3 powody, aby ugotować zupę z kluskami jak na zdjęciu
Tradycyjna zupa z kluskami i ziemniakami krok po kroku
Najłatwiejszą i najpopularniejszą opcją jest gotowanie zupy z kluskami. Wielu osobom budzi skojarzenia z dzieciństwa, dlatego danie często nazywane jest „babciną” zupą. Więc gotujemy zupę jak w przedszkolu.
Będziesz potrzebować:
woda – 3 l;- pierogi – 500 g;
- ziemniaki – 300 g;
- marchewki – 1 sztuka;
- cebula – 1 sztuka;
- olej słonecznikowy – 10 ml;
- sól, przyprawy – do smaku.
Gotowanie:
Przepis na zupę „babci” z knedlami pozwala na użycie „leniwych” pierogów lub „mięsnych róż”. Aby je przygotować, rozwałkować ciasto na stole, położyć na wierzchu mięso mielone i zawinąć w rolkę. Pokrój na kawałki i zanurz je we wrzącym bulionie.
oryginalne przepisy
A la barszcz
Barszcz bogaty jest dobry sam w sobie, ale jeśli już masz go dość w klasycznej formie, urozmaicaj go. Oferujemy lekką wersję dania, na wodzie iz dużą ilością warzyw. Musi być ugotowany w rondlu z grubym dnem.
Będziesz potrzebować:
- pierogi – 500 g;
- buraki – 3 małe;
- marchewki – 2 sztuki;
- cebula – 1 głowa;
- czosnek – 1 ząbek;
- sok z cytryny – 10 ml;
- olej słonecznikowy – 10 ml;
- woda – 2 l;
- sól, przyprawy, zioła – do smaku.
Gotowanie:
Klasyczne pierożki nadziewane wieprzowiną i wołowiną idealnie nadają się na pierwsze dania. Mięso powinno być wystarczająco tłuste – zapewni to soczystość. Idealnie, jeśli pierogi wypadną z zamrażarki na patelnię, w ten sposób lepiej zachowają swój kształt. Oczywiście każda rodzina ma swoje tradycje dotyczące wyglądu pierogów, ale okrągłe pierogi najlepiej nadają się do zup.
Zupa uzbecka chuchvara-shurpa
To danie nazywa się chuchvara-shurpa z wyraźnym orientalnym smakiem: zupa z knedlami w stylu uzbeckim. Maleńkie pierożki „brzuszne” w pachnącym bulionie mięsnym z warzywami – eksplozja smaku! Przygotowanie chuchvar-shurpa będzie wymagało dużo wysiłku i czasu (tu nie obejdzie się bez ręcznego modelowania!), ale efekt jest tego wart.
Będziesz potrzebować:
- jagnięcina – 300 g;
- wołowina – 300 g;
- cebula – 4 duże główki;
- mąka – 500 g;
- jajka – 2 sztuki;
- woda – 100 ml;
- kości jagnięce na rosół;
- pomidory – 3 sztuki;
- czosnek – 1 głowa;
- sól, czarny pieprz, zioła – do smaku.
Gotowanie:
Knedle w chuchvara-shurpa powinny być małe. Uważa się, że im są mniejsze, tym bardziej zręczna i oszczędna jest gospodyni. Na szczególną uwagę zasługuje bulion. Do tego dania wywar przygotowuje się na kościach bez mięsa, zwykle tych, z których został pokrojony na mięso mielone.
W bulionie warzywnym z przepisem krok po kroku
Czy proste gotowane knedle wydają Ci się ciężkim daniem dla Twojego żołądka? A może po wakacjach masz resztki półproduktów w zamrażarce? Zrób z nich oryginalną rozgrzewającą zupę – pierogi z bulionem.
Będziesz potrzebować:
- pierogi – 500 g;
- cebula – 1 głowa;
- marchewki – 1 sztuka;
- łodyga selera – 30 g;
- sól, liść laurowy, czarny pieprz – do smaku.
Gotowanie:
Jest dokładnie tyle opcji gotowania klusek z bulionem, ile jest rodzajów bulionów. Buliony z kurczaka, mięsa, warzyw, grzybów doskonale nadają się do zamrożenia, więc każda gospodyni domowa może przygotować bazę pod zupy na przyszłość. A do gotowania pierogów z bulionem nie potrzebujesz nawet przepisu – wystarczy rozmrozić bulion, zagotować i ugotować w nim niezbędne składniki.
Przepisy na zupy z kluskami mogą być bardzo różne, ale wszystkie można udekorować kwaśną śmietaną i ziołami. Najlepiej od razu jeść takie potrawy, aby składniki nie zdążyły się zakwasić.
Inne przepisy na zupy
Jagnięcina w powolnej kuchence
Sałatka i zupa z marynowanymi grzybami
Okroshka na wodzie mineralnej
Okroshka z
kwasem Okroshka na kefirze
Smacznego!