Zupa z chudej soczewicy: przepis krok po kroku ze zdjęciami

Jak nauczyć się gotować pyszną zupę z chudej soczewicy 🍲

Sprzęt i przybory kuchenne:

  • talerz;
  • patelnia;
  • patelnia z wysokimi bokami;
  • wagi kuchenne i inne akcesoria pomiarowe;
  • duża tarka;
  • deska do krojenia;
  • ostry nóż;
  • kilka misek;
  • drewniana szpatułka.

Składniki

składniki Proporcje
Zielona soczewica 200 gramów
cebula 150 gramów
marchewka 150 gramów
czosnek 3 goździki
pomidory 350 gramów
koncentrat pomidorowy 50g
Papryka 150 gramów
pietruszka i koperek 1 oddział
Sól opcjonalny
mieszanka pieprzu 10 gramów
Zioła włoskie 10 gramów
woda butelkowana 2-2,5 l

Gotowanie krok po kroku

Przygotujmy składniki

  • Około 350 g pomidorów, dobrze umyj, następnie przetrzyj papierowym ręcznikiem i ostrożnie zdejmij skórkę. Aby to zrobić, musisz wykonać nacięcie w kształcie krzyża na każdym owocu i zanurzyć pomidory we wrzącej wodzie na minutę. Po spuszczeniu wody i łatwo zdejmij skórkę z pomidora. Pokrój miąższ pomidorowy na małe kawałki. Odmierzamy 150 g słodkiej papryki, po czym myjemy i oczyszczamy z nasion i szypułek. Warzywa pokroić w drobną kostkę (lub użyć zamrożone).

    Zmiel obrane pomidory, pokrój paprykę.

  • Drobno posiekaj pietruszkę i koperek ostrym nożem. Ilość zieleni zależy bezpośrednio od Twojego pragnienia.

    Posiekaj świeże zioła.

  • Soczewicę zieloną sortujemy w ilości 200 g, usuwając nienadające się do użytku ziarna, a następnie dokładnie spłukujemy pod bieżącą wodą. Czystą soczewicę zalać czystą zimną wodą i pozostawić w tej formie na 1-1,5 godziny.

    Soczewicę umyć i napełnić wodą.

  • Odmierzamy 150 g marchewki i cebuli. Myjemy warzywa i dobrze je myjemy. Cebulę pokroić w drobną kostkę i marchewki natrzeć na grubej tarce.

    Drobno posiekaj cebulę i zetrzyj marchewki.

  • Trzy ząbki czosnku dzieli się wzdłuż na dwie połówki, a następnie kroi na cienkie talerze.

    Czosnek pokroić w cienkie plasterki.

  • Ugotujmy smażenie

  • Wysyłamy małą patelnię na średni ogień, a następnie wlewamy do niej 20-30 ml oleju roślinnego. Gdy olej będzie bardzo gorący, polej go posiekaną cebulą. Podsmaż cebulę, aż będzie przezroczysta, od czasu do czasu mieszając, aby zapobiec przypaleniu.

    podsmażyć cebulę na patelni z olejem roślinnym.

  • Na cebulę położyć startą marchewkę, wymieszać i smażyć mieszankę przez 2-3 minuty.

    Dodaj marchewki do cebuli.

  • Po wyznaczonym czasie dodaj do warzyw czosnek i 50 g koncentratu pomidorowego.

    Dodaj czosnek i pastę pomidorową na patelnię.

  • Dobrze wymieszaj składniki i smaż przez kilka minut.

    Gotuj warzywa przez kilka minut.

  • Do smażenia warzyw dodać pokrojone pomidory i paprykę słodką, masę wymieszać.

    Włóż pomidory i paprykę na patelnię.

  • Zmniejsz ogień do minimum, a następnie przykryj patelnię pokrywką i gotuj warzywa przez 5-7 minut.

    Dusić warzywa do miękkości.

  • Ugotujmy zupę

  • Spuszczamy płyn z soczewicy, po czym przenosimy produkt na czystą patelnię, na której ugotujemy pierwsze danie.

    Odcedź wodę z soczewicy i przelej ją do rondla.

  • Zalej soczewicę czystą wodą butelkowaną, wypełniając garnek do 2/3. Patelnię wysyłamy do pieca, gdzie doprowadzamy płyn do wrzenia.

    Napełnij soczewicę wodą i zagotuj.

  • Po ugotowaniu zmniejsz ogień i gotuj soczewicę do miękkości. Do płynu z gotową soczewicą dodaj 15-20 g soli oraz 10 g włoskich ziół i mieszankę papryki.

    Po ugotowaniu zmniejsz ogień, dodaj przyprawy.

  • Wysyłamy tam smażone warzywa i wszystko dobrze mieszamy.

    Dodaj smażyć do zupy.

  • Jak tylko bulion ponownie się zagotuje, gotuj zupę na małym ogniu przez kolejne 5-10 minut. Podczas gotowania koniecznie skosztuj zupy na sól i dodaj więcej, jeśli to konieczne.

    Posolić danie do smaku.

  • Gotową zupę wyjmujemy z pieca i parzamy przez 7-10 minut, po czym wlewamy na talerze i posypujemy posiekanymi ziołami.

    Podczas serwowania chuda zupa z soczewicy może być posypana ziołami.

  • Przepis

    Pokazuje szczegółową technologię przygotowania chudej zupy z soczewicy.

    W ten sposób szybko i łatwo ugotujesz obfitą i niezwykle smaczną zupę z chudej soczewicy. Pierwsze danie jest dość gęste, zdrowe i bardzo pachnące. Koniecznie opisz swoje wrażenia w komentarzach, kiedy gotujesz i próbujesz zupy z soczewicy ugotowanej według opisanej technologii. Smacznego!

    Inne przepisy na soczewicę

    Zupa z soczewicy i ziemniaków

    Sałatka z soczewicą

    Zupa krem ​​z soczewicy

    Soczewica z warzywami

    Zielona soczewica

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author