pyszny i łatwy przepis

Sprzęt i przybory kuchenne:

  • rondel z pokrywką co najmniej 3 litry;
  • łyżeczka;
  • łyżka;
  • Puchar;
  • głęboka miska;
  • deska do krojenia;
  • nóż.

Składniki

Kura 400 gramów
Zieleń 0,5 wiązki
Sól 1 łyżeczka
Woda 2,5 litra
Liść laurowy 1 szt.
Żarówka 1 szt.
Mąka 80 gramów
jajko 2 szt.
Sól 1 łyżeczka

Gotowanie krok po kroku

Rosół do gotowania

  • Zacznijmy od zrobienia bulionu. Do tego potrzebujemy dowolnej części kurczaka. Będziemy gotować od 4 ud, aby uzyskać więcej mięsa. Możesz wziąć dowolny inny. Kurczak może być domowy lub kupiony w sklepie. Mięso myjemy, wysyłamy na patelnię o objętości co najmniej 3 litrów. Myjemy jedną dużą lub dwie średnie cebule, spłukujemy pod bieżącą wodą, kroimy na pół, wysyłamy na patelnię.

    Rozsmarowujemy na patelni dowolne mięso z kurczaka, dodajemy cebulę pokrojoną na pół.

  • Tutaj dodajemy liść laurowy, trochę soli i napełniamy wodą.

    Dodać liść laurowy, sól, zalać wodą.

  • Wysyłamy do ognia. Po zagotowaniu wody zmniejsz ciepło, usuń powstałą piankę łyżką. Bulion gotujemy przez 30-50 minut. Jeśli do gotowania używasz domowego mięsa z kurczaka, gotowanie może zająć więcej czasu, aż będzie w pełni ugotowane.

    Po ugotowaniu usuń piankę z bulionu.

  • Jeśli podczas gotowania bulionu woda zmniejszy się, dodaj wymaganą ilość.

    Zagotuj bulion, jeśli to konieczne, dodaj wodę, jeśli dużo się zagotuje.

  • Z bulionu usuwamy cebulę i liść laurowy – nie będziemy ich już potrzebować.

    Z gotowego bulionu usuń liść laurowy i cebulę.

  • Wyjmujemy mięso, pozostawiamy do ostygnięcia, oddzielamy od kości, kroimy na porcje i wysyłamy na patelnię. Skosztuj soli, w razie potrzeby dostosuj.

    Wyjmujemy mięso, oddzielamy je od kości, kroimy na kawałki i wracamy do bulionu.

  • Gotowanie pierogów

  • Przesiej 70-80 g mąki, to jest około pół szklanki 200 g. Mąkę wysyłamy do głębokiej miski, dodajemy 1-2 szczypty soli.

    W misce wymieszaj mąkę ze szczyptą soli.

  • Zrób studnię i rozbij dwa jajka.

    Wbij dwa jajka na mąkę.

  • Za pomocą widelca zagnieść jednorodne ciasto.

    Wymieszaj mąkę z jajkami, przygotowując ciasto.

  • gotowanie zupy

  • Do uformowania pierogów potrzebujemy niepełnej szklanki wody, łyżeczki i łyżki stołowej.

    Wygodne formowanie pierogów za pomocą dwóch łyżek.

  • Ciasto zbieramy na łyżkę stołową, łyżeczkę zwilżamy wodą, oddzielamy nią małe kawałki ciasta i przesyłamy na patelnię z wrzącym bulionem.

    Ciasto zbieramy jedną łyżką, a drugą zanurzoną w wodzie przesyłamy małymi porcjami do zupy.

  • Gdy w ten sposób dodamy wszystkie pierogi, gotujemy zupę na małym ogniu przez około 5 minut.

    Gdy wszystkie pierogi są już na patelni, gotuj zupę przez kolejne 10 minut.

  • Bierzemy małą wiązkę zieleni. Możesz użyć koperku lub natki pietruszki i koperku, drobno posiekać, wysłać do zupy. Przykryj pokrywką, pozwól mu trochę zaparzyć. Jeśli chcesz, możesz dodać trochę czarnego mielonego pieprzu.

    W prawie gotowej zupie dodaj drobno posiekaną zieleninę.

  • Wlać do misek i podawać.

    Wypróbuj ten prosty przepis na rosół z kurczaka.

  • Czy wiedziałeś? W razie potrzeby zupę można ugotować z cebulą, marchewką, ziemniakami, ale spróbuj tej opcji, może ci się spodobać. Zupa jest lekka, obfita i pyszna.

    Przepis

    Jak już wiecie z powyższych informacji, zupa z kluskami jest bardzo łatwa w przygotowaniu. Jeśli ugotujesz bulion z wyprzedzeniem, na cały proces gotowania spędzisz tylko 10-15 minut. Nawet początkujący kucharz nie będzie miał trudności z wymyśleniem przepisu dzięki tej instrukcji krok po kroku. Ale jeśli nadal chcesz obserwować proces, posłuchaj rad doświadczonego szefa kuchni, obejrzyj ten krótki, ale bardzo pouczający. Tutaj dziewczyna nagrywała cały proces gotowania i komentowała każdą ze swoich akcji.

    Zapewne w koszach każdej gospodyni domowej kryją się przepisy na proste, ale szalenie pyszne dania. Tak więc zupa z knedlami również należy do tej kategorii. Z przyjemnością jedzą nie tylko dorośli, ale także dzieci. Napisz w komentarzach, jeśli użyłeś tego przepisu, czy podobało Ci się pierwsze danie? Jakie są Twoje uwagi, sugestie?

    Inne przepisy na zupy

    Zupa grochowa w powolnej
    kuchence Grochówka z kurczakiem
    Zupa serowa z grzybami
    Zupa puree z indyka i
    klopsikami brokułowymi Zupa z klopsikami i makaronem

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author