
Sprzęt i przybory kuchenne:
- kołek;
- patelnia;
- rondel z grubym dnem;
- mikser;
- nóż;
- deska do krojenia;
- łyżka;
- łyżeczka do herbaty;
- papier do pieczenia.
Składniki
Składniki | Ilość |
Seler | 7-8 łodyg |
Ziemniak | 300g |
Cebula | 200 gramów |
Jabłka | 300g |
bulion | 1 l |
Masło | 65 gramów |
Zieleń | 40 gramów |
Sok cytrynowy | 15 ml |
Sól | 2 łyżeczki |
Orzechy włoskie | 80 gramów |
Cukier | 20 gramów |
papryka lub papryczka chili | 0,5 łyżeczki |
Koniak | 15 ml |
Śmietana lub jogurt | 4 łyżki. l. |
Gotowanie krok po kroku
gotowanie zupy
Przede wszystkim przygotuj wszystkie niezbędne składniki na zupę. 200 g białej cebuli obrać z łuski i pokroić w bardzo małą kostkę. 
300 g ziemniaków obrać, pokroić w kostkę około 5 mm. 
Opłucz 7-8 łodyg selera i pokrój je na 1 cm grubości. 
Umyj 300 g jabłek, pokrój na 4 kawałki, usuń rdzeń i pokrój na równe kawałki po 1 cm.Zostaw kilka kostek jabłek do podania zupy. 
Po przygotowaniu wszystkich składników zacznij gotować. Weź rondel z grubym dnem. Jeśli go nie masz, użyj patelni. W rondelku rozpuść 40 g masła, wrzuć tam posiekane ziemniaki i cebulę. Na średnim ogniu, cały czas mieszając, doprowadź cebulę, aż będzie przezroczysta. Zajmie to 4-5 minut. 
Następnie na patelnię dodaj pokrojone jabłka i seler. 
Przez 4-5 lat trzymaj wszystkie warzywa na małym ogniu, mieszając co 30-40 sekund. Nie dopuść do powstania złotej skórki i upewnij się, że warzywa się nie przypalą. 
Po 5 minutach zalać warzywami 1 litr bulionu, dodać 1,5 łyżeczki. Sól. 
Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu pod zamkniętą pokrywką przez kolejne 10-15 minut. Zupa powinna się lekko gotować. 
Wytnij 40 g wstępnie umytych warzyw. 
Dodaj warzywa do zupy, gotuj wszystko razem przez kolejną minutę. 
Niech zupa lekko ostygnie i zmiksuj blenderem, aż będzie gładka. Konsystencja zupy zależy od Ciebie. Im dłużej będziesz bić, tym bardziej jedwabista będzie zupa. 
Ponownie zagotuj ubitą zupę, a następnie dodaj 15 ml soku z cytryny i, jeśli to konieczne, sól. 
Karmelizacja orzechów
Aby przygotować karmelizowane orzechy na patelni, rozpuść 25 g masła i usmaż na nim 80 g orzechów włoskich. 
Dodaj 20 g cukru, 0,5 łyżeczki do orzechów. sól i 0,5 łyżeczki. mielona papryczka chili lub papryka. 
Poczekaj, aż cukier zacznie się topić i dodaj 15 ml koniaku lub brandy. 
Odparuj alkohol i umieść orzechy na powierzchni wyłożonej pergaminem. 
porcja zupy
Zupę przelej do miseczek. 
Dodaj 1 łyżkę do każdego talerza. l. kwaśna śmietana lub jogurt. 
Udekoruj kilkoma plasterkami świeżych jabłek i karmelizowanymi orzechami. 
Danie udekorować świeżymi liśćmi ziół i posypać czarnym pieprzem. 
Wskazówki dotyczące gotowania
- Do tej zupy bardziej odpowiednie są ziemniaki, które szybko się gotują i kruszą po ugotowaniu.
- Jabłka przyjmują odmiany twarde, słodkie i kwaśne.
- Możesz zrobić tę zupę z bulionem z kurczaka lub warzyw.
- Aby uzyskać chudszą wersję dania, weź bulion warzywny, a masło zastąp warzywami.
- Jeśli nie masz blendera, możesz zupę zmiksować za pomocą prasy do puree.
- Jeśli nie masz garnka o grubych ściankach, podsmaż warzywa na patelni i przełóż je do garnka bulionowego.
Przepis
Przepis krok po kroku pomoże Ci zobaczyć wszystkie procesy przygotowywania zupy selerowej.
Koniecznie ugotuj zupę według tego przepisu i podziel się wrażeniami w komentarzach.