Zupa z królika według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Pyszna dietetyczna zupa z królika - zimowy przepis

Sprzęt i przybory kuchenne:

  • patelnia z nieprzywierającą powłoką o pojemności 4-5 litrów;
  • rondel o pojemności 1,5 litra;
  • deska do krojenia;
  • deska do krojenia mięsa;
  • nóż kuchenny;
  • nóż do mięsa;
  • młot;
  • sitko lub mały durszlak;
  • kulinarna szpatułka silikonowa lub drewniana.

Składniki

Nazwa  Ilość
Mięso królika z kośćmi 1/3 tuszy
Por, część biała 150 gramów
Marchewka 150 gramów
papryka 0,5 szt.
Mrożona fasola szparagowa 200 gramów
Czosnek 2 goździki
Spaghetti 100 gramów
Oliwa z oliwek 40 ml
Białe wytrawne wino 120 ml
Gałka muszkatołowa mielona smak
Zmielony czarny pieprz szczypać
Rozmaryn wytrawny szczypać
zioła prowansalskie 1 łyżeczka
Sól smak
Woda pitna 2,0 litra

Gotowanie krok po kroku

  • Tuszkę królika umyć, oddzielić tylne łapy, przeciąć na pół. W przypadku zupy weź tylną połowę (1/3 tuszy bez łap).

    Do zupy możesz użyć grzbietu królika bez łap.

  • Odetnij nerki. Miąższ oddzielić, pokroić na średnie kawałki. Pokrój kręgosłup z pozostałym mięsem na 4 części.

    Pokrój mięso na małe kawałki.

  • Umyj i oczyść warzywa. Pory (150 g) pokroić w półpierścienie, marchewki (150 g) w półokręgi, paprykę (0,5 szt.) pokroić w kwadraty.

    Pokrój pory, marchew, paprykę.

  • Zmiażdżyć czosnek (2 ząbki) nożem, drobno posiekać.

    Siekamy również czosnek.

  • Ustawić rondel na średnim ogniu, wlać oliwę z oliwek (40 ml).

    Podgrzej patelnię z grubym dnem i dodaj do niej trochę oleju roślinnego.

  • Kawałki mięsa podsmażyć na oleju, aby zbielały ze wszystkich stron (2-3 minuty).

    Lekko podsmażyć kawałki królika.

  • Mięso królicze posyp roztartym w palcach rozmarynem (szczypta).

    Dodaj rozmaryn do mięsa.

  • Do rondla włożyć pokrojone marchewki i kwadraciki pieprzu, wymieszać. Smaż, aż warzywa będą przezroczyste, około 10 minut.

    Posypujemy królika marchewką i papryką.

  • Posyp porem mięso i warzywa. Gotuj miksturę ciągle mieszając przez około 2 minuty.

    Dodaj pory.

  • Dodaj czosnek. Do półwyrobu wlać wytrawne białe wino (120 ml), dodać czarny mielony pieprz (szczypta), zioła prowansalskie (1 łyżeczka), gałkę muszkatołową (do smaku). Zamieszać.

    Do przyszłej zupy dodaj czosnek, przyprawy i białe wino.

  • Dusić przez 5-7 minut, aż płyn wyparuje. Zmniejsz ogrzewanie do bardzo niskiego poziomu.

    Teraz wino musi zostać odparowane.

  • Do rondla wlać 2,0 litry świeżo przegotowanej wody. Przykryj zupę pokrywką.

    Dodaj 2 litry wody.

  • Gotuj na bardzo małym ogniu przez 15-20 minut. Upewnij się, że ogień nie wzrośnie, w przeciwnym razie zupa nie będzie przezroczysta.

    Zupę gotujemy na małym ogniu.

  • Spaghetti (100 g) podzielić na 3 części wzdłuż. Gotować do połowy w osobnym małym rondlu, opłukać pod zimną bieżącą wodą. Zupę spaghetti, fasolkę szparagową (200 g) włożyć do garnka z zupą, przykryć i gotować ok. 10-15 minut.

    Dodaj szparagi, a także wstępnie ugotowane spaghetti połamane na kawałki.

  • Posolić zupę (do smaku), zagotować, wyłączyć ogień.

    Pod koniec gotowania pierwsze danie posolić.

  • Podczas serwowania, jeśli chcesz, udekoruj zupę drobno posiekanymi ziołami (nie jest to wskazane w przepisie). Można podawać z grzankami, grzankami lub tostami.

    Oto taka niezwykła zupa z królika, którą możesz ugotować w domu.

  • Przepis

    Na filmie zobaczysz szczegółowy pokaz gotowania zupy etapami, od krojenia tuszy królika po podanie gotowej zupy na stole:

    Teraz wiesz, jak proste i łatwe jest ugotowanie pysznej dietetycznej zupy z mięsa królika. Lekkie, apetyczne danie, które pokochają zarówno dzieci, jak i dorośli. Biorąc pod uwagę ekonomię dania (do gotowania potrzeba jednej trzeciej tuszy bez łap), często możesz rozpieszczać swój dom pachnącym pierwszym daniem. Czy kiedykolwiek gotowałeś już pierwsze dania z mięsa króliczego? Jakie ciekawe przepisy na gotowanie mięsa króliczego są zapisane w Twojej książce kucharskiej?

    Inne przepisy na króliki

    Filet z królika sznycel Cały królik
    zapiekany w folii w piekarniku
    Jak usmażyć królika
    Duszony królik z warzywami
    Królik w winie ze śliwkami

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author