Zupa z makaronem drobiowym przepis krok po kroku ze zdjęciem

Zupa z makaronem drobiowym - niezwykle pyszny przepis

Sprzęt i przybory kuchenne:

  • rondel o pojemności 3 litrów;
  • deska do krojenia;
  • wagi kuchenne i inne akcesoria pomiarowe;
  • ostry nóż;
  • kilka pojemnych misek;
  • patelnia;
  • drewniana lub silikonowa szpatułka.

Składniki

składniki Proporcje
skrzydełka kurczaka 5-7 szt.
woda butelkowana 2-2,5 l
cebula (średnia wielkość) 1 szt.
ziemniaki (duże) 2 szt.
olej roślinny 15-20 ml
marchew mrożona lub świeża 70-100g
makaron (najlepiej pajęczyna) 100-130g
Sól opcjonalny
zmielone ziele angielskie opcjonalny
pietruszka i koperek (do dekoracji) 2-3 gałęzie
masło opcjonalny

Gotowanie krok po kroku

  • Wlej na patelnię 2-2,5 litra butelkowanej zimnej wody. Przykryj garnek pokrywką i zagotuj płyn.

    W rondelku zagotuj wodę.

  • Dokładnie opłucz 5-7 skrzydełek kurczaka zimną wodą z kranu. Każde skrzydełko kroimy na dwie części, a następnie zanurzamy we wrzącej wodzie. Zmniejsz ogień do średniego i gotuj mięso, aż będzie prawie ugotowane.

    Zanurz skrzydełka z kurczaka w wodzie i gotuj.

  • W międzyczasie obierz dwa duże ziemniaki, następnie umyj je i pokrój w grube paski. Cebulę oczyszczamy z łuski i drobno siekamy ostrym nożem.

    Pokrój ziemniaki w paski i drobno posiekaj cebulę.

  • Zanurz posiekane ziemniaki ze skrzydełkami we wrzącej wodzie.

    Dodaj ziemniaki do bulionu.

  • Podczas gdy ziemniaki się gotują, przygotujmy pieczeń. Aby to zrobić, wlej na patelnię 15-20 ml oleju roślinnego, a następnie poczekaj, aż zrobi się bardzo gorący. Zanurz posiekaną cebulę w skwierczącym oleju i ciągle mieszając smaż przez około 1 minutę, aż pojawi się złocisty odcień.

    Cebulę podsmażyć na patelni z olejem roślinnym.

  • Na cebulę połóż 70-100 g mrożonej marchewki. Świeże warzywo jest również doskonałe do tego przepisu – w żaden sposób nie wpłynie to na smak potrawy.

    Dodaj ziemniaki na patelnię z cebulą.

  • Smaż oba składniki przez kolejną minutę.

    Cebulę i marchewki podsmażamy jeszcze przez minutę.

  • Do ugotowanego smażenia wlać 100-130 g makaronu, wszystko dobrze wymieszać.

    Teraz wrzucamy mały makaron bezpośrednio na patelnię.

  • Smaż składniki, aż makaron nabierze lekko brązowawego odcienia. Zwykle zajmuje to od jednej do półtorej minuty. Nie zapomnij o aktywnym i ciągłym mieszaniu mieszanki, w przeciwnym razie makaron się spali, a to znacznie zepsuje smak przygotowywanej zupy.

    Makaron z warzywami smażymy przez kilka minut.

  • Gotowe smażenie wraz z makaronem wysyłamy do gotującego się bulionu.

    Smażony makaron przekładamy do bulionu.

  • Gdy zupa się zagotuje, dodaj do niej żądaną ilość soli i trochę zmielonego ziela angielskiego. Oblicz ilość obu składników na podstawie własnych preferencji smakowych. Gotuj danie, aż ziemniaki zmiękną, a kluski puchną i osiągną pełną gotowość. Wyłączyć piec, a następnie odstawić zupę na „odpoczynek” przez 7-10 minut.

    Po kilku minutach zupę można wyłączyć.

  • W tym czasie umyj kilka gałązek pietruszki i koperku, a następnie drobno posiekaj ostrym nożem. Gorącą zupę wlewamy do miseczek, po czym do każdej porcji dodajemy mały kawałek masła i trochę posiekanej zieleniny.

    Rosół z kurczaka przygotowany według tego przepisu można przystroić ziołami podczas podawania.

  • Przepis

    Ten film pomoże Ci zrozumieć prostą technologię przygotowywania pachnącego i pysznego rosołu z kurczaka.

    W ten sposób można szybko ugotować bardzo zdrową i smaczną zupę. Jak być może zauważyłeś, jego produkcja nie wymaga specjalnych, drogich komponentów, a sam proces gotowania nie wymaga szczególnej wiedzy i umiejętności. Gotuj dla zdrowia i nie zapomnij o rzetelnej ocenie opisanego przepisu, dzieląc się swoimi wrażeniami w komentarzach. Powodzenia w gotowaniu!

    Inne przepisy na zupy

    Zupa kharcho wołowa z ryżem
    Zupa kharcho jagnięca
    Zupa z pulpetami w wolnym naczyniu Zupa
    kharcho wieprzowa
    Zupa z kurczaka z ryżem

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author