Zupa z łososia różowego według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Zupa z różowego łososia – przepis na pyszną zupę rybną

Sprzęt i przybory kuchenne:

  • kuchenka gazowa lub elektryczna;
  • patelnia na 2,5-3 l;
  • deska do krojenia;
  • nóż;
  • talerze do siekanych warzyw;
  • łyżka.

Składniki

Składniki Ilość
Woda 2 litry
Różowy łosoś kręgosłup, brzuch, głowa, ogon itp.
Ryż 3 art. l.
Cebula 2 szt.
Marchewka 1 szt.
Ziemniak 2 szt.
Liść laurowy 1 szt.
Pieprz czarny groszek niektóre
suszona pietruszka 1 łyżeczka
Zieleń smak
Sól smak

Gotowanie krok po kroku

  • Przekładamy rybę do rondla, zalewamy zimną wodą na średnim ogniu i doprowadzamy do wrzenia.

    Wkładamy rybę do rondla, aby ugotować.

  • Powstałą piankę należy okresowo usuwać z bulionu.

    Po ugotowaniu usuń piankę z bulionu.

  • Dodaj małą główkę cebuli i kilka ziarenek czarnego pieprzu, zagotuj i gotuj bulion przez 20 minut.

    Do bulionu dodać cebulę, ziarna pieprzu.

  • Wyciągamy rybę z powstałego bulionu na talerz. Rybę należy lekko schłodzić, oddzielić od kości i podzielić na małe kawałki polędwicy.

    Wyciągamy gotową rybę z bulionu, oddzielamy kości.

  • Odfiltrowujemy bulion i ponownie stawiamy na małym ogniu.

    Odcedź bulion i ponownie zagotuj.

  • Dodaj suszoną pietruszkę i wcześniej umyty ryż. Sól dla smaku. Ryż należy gotować do połowy ugotowanego.

    Do ugotowanego bulionu ponownie dodaj suszoną pietruszkę i ryż.

  • Gdy ryż będzie już prawie gotowy, dodaj posiekaną cebulę i marchewkę i gotuj przez 5 minut.

    Dodaj marchewki i cebulę.

  • Dodaj ziemniaki i gotuj, aż będą prawie ugotowane.

    Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki.

  • Gdy ryż i ziemniaki dobrze się ugotują, dodaj przygotowane wcześniej kawałki różowego fileta z łososia i również gotuj przez około 5 minut.

    Niemal na sam koniec dodaj kawałki ryb.

  • Pod koniec gotowania dodać liść laurowy i zioła, doprowadzić do wrzenia i natychmiast wyłączyć piec.

    W gotowej zupie dodaj zielenie, a także liść laurowy.

  • Zupa jest gotowa, w razie potrzeby można ją ozdobić jajkiem pokrojonym w ćwiartki. Smacznego!

    Zupa z różowego łososia jest bardzo aromatyczna.

  • Ważny!  Różowy łosoś na zupę lepiej wybrać samicę, ponieważ kobiece mięso jest znacznie smaczniejsze w smaku.

    Pamiętaj, aby oprócz zupy ugotować grzanki, które znacznie wzbogacą smak. W tym celu pokrój 250 g środkowej części bagietki na cienkie kawałki o grubości około 6 mm. Rozpuść 80 g masła w kuchence mikrofalowej lub w rondlu na kuchence, wymieszaj z 1 łyżeczką. zioła prowansalskie i 1 łyżeczka. granulowany czosnek i poczekaj, aż granulki się rozpuszczą. Zalej bagietkę tym sosem i ułóż grzanki na blasze do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 160°C. Susz w nim grzanki przez około 10-15 minut na złoty kolor, następnie odwróć i smaż jeszcze kilka minut.

    Wskazówki dla hostessy

    • Możesz użyć konserw rybnych zamiast świeżych.
    • Zupę ze świeżego różowego łososia można podawać jako zupę puree, do tego wystarczy posiekać zupę blenderem. Nawiasem mówiąc, ta prezentacja jest bardzo popularna w krajach zachodnich.
    • W razie potrzeby ryż można zastąpić prosem lub kaszą gryczaną.
    • Zwykły ser topiony urozmaica smak różowej zupy z łososia. 3 minuty przed końcem gotowania ser drobno posiekać i dodać do zupy.
    • Wielu smakoszy lubi dodawać do zupy różne zioła. Do zup rybnych nadają się: szałwia, majeranek, gałka muszkatołowa, curry, cząber, tymianek i rozmaryn.

    Przepis

    Proponuję dokładniej zapoznać się z przepisem. Możesz zobaczyć najbardziej szczegółowy proces gotowania, posłuchać dodatkowych komentarzy autora.

    Czy zadowoliłeś już swoją rodzinę lekką i niskotłuszczową zupą? Może znasz niesamowity przepis na to danie? Podziel się z nami swoją wiedzą i sukcesem. Stwórzmy razem!

    Inne przepisy na zupy

    Zupa z czerwonej ryby Ucho z
    różowego łososia i ogona Ucho z różowego łososia
    Zupa
    z czerwonej ryby ze śmietaną
    Kremowa zupa z łososia

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author