Zupa selerowa krok po kroku przepis ze zdjęciem

Zupa z selera i jabłka - przepis wegański 🍲

Sprzęt i przybory kuchenne:

  • kołek;
  • patelnia;
  • rondel z grubym dnem;
  • mikser;
  • nóż;
  • deska do krojenia;
  • łyżka;
  • łyżeczka do herbaty;
  • papier do pieczenia.

Składniki

Składniki Ilość
Seler 7-8 łodyg
Ziemniak 300g
Cebula 200 gramów
Jabłka 300g
bulion 1 l
Masło 65 gramów
Zieleń 40 gramów
Sok cytrynowy 15 ml
Sól 2 łyżeczki
Orzechy włoskie 80 gramów
Cukier 20 gramów
papryka lub papryczka chili 0,5 łyżeczki
Koniak 15 ml
Śmietana lub jogurt 4 łyżki. l.

Gotowanie krok po kroku

gotowanie zupy

  • Przede wszystkim przygotuj wszystkie niezbędne składniki na zupę. 200 g białej cebuli obrać z łuski i pokroić w bardzo małą kostkę.

    Cebulę posiekaj jak najdrobniej.

  • 300 g ziemniaków obrać, pokroić w kostkę około 5 mm.

    Pokrój ziemniaki w bardzo małe kostki.

  • Opłucz 7-8 łodyg selera i pokrój je na 1 cm grubości.

    Seler również drobno posiekaj.

  • Umyj 300 g jabłek, pokrój na 4 kawałki, usuń rdzeń i pokrój na równe kawałki po 1 cm.Zostaw kilka kostek jabłek do podania zupy.

    Pokrój jabłka w tę samą małą kostkę.

  • Po przygotowaniu wszystkich składników zacznij gotować. Weź rondel z grubym dnem. Jeśli go nie masz, użyj patelni. W rondelku rozpuść 40 g masła, wrzuć tam posiekane ziemniaki i cebulę. Na średnim ogniu, cały czas mieszając, doprowadź cebulę, aż będzie przezroczysta. Zajmie to 4-5 minut.

    Podsmaż cebulę i ziemniaki na maśle w rondlu z grubym dnem.

  • Następnie na patelnię dodaj pokrojone jabłka i seler.

    Do garnka wrzucamy jabłka i seler.

  • Przez 4-5 lat trzymaj wszystkie warzywa na małym ogniu, mieszając co 30-40 sekund. Nie dopuść do powstania złotej skórki i upewnij się, że warzywa się nie przypalą.

    Smażyć warzywa przez 5 minut.

  • Po 5 minutach zalać warzywami 1 litr bulionu, dodać 1,5 łyżeczki. Sól.

    Dodaj bulion do warzyw.

  • Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu pod zamkniętą pokrywką przez kolejne 10-15 minut. Zupa powinna się lekko gotować.

    dusić zupę na małym ogniu.

  • Wytnij 40 g wstępnie umytych warzyw.

    Posiekaj świeże zioła.

  • Dodaj warzywa do zupy, gotuj wszystko razem przez kolejną minutę.

    Dodaj warzywa do zupy.

  • Niech zupa lekko ostygnie i zmiksuj blenderem, aż będzie gładka. Konsystencja zupy zależy od Ciebie. Im dłużej będziesz bić, tym bardziej jedwabista będzie zupa.

    Zmiel prawie gotową zupę blenderem.

  • Ponownie zagotuj ubitą zupę, a następnie dodaj 15 ml soku z cytryny i, jeśli to konieczne, sól.

    Ponownie zagotuj zupę, dodaj trochę soku z cytryny.

  • Karmelizacja orzechów

  • Aby przygotować karmelizowane orzechy na patelni, rozpuść 25 g masła i usmaż na nim 80 g orzechów włoskich.

    Orzechy podsmażyć na maśle.

  • Dodaj 20 g cukru, 0,5 łyżeczki do orzechów. sól i 0,5 łyżeczki. mielona papryczka chili lub papryka.

    Do orzechów dodaj cukier, paprykę lub chili.

  • Poczekaj, aż cukier zacznie się topić i dodaj 15 ml koniaku lub brandy.

    Dodajemy też koniak.

  • Odparuj alkohol i umieść orzechy na powierzchni wyłożonej pergaminem.

    Rozłóż orzechy na papierze do wyschnięcia.

  • porcja zupy

  • Zupę przelej do miseczek.

    Zupę przelej do miseczek.

  • Dodaj 1 łyżkę do każdego talerza. l. kwaśna śmietana lub jogurt.

    Dodaj łyżkę śmietany lub jogurtu.

  • Udekoruj kilkoma plasterkami świeżych jabłek i karmelizowanymi orzechami.

    udekoruj zupę orzechami i plasterkami jabłka.

  • Danie udekorować świeżymi liśćmi ziół i posypać czarnym pieprzem.

    Zupa selerowa podczas serwowania może być dodatkowo udekorowana ziołami.

  • Wskazówki dotyczące gotowania

    • Do tej zupy bardziej odpowiednie są ziemniaki, które szybko się gotują i kruszą po ugotowaniu.
    • Jabłka przyjmują odmiany twarde, słodkie i kwaśne.
    • Możesz zrobić tę zupę z bulionem z kurczaka lub warzyw.
    • Aby uzyskać chudszą wersję dania, weź bulion warzywny, a masło zastąp warzywami.
    • Jeśli nie masz blendera, możesz zupę zmiksować za pomocą prasy do puree.
    • Jeśli nie masz garnka o grubych ściankach, podsmaż warzywa na patelni i przełóż je do garnka bulionowego.

    Przepis

    Przepis krok po kroku pomoże Ci zobaczyć wszystkie procesy przygotowywania zupy selerowej.

    Koniecznie ugotuj zupę według tego przepisu i podziel się wrażeniami w komentarzach.

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author