Sprzęt i przybory kuchenne: 2 małe garnki, deska do krojenia, nóż, blender (najlepiej zanurzeniowy), drewniana łyżka lub szpatułka, kuchenka.
Składniki
Produkt | Ilość |
kalafior | 300g |
szpik warzyw | 300g |
Woda | 3 litry |
Sól | smak |
bulion | 100 ml |
mleko | 100 ml |
Masło | 30 gramów |
Żółtko | 1 szt. |
świeże warzywa | do dekoracji |
Gotowanie krok po kroku
Konsystencja tej zupy z kalafiora i cukinii jest bardzo delikatna, kremowa. A jego smak docenią nawet małe dzieci, którym czasem tak trudno jest zaoferować zdrową żywność, zwłaszcza warzywa. Przygotowując więc taką zupę puree można zapewnić pyszny obiad (lub kolację) dla całej rodziny. I upewnij się, że to danie nie tylko zachwyci Cię doskonałym, oryginalnym smakiem, ale także przyniesie korzyści organizmowi, ponieważ kalafior zawiera wiele przydatnych substancji, takich jak magnez, fosfor, wapń, żelazo, sód, a także witaminy A, B6, B1 i RR. Ważne jest również, aby wiedzieć, że kalafior zawiera dwa razy więcej żelaza niż zielony groszek i papryka.
Przepis
Ten film może być przydatny podczas przygotowywania zupy puree, ponieważ ilustruje wszystkie procesy kulinarne niezbędne do przygotowania tego dania. bardzo jasne i kolorowe, a także doskonale uzupełnia powyższy przepis krok po kroku.
Ten przepis na zupę puree, oprócz kalafiora, zawiera również cukinię. Ale można go łatwo zastąpić dowolnymi innymi warzywami. A danie otworzy się w zupełnie inny sposób. A jakie warzywa dodałbyś do tego puree z kalafiorowej zupy?