Zupa z pierogami przepis jak ugotować babciną zupę z kluskami, foto

Zupa z kluskami i ziemniakami gotuj krok po kroku

3 powody, aby ugotować zupę z kluskami jak na zdjęciu

  • Dogodnie. Nie musisz zadzierać z mięsem: ugotuj je wcześniej, pokrój na kawałki. Tutaj bulion tworzy się sam. W większości przepisów danie gotuje się w wodzie.
  • Stosunkowo tani. Dwadzieścia pierogów pozostawionych w zamrażarce nie wyżywi rodziny, ale w zupie ta ilość będzie więcej niż wystarczająca.
  • Efektywnie. Podawana podczas biesiady, w pięknym naczyniu, zupa z knedlami to tylko święto!
  • Zupa Pelmeni z ziołami

    Tradycyjna zupa z kluskami i ziemniakami krok po kroku

    Najłatwiejszą i najpopularniejszą opcją jest gotowanie zupy z kluskami. Wielu osobom budzi skojarzenia z dzieciństwa, dlatego danie często nazywane jest „babciną” zupą. Więc gotujemy zupę jak w przedszkolu.

    Będziesz potrzebować:

    • Zupa z knedlami tradycyjna
      woda – 3 l;
    • pierogi – 500 g;
    • ziemniaki – 300 g;
    • marchewki – 1 sztuka;
    • cebula – 1 sztuka;
    • olej słonecznikowy – 10 ml;
    • sól, przyprawy – do smaku.

    Gotowanie:

  • Drobno posiekaj cebulę i marchewkę i podsmaż na oleju.
  • Zagotuj wodę, do rondla włóż obrane i pokrojone ziemniaki.
  • Gdy ziemniaki będą w połowie ugotowane, na patelnię wrzuć smażone warzywa i przyprawy. Gotuj przez 10-15 minut.
  • Do garnka wrzucamy knedle i gotujemy do miękkości.
  • Przepis na zupę „babci” z knedlami pozwala na użycie „leniwych” pierogów lub „mięsnych róż”. Aby je przygotować, rozwałkować ciasto na stole, położyć na wierzchu mięso mielone i zawinąć w rolkę. Pokrój na kawałki i zanurz je we wrzącym bulionie.

    oryginalne przepisy

    A la barszcz

    Barszcz bogaty jest dobry sam w sobie, ale jeśli już masz go dość w klasycznej formie, urozmaicaj go. Oferujemy lekką wersję dania, na wodzie iz dużą ilością warzyw. Musi być ugotowany w rondlu z grubym dnem.

    Barszcz z kluskami
    Będziesz potrzebować:

    • pierogi – 500 g;
    • buraki – 3 małe;
    • marchewki – 2 sztuki;
    • cebula – 1 głowa;
    • czosnek – 1 ząbek;
    • sok z cytryny – 10 ml;
    • olej słonecznikowy – 10 ml;
    • woda – 2 l;
    • sól, przyprawy, zioła – do smaku.

    Gotowanie:

  • Oczyść i pokrój wszystkie warzywa.
  • Cebulę i marchew smażymy na patelni przez 10 minut.
  • Dodaj buraki i sok z cytryny, zamknij pokrywkę i gotuj przez kolejne 10 minut.
  • Dodaj warzywa do garnka z wodą. Gdy woda się zagotuje, na patelni zanurzamy zioła, czosnek, sól i przyprawy.
  • Gotuj zupę przez kolejne 10 minut, następnie wyjmij z kuchenki i pozwól jej się zaparzyć.
  • Knedle ugotować na osobnej patelni, a następnie ułożyć na talerzach.
  • Dodaj zupę jarzynową i natychmiast podawaj.
  • Klasyczne pierożki nadziewane wieprzowiną i wołowiną idealnie nadają się na pierwsze dania. Mięso powinno być wystarczająco tłuste – zapewni to soczystość. Idealnie, jeśli pierogi wypadną z zamrażarki na patelnię, w ten sposób lepiej zachowają swój kształt. Oczywiście każda rodzina ma swoje tradycje dotyczące wyglądu pierogów, ale okrągłe pierogi najlepiej nadają się do zup.

