Sprzęt i przybory kuchenne:
- tablica;
- nóż;
- pojemniki na składniki;
- talerz;
- patelnia;
- chochla;
- Łopatka.
Składniki
Produkt | Ilość |
Cebula | 1 szt. |
Marchewka | 1 szt. |
Pomidor | 1-2 szt. |
Seler | 1 szt. |
Kałamarnice | 1-2 szt. |
Ryż | 300-400g |
Oliwa z oliwek | smak |
Sól i pieprz | smak |
Zieleń | smak |
Gotowanie krok po kroku
Wariacje serwowania
Zupa z kalmarów jest lekka, ale bardzo pożywna. Można ją bezpiecznie podawać przy świątecznym stole, ponieważ zupa zawiera nie tylko kolorowe składniki w postaci marchewki i pomidorów, ale także prawdziwy przysmak – krążki kalmarów. Aby udekorować danie i efektownie je podać, możesz:
- Zupę podawać w pięknej głębokiej misce posypanej ziołami.
- Podawać na talerzu z szerokimi bokami i głębokim środkiem, dekorując boki ziołami lub sosem.
- Podawaj zupę gościom, dekorując ją na ich oczach. Posyp ziołami, dodaj oliwę i kilka kropel soku z cytryny.
- Podawać w pięknej głębokiej wazie, aby goście mogli wylewać zupę na własne talerze.
Pamiętaj, aby pod wazę lub talerze włożyć piękne świąteczne serwetki i nie zapomnij przykryć stołu obrusem.
Przepis
Aby bardziej szczegółowo zapoznać się z tym przepisem, zobacz to. Jej autor opowie o tym, jak ugotować zupę z kałamarnicy, aby wszystkie składniki były idealnie ugotowane, a także podzieli się własnym sposobem dekorowania dania i podawania go do stołu. Miłego oglądania!
Teraz wiesz już wszystko o zasadach robienia zupy z kałamarnicy. Tę zupę można nie tylko szybko zrobić w swojej kuchni, ale również skutecznie zaserwować do stołu. Czy wiesz, że zupę z kalmarów przygotowuje się tak szybko i łatwo? Czy kiedykolwiek próbowałeś tego rodzaju jedzenia? Podziel się swoimi odpowiedziami poniżej w komentarzach i powiedz nam, czy podobał Ci się przepis i czy ugotowałbyś taką zupę w domu?