Zupa z kalafiora krok po kroku przepis ze zdjęciem

Pyszna zupa kalafiorowa

Sprzęt i przybory kuchenne: 2 małe garnki, deska do krojenia, nóż, blender (najlepiej zanurzeniowy), drewniana łyżka lub szpatułka, kuchenka.

Składniki

Produkt Ilość
kalafior 300g
szpik warzyw 300g
Woda 3 litry
Sól smak
bulion 100 ml
mleko 100 ml
Masło 30 gramów
Żółtko 1 szt.
świeże warzywa do dekoracji

Gotowanie krok po kroku

  • Stawiamy patelnię na kuchence, wlewamy do niej około 3 litrów wody i czekamy, aż się zagotuje.

    W rondelku zagotuj wodę.

  • 300 gramów cukinii kroimy w duże kostki i w ten sam sposób siekamy 300 gramów kalafiora (można go po prostu podzielić na małe kwiatostany). Gdy woda na patelni zacznie się gotować, dodaj do niej trochę soli. I wlej do niego posiekaną cukinię i kapustę. Warzywa należy gotować na średnim ogniu przez około 20 minut.

    Do wrzącej wody wrzuć kwiatostany cukinii i kalafiora.

  • Bierzemy drugi rondel i wlewamy do niego 100 ml bulionu (może to być dowolny bulion mięsny lub warzywny). I tam wlewamy 100 ml mleka. Do płynów dodać 30 gramów masła (może być w postaci stałej, nie trzeba go zmiękczać).

    W osobnym rondlu wlać bulion, mleko, dodać kawałek masła.

  • Oddziel żółtko od jajka i dodaj na patelnię do bulionu, mleka i masła.

    Dodaj również żółtko.

  • Podgrzej wszystko na umiarkowanym ogniu, mieszając trzepaczką lub drewnianą łopatką. Potrzebujemy, aby masło całkowicie rozpuściło się w płynie.

    Wszystko mieszaj trzepaczką, aż olej się rozpuści.

  • Gdy bulion z mlekiem zacznie się gotować, wlej do niego ugotowane warzywa i gotuj na małym ogniu przez około 2 minuty.

    Ugotowane warzywa rozkładamy na masę i gotujemy na wolnym ogniu.

  • Zdejmij rondel z pieca. Niech zupa trochę ostygnie. Następnie za pomocą blendera zanurzeniowego zmiksuj zupę do uzyskania kremowej konsystencji.

    Gotową zupę zmiel blenderem zanurzeniowym.

  • Zupę puree wlać do przygotowanych miseczek i udekorować świeżą natką pietruszki.

    Serwując zupę kalafiorową można udekorować posiekanymi ziołami.

  • Konsystencja tej zupy z kalafiora i cukinii jest bardzo delikatna, kremowa. A jego smak docenią nawet małe dzieci, którym czasem tak trudno jest zaoferować zdrową żywność, zwłaszcza warzywa. Przygotowując więc taką zupę puree można zapewnić pyszny obiad (lub kolację) dla całej rodziny. I upewnij się, że to danie nie tylko zachwyci Cię doskonałym, oryginalnym smakiem, ale także przyniesie korzyści organizmowi, ponieważ kalafior zawiera wiele przydatnych substancji, takich jak magnez, fosfor, wapń, żelazo, sód, a także witaminy A, B6, B1 i RR. Ważne jest również, aby wiedzieć, że kalafior zawiera dwa razy więcej żelaza niż zielony groszek i papryka.

    Przepis

    Ten film może być przydatny podczas przygotowywania zupy puree, ponieważ ilustruje wszystkie procesy kulinarne niezbędne do przygotowania tego dania. bardzo jasne i kolorowe, a także doskonale uzupełnia powyższy przepis krok po kroku.

    Ten przepis na zupę puree, oprócz kalafiora, zawiera również cukinię. Ale można go łatwo zastąpić dowolnymi innymi warzywami. A danie otworzy się w zupełnie inny sposób. A jakie warzywa dodałbyś do tego puree z kalafiorowej zupy?

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author