    Zupa uzbecka chuchvara-shurpa

    To danie nazywa się chuchvara-shurpa z wyraźnym orientalnym smakiem: zupa z knedlami w stylu uzbeckim. Maleńkie pierożki „brzuszne” w pachnącym bulionie mięsnym z warzywami – eksplozja smaku! Przygotowanie chuchvar-shurpa będzie wymagało dużo wysiłku i czasu (tu nie obejdzie się bez ręcznego modelowania!), ale efekt jest tego wart.

    Zupa Chuchvara-shurpa
    Będziesz potrzebować:

    • jagnięcina – 300 g;
    • wołowina – 300 g;
    • cebula – 4 duże główki;
    • mąka – 500 g;
    • jajka – 2 sztuki;
    • woda – 100 ml;
    • kości jagnięce na rosół;
    • pomidory – 3 sztuki;
    • czosnek – 1 głowa;
    • sól, czarny pieprz, zioła – do smaku.

    Gotowanie:

  • Zrobić mięso mielone: ​​zmielić wołowinę i jagnięcinę, wymieszać, dodać posiekaną cebulę, pieprz i sól.
  • Zagnieść jędrne ciasto z mąką, wodą i jajkami.
  • Ciasto cienko rozwałkować. Pokrój w kwadraty o boku 5-6 cm.
  • Połóż kulkę mielonego mięsa na środku każdego kwadratu.
  • Zrób pierogi: złóż kwadrat ciasta na pół i ściśnij wszystkie krawędzie, aby uzyskać prostokąt. Następnie pociągnij dolne rogi prostokąta do siebie, po stronie, gdzie ciasto się składa, połącz je. Kształt pierogów powinien przypominać oko.
  • Umieść kości w zimnej wodzie w dużym rondlu. Dodaj cebulę, czosnek i sól i gotuj przez około dwie godziny.
  • Zanurz pokrojone pomidory w bulionie.
  • Dodaj knedle i gotuj, aż będą gotowe.
  • Podawaj chuchvara-shurpa na gorąco z dużą ilością posiekanej zieleniny.
  • Knedle w chuchvara-shurpa powinny być małe. Uważa się, że im są mniejsze, tym bardziej zręczna i oszczędna jest gospodyni. Na szczególną uwagę zasługuje bulion. Do tego dania wywar przygotowuje się na kościach bez mięsa, zwykle tych, z których został pokrojony na mięso mielone.

    W bulionie warzywnym z przepisem krok po kroku

    Czy proste gotowane knedle wydają Ci się ciężkim daniem dla Twojego żołądka? A może po wakacjach masz resztki półproduktów w zamrażarce? Zrób z nich oryginalną rozgrzewającą zupę – pierogi z bulionem.

    Zupa z warzywami i kluskami
    Będziesz potrzebować:

    • pierogi – 500 g;
    • cebula – 1 głowa;
    • marchewki – 1 sztuka;
    • łodyga selera – 30 g;
    • sól, liść laurowy, czarny pieprz – do smaku.

    Gotowanie:

  • W garnku z zimną wodą wrzuć połówki cebuli, marchewki i kawałek łodygi selera.
  • Doprowadzić do wrzenia, dodać sól i przyprawy.
  • Wyjmij warzywa z wody.
  • Ugotuj knedle w bulionie i przelej do miseczek.
  • Jest dokładnie tyle opcji gotowania klusek z bulionem, ile jest rodzajów bulionów. Buliony z kurczaka, mięsa, warzyw, grzybów doskonale nadają się do zamrożenia, więc każda gospodyni domowa może przygotować bazę pod zupy na przyszłość. A do gotowania pierogów z bulionem nie potrzebujesz nawet przepisu – wystarczy rozmrozić bulion, zagotować i ugotować w nim niezbędne składniki.

    Przepisy na zupy z kluskami mogą być bardzo różne, ale wszystkie można udekorować kwaśną śmietaną i ziołami. Najlepiej od razu jeść takie potrawy, aby składniki nie zdążyły się zakwasić.

    Inne przepisy na zupy

    Jagnięcina w powolnej kuchence
    Sałatka i zupa z marynowanymi grzybami
    Okroshka na wodzie mineralnej
    Okroshka z
    kwasem Okroshka na kefirze

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author