Zupa z klopsikami i makaronem według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Zupa z klopsikami i domowym makaronem - palce oblizujesz 🍲

Sprzęt i przybory kuchenne:

  • kuchenka kuchenna lub powierzchnia do smażenia;
  • deska do krojenia;
  • nóż;
  • patelnia na 5 l;
  • głęboka pojemność;
  • wagi kuchenne;
  • zlewka;
  • głęboka miska;
  • łyżka;
  • widelec;
  • wałek do ciasta;
  • drobna tarka;
  • patelnia;
  • łyżeczka do herbaty;
  • cedzidło;
  • silikonowa szpatułka;
  • chochla;
  • miska zupy.

Składniki

Produkt Ilość
Mieszane mięso mielone 400 gramów
Ziemniak 5 sztuk.
Marchewka 1 szt.
Cebula 2 szt.
Olej słonecznikowy 4 łyżki. l.
Woda 2,5 litra
Mąka 4.5 art. l.
jajko 1 szt.
Sól 2,25 łyżeczki
Zmielony czarny pieprz 1/4 łyżeczki
Liść laurowy 1 szt.
suszony czosnek 0,5 łyżeczki
Wymieszaj „Hmeli-suneli” 0,5 łyżeczki

Gotowanie krok po kroku

Makaron

  • Rozbij 1 jajko kurze do głębokiej miski, dodaj 0,25 łyżeczki. posolić i ubić widelcem.

    Jajko ubić widelcem z solą.

  • Dodaj do jajka 2 łyżki. l. mąkę wymieszać widelcem na gładką masę, następnie dodać kolejne 2 łyżki. l. mąkę i wymieszać widelcem.

    Dodaj mąkę do mieszanki jajecznej.

  • Posyp powierzchnię roboczą 0,5 łyżki stołowej. l. mąkę, ciasto rozsmarować i dobrze zagnieść ręcznie, aż będzie elastyczne.

    Zagnieść gładkie, dość ciasne ciasto.

  • Ciasto dzielimy na 2 części, jedną z nich wałkujemy na cienką warstwę o grubości nie większej niż 1 mm, a następnie w ten sam sposób rozwałkowujemy drugą część ciasta.

    Ciasto cienko rozwałkować.

  • Obie warstwy ciasta pokrój nożem na paski o szerokości około 5 cm.

    Rozwałkowane ciasto pokrój w paski o szerokości 5 cm.

  • Paski składamy jeden na drugi i kroimy na makaron 5×0,3 cm, lekko rozprowadzamy rękoma i odstawiamy na bok.

    Złożyć paski ciasta jeden na drugim i pokroić w makaron.

  • klopsy

  • Obieramy 1 cebulę z łuski i drobno siekamy nożem. Do głębokiego pojemnika wrzuć 400 g mieszanego mielonego mięsa wieprzowo-wołowego, dodaj posiekaną cebulę, 1 łyżeczkę. sól, 0,5 łyżeczki. suszony czosnek, 0,5 łyżeczki. mieszanka „Hmeli-suneli” i ¼ łyżeczki. zmielony czarny pieprz, a następnie dobrze wymieszaj masę rękami.

    Dodaj mieloną cebulę, sól, przyprawy do smaku.

  • W trakcie ugniatania trochę odpychamy mięso mielone, po prostu wrzucając masę do pojemnika z niewielką siłą.

    Dokładnie wymieszaj mięso mielone i ubij je bezpośrednio w misce.

  • Gdy mięso mielone zostanie zagniecione, formujemy z niego kulki o średnicy około 2,5 cm.

    Tworzymy okrągłe klopsiki.

  • Wlej na patelnię 4 łyżki. l. olej słonecznikowy i rozgrzać na średnim ogniu. Gdy olej będzie gorący, włóż do niego klopsiki i usmaż je ze wszystkich stron.

    Smażyć klopsiki w oleju roślinnym.

  • Obierz 1 cebulę i drobno posiekaj. Obieramy 1 marchewkę i rozcieramy na drobnej tarce. Gdy klopsiki usmażą się ze wszystkich stron, dodaj do nich posiekaną cebulę i startą marchewkę, wszystko wymieszaj łopatką, zmniejsz ogień i smaż ciągle mieszając, aż cebula stanie się przezroczysta, po czym zdejmujemy patelnię z ognia.

    Dodaj posiekaną marchewkę i cebulę na patelnię do klopsików.

  • zupa

  • Do 5-litrowego rondla wlać 2,5 litra wody, rozgrzać i poczekać, aż płyn się zagotuje.

    W rondelku zagotuj wodę.

  • 5 ziemniaków myjemy pod bieżącą wodą, obieramy i kroimy na małe prostokąty. Gdy woda się zagotuje, dodajemy do niej posiekane ziemniaki i czekamy, aż płyn ponownie się zagotuje, po czym łyżką cedzakową usuwamy pojawiającą się na powierzchni pianę, zmniejszamy ogień i gotujemy około 5 minut.

    Umieść pokrojone w plastry ziemniaki we wrzącej wodzie.

  • Po 5 minutach na patelnię wrzuć klopsiki z warzywami, zwiększ ogień, aż woda się zagotuje.

    Do zupy dodać klopsiki razem ze smażeniem.

  • Następnie zmniejsz ogień, dodaj 1 liść laurowy i gotuj przez 5 minut.

    Dodaj liść laurowy.

  • Po 5 minutach dodaj do zupy makaron i 1 łyżeczkę. sól i gotuj jeszcze przez 5 minut.

    Niemal na sam koniec do zupy dodaj makaron.

  • Po 5 minutach wyłącz ogrzewanie i pozostaw zupę do zaparzenia przez 10 minut.

    Gotuj zupę przez kolejne 5 minut.

  • Po 10 minutach gotową zupę wlej do miski z chochlą i podawaj.

    Tutaj mamy taką pachnącą i apetyczną zupę z klopsikami i makaronem.

  • Ważny!  W razie potrzeby podczas smażenia warzyw można dodać kostki pomidorów, a zupa wyjdzie z nutą pomidora.

    Przepis

    Jeśli nie masz pewności, jak prawidłowo ubić mięso mielone lub musisz wyjaśnić rozmiar pokrojonego makaronu, powinieneś zapoznać się z tymi krokami w przepisie.

    Lubisz domową zupę z klopsikami i makaronem? Co chciałbyś zmienić lub dodać do tego przepisu? Jakie przyprawy i przyprawy lubisz dodawać w trakcie przygotowywania tego dania? Podziel się swoim doświadczeniem w formie komentarzy z innymi szefami kuchni.

    Inne przepisy na zupy

    Zupa z Makaronem

    Okroshka – domowy przepis

    Okroshka na kefirze

    Okroshka z kiełbasą kwasową

    Okroshka z kiełbasą

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author