Zupa szpinakowa krok po kroku przepis ze zdjęciem

Pyszna zupa krem ​​ze szpinakiem i grzankami 🍲

Sprzęt i przybory kuchenne: blender, deska do krojenia, nóż, rondel, łyżka stołowa, salaterka.

Składniki

Produkt Ilość
Pieczarki 300g
świeży szpinak 70-100g
Ziemniak 3-4 szt.
marchewka 1 szt.
cebula 1 szt.
Sól 1,5 łyżeczki
zmielony czarny pieprz 1-2 szczypty

Gotowanie krok po kroku

  • Napełniamy mały rondel wodą, podpalamy, czekamy, aż woda się zagotuje. Potrzebujemy wody do gotowania warzyw.

    W rondelku zagotuj wodę.

  • Duże marchewki są obierane, myte pod bieżącą wodą, krojone w plastry na desce do krojenia. Umieść posiekaną marchewkę w dużej salaterce. Marchew można pokroić nie tylko w kostkę, ale w dowolny kształt, ponieważ po ugotowaniu przepuszczamy ją przez blender.

    Marchewka pokroić w kółka.

  • Trzy duże ziemniaki są obierane, myte pod bieżącą wodą, krojone w kostkę na desce do krojenia. Umieszczamy w salaterce z marchewką.

    Ziemniaki kroimy na kawałki.

  • Z łuski oczyszczamy jedną dużą cebulę, myjemy ją zimną wodą, kroimy w duże plastry, wysyłamy do pojemnika z resztą warzyw.

    Cebulę też siekamy.

  • Pieczarki w ilości 300 gramów obiera się, odcina dolną część, kroi na dwie połówki, a także przesyła do salaterki z wszystkimi innymi składnikami.

    Kroimy grzyby.

  • Woda na kuchence już się zagotowała, natychmiast włóż wszystkie warzywa do rondla, gotuj do miękkości.

    Włóż wszystkie przygotowane warzywa do przegotowanej wody.

  • Wstępnie obrany i umyty zielony szpinak kroi się grubo, umieszcza we wrzącej wodzie dosłownie trzy minuty przed ugotowaniem warzyw. Posolić składniki w rondelku z pół łyżki soli.

    Dodaj posiekany szpinak do zupy.

  • Po trzech minutach wyłącz ogień, weź blender, ubij przygotowane warzywa do gładkości na patelni, na której zostały ugotowane.

    Gotowe naczynie zmiel blenderem zanurzeniowym.

  • Otrzymujemy jednorodną w konsystencji, pachnącą, smaczną, zieloną zupę kremową. Jest gotowy do podania.

    delikatna zupa kremowa ze szpinakiem jest gotowa.

  • Pomocne wskazówki

    • Podczas serwowania dodaj do miski zupy łyżeczkę świeżej oliwy, co nada produktowi przyjemny smak i aromat.
    • W razie potrzeby do zupy można dodać dwa lub trzy krakersy i małą szczyptę mielonego czarnego pieprzu. Dodaj grzanki, na podstawie swoich upodobań – nie możesz tego zrobić.
    • Tak pożywną, zdrową zupę puree poleca się osobom, które starają się schudnąć, poprawić odporność, mają problemy z żołądkiem i wątrobą.
    • Jeśli chcesz ugotować takie danie dla dzieci, pieczarki można zastąpić cukinią lub brokułami. Ta zupa puree będzie bardzo przydatna dla dzieci do pierwszego roku życia.
    • Zamiast pieczarek możesz użyć dowolnych innych grzybów, nawet zebranych samodzielnie w lesie.

    Przepis

    Po obejrzeniu tego filmu zrozumiesz, jak przygotowuje się kremową zupę szpinakową. Zobaczysz, jaką technologię wykorzystuje się do przygotowania głównych składników zupy: szpinaku, grzybów. Zobacz gotowy produkt, ugotowany w domu.

    Wielu czytelników pozytywnie reaguje na zdrowe, pyszne zupy puree z takiego produktu jak szpinak. Wszyscy wiedzą o wysokim poziomie składników odżywczych zawartych w tym warzywie. Spróbuj i ugotujesz puree z zupy ze szpinakiem i pieczarkami, marchewką, cebulą. Podziel się wrażeniami z potrawy, powiedz nam, jak zareagowali na nią członkowie Twojej rodziny.

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author