Zupa z kalmarów według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Zupa z kalmarów i ryżu - prosta i bardzo smaczna 🍲

Sprzęt i przybory kuchenne:

  • tablica;
  • nóż;
  • pojemniki na składniki;
  • talerz;
  • patelnia;
  • chochla;
  • Łopatka.

Składniki

Produkt Ilość
Cebula 1 szt.
Marchewka 1 szt.
Pomidor 1-2 szt.
Seler 1 szt.
Kałamarnice 1-2 szt.
Ryż 300-400g
Oliwa z oliwek smak
Sól i pieprz smak
Zieleń smak

Gotowanie krok po kroku

  • Przygotowujemy składniki. Zaczynamy od marchewki: według uznania kroimy lub zmielimy na tarce.

    Drobno posiekaj marchewki.

  • Następnie pokrój cebulę w półpierścienie i pokrój seler.

    Cebulę również kroimy na półpierścienie, a następnie seler.

  • Kałamarnicę parzymy i czyścimy z folii. Pokrój kalmary w pierścienie.

    Kroimy kalmary w pierścienie.

  • Następnie pokrój pomidory w kostkę.

    Pomidory pokroić w kostkę.

  • Wszystkie przygotowane składniki umieść w osobnej misce. Dodaj do niego dwie łyżki ryżu.

    Włóż wszystkie pokrojone warzywa do miski i dodaj do nich dwie łyżki ryżu.

  • Dodaj wszystkie składniki do wrzącej wody.

    Zagotuj wodę w rondelku i włóż do niej wszystkie przygotowane produkty.

  • Dodaj sól do zupy, przykryj pokrywką i gotuj przez 15 minut.

    Posolić do smaku i gotować zupę przez 15 minut.

  • Zupa jest gotowa. Bierzemy talerze, przy pomocy chochli dodajemy zupę.

    Podziel zupę z kalmarów na miski.

  • W razie potrzeby dodaj pieprz, odrobinę oliwy z oliwek i świeże zioła (pietruszkę, koperek i kolendrę). Smacznego!

    Podczas serwowania udekoruj naczynie ziołami.

  • Wariacje serwowania

    Zupa z kalmarów jest lekka, ale bardzo pożywna. Można ją bezpiecznie podawać przy świątecznym stole, ponieważ zupa zawiera nie tylko kolorowe składniki w postaci marchewki i pomidorów, ale także prawdziwy przysmak – krążki kalmarów. Aby udekorować danie i efektownie je podać, możesz:

    • Zupę podawać w pięknej głębokiej misce posypanej ziołami.
    • Podawać na talerzu z szerokimi bokami i głębokim środkiem, dekorując boki ziołami lub sosem.
    • Podawaj zupę gościom, dekorując ją na ich oczach. Posyp ziołami, dodaj oliwę i kilka kropel soku z cytryny.
    • Podawać w pięknej głębokiej wazie, aby goście mogli wylewać zupę na własne talerze.

    Pamiętaj, aby pod wazę lub talerze włożyć piękne świąteczne serwetki i nie zapomnij przykryć stołu obrusem.

    Przepis

    Aby bardziej szczegółowo zapoznać się z tym przepisem, zobacz to. Jej autor opowie o tym, jak ugotować zupę z kałamarnicy, aby wszystkie składniki były idealnie ugotowane, a także podzieli się własnym sposobem dekorowania dania i podawania go do stołu. Miłego oglądania!

    Teraz wiesz już wszystko o zasadach robienia zupy z kałamarnicy. Tę zupę można nie tylko szybko zrobić w swojej kuchni, ale również skutecznie zaserwować do stołu. Czy wiesz, że zupę z kalmarów przygotowuje się tak szybko i łatwo? Czy kiedykolwiek próbowałeś tego rodzaju jedzenia? Podziel się swoimi odpowiedziami poniżej w komentarzach i powiedz nam, czy podobał Ci się przepis i czy ugotowałbyś taką zupę w domu?

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author