Zupa z makreli według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Gęsta Hiszpańska Zupa Z Makreli "Marmitaco"

Sprzęt i przybory kuchenne:  deska do krojenia, ostry nóż, rondel z pokrywką i grubym dnem, łyżeczka i łyżka stołowa, szpatułka do mieszania, kuchenka.

Składniki

Filet z makreli 600 gramów
Cebula 2 szt.
Zielony pieprz 4 rzeczy.
Czosnek 3 goździki
Ziemniak 1,2 kg
Papryka Chorizo ​​(można zastąpić chili lub papryką) 1 łyżeczka ze zjeżdżalnią
bulion rybny 1 l
Oliwa z oliwek 5 ul. l.
pieprz mielony smak
Sól smak

Gotowanie krok po kroku

  • Cebulę obrać i drobno posiekać.

    Aby przygotować zupę z makreli, posiekaj cebulę

  • Oczyszczamy zieloną paprykę, usuwamy nasiona, a także drobno siekamy.

    Aby przygotować zupę z makreli, pokrój paprykę

  • Obieramy ziemniaki. Pokroić w drobną kostkę, jak zupę.

    Aby przygotować zupę z makreli, pokrój ziemniaki

  • Pokrój filet z makreli na małe kawałki. Posyp solą i pieprzem.

    Aby przygotować zupę z makreli, pokrój rybę

  • W rondelku z grubym dnem dodaj 5 łyżek. l. oliwa z oliwek, włóż do niej 4 ząbki czosnku. Gotuj, aż czosnek się zrumieni.

    Aby przygotować zupę z makreli, usmaż czosnek

  • Do rondla z oliwą i czosnkiem wlej posiekaną cebulę i zielony pieprz. Dusić przez 7-8 minut, cały czas mieszając.

    Aby przygotować zupę z makreli, usmaż warzywa

  • Pokrojone w kostkę ziemniaki wsypać do miski. Dokładnie wymieszać. Sól, pieprz, a także dodaj 1 łyżeczkę. z kupą papryki chorizo.

    Aby przygotować zupę z makreli, pokrój ziemniaki

  • Wlej bulion rybny i wymieszaj. Gotuj na średnim ogniu przez 25 minut.

    Dodaj wodę, aby zrobić zupę z makreli

  • Następnie dodaj posiekany filet z makreli na patelnię. Rozprowadzamy po powierzchni i dociskamy tak, aby każdy kawałek znalazł się w bulionie. Wyłączyć kuchenkę. Zdejmij z ognia, przykryj pokrywką i pozostaw na 10 minut.

    Aby przygotować zupę z makreli, dodaj rybę do pozostałych składników

  • Gdy danie będzie gotowe, przelej na półmisek na zupę i podawaj. Przed podaniem można posypać po wierzchu posiekanymi ziołami lub położyć małą gałązkę pietruszki, koperku lub kolendry.

    zupa z makreli jest gotowa

  • Czy wiedziałeś?  Papryka Chorizo ​​to suszona papryka, która została namoczona w ciepłej wodzie. Krótko mówiąc, jest to jedna z odmian czerwonej papryki, którą należy wysuszyć i lekko wędzić. Czasami zastępuje się go papryką lub papryczką chili, ale wpływa to na smak potrawy.

    Pomocne wskazówki

    Jednym z głównych składników hiszpańskiej zupy jest bulion rybny. Z reguły każda gospodyni domowa ma swój własny przepis na bulion rybny, ale jest kilka sztuczek, które pomogą poprawić jego smak.

    • Smak bulionu rybnego w dużej mierze zależy od proporcji wody, ryby i przypraw. Zestawy zup z karasia, leszcza i okonia nie nadają się do tego celu, ponieważ taki bulion będzie gorzki.
    • Jeśli pianka rozproszyła się, zanim zdążyłeś ją zebrać, wlej do garnka szklankę zimnej wody. Pianka ponownie się uniesie i można ją łatwo usunąć.
    • Jeśli używasz jesiotra, możesz pozbyć się rdzawego nalotu na głowach, najpierw parząc je wrzątkiem i dokładnie myjąc.

    Przepis

    Znajdziesz w nim instrukcje krok po kroku, jak zrobić gęstą hiszpańską zupę z makreli o nazwie Marmitaco. Autor wyraźnie pokazuje, jak przygotować wszystkie składniki i ugotować samą zupę.

    Więc teraz wiesz, jak ugotować gęstą hiszpańską zupę „Marmitaco”. Jak widać, przygotowanie go nie jest trudne i bez problemu zrobisz go w domu. Czy kiedykolwiek słyszałeś o tym hiszpańskim daniu? Podobał Ci się przepis? Lubisz ostre potrawy, czy nadal powstrzymujesz się od ostrej papryki? Czy ugotujesz Marmitako w domu? Podziel się swoją opinią w komentarzach.

    Inne przepisy rybne

    Makrela w skórce cebuli
    Makrela w cieście
    Heh z makreli
    Makrela z warzywami w słoiku w piekarniku
    Gotowana makrela

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author