
Sprzęt i przybory kuchenne:
- patelnia z nieprzywierającą powłoką o pojemności 4-5 litrów;
- rondel o pojemności 1,5 litra;
- deska do krojenia;
- deska do krojenia mięsa;
- nóż kuchenny;
- nóż do mięsa;
- młot;
- sitko lub mały durszlak;
- kulinarna szpatułka silikonowa lub drewniana.
Składniki
Nazwa | Ilość |
Mięso królika z kośćmi | 1/3 tuszy |
Por, część biała | 150 gramów |
Marchewka | 150 gramów |
papryka | 0,5 szt. |
Mrożona fasola szparagowa | 200 gramów |
Czosnek | 2 goździki |
Spaghetti | 100 gramów |
Oliwa z oliwek | 40 ml |
Białe wytrawne wino | 120 ml |
Gałka muszkatołowa mielona | smak |
Zmielony czarny pieprz | szczypać |
Rozmaryn wytrawny | szczypać |
zioła prowansalskie | 1 łyżeczka |
Sól | smak |
Woda pitna | 2,0 litra |
Gotowanie krok po kroku
Tuszkę królika umyć, oddzielić tylne łapy, przeciąć na pół. W przypadku zupy weź tylną połowę (1/3 tuszy bez łap). 
Odetnij nerki. Miąższ oddzielić, pokroić na średnie kawałki. Pokrój kręgosłup z pozostałym mięsem na 4 części. 
Umyj i oczyść warzywa. Pory (150 g) pokroić w półpierścienie, marchewki (150 g) w półokręgi, paprykę (0,5 szt.) pokroić w kwadraty. 
Zmiażdżyć czosnek (2 ząbki) nożem, drobno posiekać. 
Ustawić rondel na średnim ogniu, wlać oliwę z oliwek (40 ml). 
Kawałki mięsa podsmażyć na oleju, aby zbielały ze wszystkich stron (2-3 minuty). 
Mięso królicze posyp roztartym w palcach rozmarynem (szczypta). 
Do rondla włożyć pokrojone marchewki i kwadraciki pieprzu, wymieszać. Smaż, aż warzywa będą przezroczyste, około 10 minut. 
Posyp porem mięso i warzywa. Gotuj miksturę ciągle mieszając przez około 2 minuty. 
Dodaj czosnek. Do półwyrobu wlać wytrawne białe wino (120 ml), dodać czarny mielony pieprz (szczypta), zioła prowansalskie (1 łyżeczka), gałkę muszkatołową (do smaku). Zamieszać. 
Dusić przez 5-7 minut, aż płyn wyparuje. Zmniejsz ogrzewanie do bardzo niskiego poziomu. 
Do rondla wlać 2,0 litry świeżo przegotowanej wody. Przykryj zupę pokrywką. 
Gotuj na bardzo małym ogniu przez 15-20 minut. Upewnij się, że ogień nie wzrośnie, w przeciwnym razie zupa nie będzie przezroczysta. 
Spaghetti (100 g) podzielić na 3 części wzdłuż. Gotować do połowy w osobnym małym rondlu, opłukać pod zimną bieżącą wodą. Zupę spaghetti, fasolkę szparagową (200 g) włożyć do garnka z zupą, przykryć i gotować ok. 10-15 minut. 
Posolić zupę (do smaku), zagotować, wyłączyć ogień. 
Podczas serwowania, jeśli chcesz, udekoruj zupę drobno posiekanymi ziołami (nie jest to wskazane w przepisie). Można podawać z grzankami, grzankami lub tostami. 
Przepis
Na filmie zobaczysz szczegółowy pokaz gotowania zupy etapami, od krojenia tuszy królika po podanie gotowej zupy na stole:
Teraz wiesz, jak proste i łatwe jest ugotowanie pysznej dietetycznej zupy z mięsa królika. Lekkie, apetyczne danie, które pokochają zarówno dzieci, jak i dorośli. Biorąc pod uwagę ekonomię dania (do gotowania potrzeba jednej trzeciej tuszy bez łap), często możesz rozpieszczać swój dom pachnącym pierwszym daniem. Czy kiedykolwiek gotowałeś już pierwsze dania z mięsa króliczego? Jakie ciekawe przepisy na gotowanie mięsa króliczego są zapisane w Twojej książce kucharskiej?
Inne przepisy na króliki
Filet z królika sznycel Cały królik
zapiekany w folii w piekarniku
Jak usmażyć królika
Duszony królik z warzywami
Królik w winie ze śliwkami
Smacznego!