
Sprzęt i przybory kuchenne: deska do krojenia, nóż, rondel, tarka, patelnia, łyżka stołowa, czosnek, miarka, waga kuchenna, blender lub robot kuchenny, szpatułka, kuchenka.
Składniki
brokuły | 200 gramów |
Marchewka | 85 gramów |
Pomidory | 650 gramów |
Seler | 200 gramów |
czerwona papryka | 80 gramów |
Ziemniak | 200 gramów |
Cebula | 1 szt. |
Czosnek | 4 goździki |
Olej roślinny | 2 łyżki stołowe. l. |
Przyprawa do pierwszych dań | smak |
Sól | smak |
Woda | 2,5 litra |
Gotowanie krok po kroku
Czy wiedziałeś? Jeśli chcesz, aby zupa była bogatsza i gęstsza, możesz dodać do niej klopsiki z mielonej wołowiny lub wieprzowiny. Lub po prostu ugotuj dowolne mięso w zupie po pokrojeniu na kawałki. Należy pamiętać, że kawałki mięsa należy ugotować przed dodaniem ziemniaków, a klopsiki włożyć dopiero, gdy ziemniaki prawie się zagotują.
Najpierw stawiamy garnek na kuchence, wlewamy do niego około 2,5 litra czystej wody i doprowadzamy do wrzenia. W czasie, gdy woda się nagrzeje, ziemniaki obrać, dokładnie opłukać i pokroić w drobną kostkę o boku ok. 1 cm Pokrojone ziemniaki wrzucić do wrzącej wody i odstawić do zagotowania. 
Patelnię podgrzewamy po nasmarowaniu niewielką ilością oleju roślinnego. Obierz jedną średnią cebulę z łuski i pokrój w półpierścienie. Włóż posiekaną cebulę na rozgrzaną patelnię i smaż, aż będzie przezroczysta. 
Oczyszczamy marchewki ze skóry i pocieramy grubą tarką. Rozłóż startą marchewkę na cebulę, wymieszaj i smaż na złoty kolor. Następnie dodaj trochę wody lub bulionu z patelni na patelnię i gotuj na średnim ogniu przez kilka minut. 
Gdy ziemniaki się zagotują, w rondelku wrzuć 200 g mrożonych lub świeżych brokułów po rozłożeniu na małe kwiatostany. 
Oczyszczamy czerwoną słodką paprykę z łodygi i nasion. Opcjonalnie można usunąć ściany wewnętrzne, ponieważ często są twarde i bez smaku. Pomidory i seler dokładnie umyć, a następnie wszystkie składniki zmielić robotem kuchennym lub blenderem. Jeśli nie masz takiej techniki, możesz po prostu pokroić na małe kawałki. Do garnka z ziemniakami wrzuć pokrojone warzywa. 
Gdy zupa się zagotuje, wrzuć do niej smażoną cebulę i marchewkę. Dodać przyprawy do pierwszych dań i sól do smaku, a następnie obrać z łuski 4 ząbki czosnku. Zmiel maszynką do czosnku lub blenderem. Posiekany czosnek dodaje się do zupy pod koniec gotowania. 
Następnie gotuj zupę przez 3-4 minuty i można ją natychmiast podać. Smacznego. 
Przepis
Po obejrzeniu tego dowiesz się, jak ugotować pyszną i bardzo zdrową zupę z łodygą selera i warzywami. Przed rozpoczęciem autor waży wszystkie niezbędne składniki, a także wyraźnie pokazuje, jak je kroić i w jakiej kolejności dodawać do zupy.
Więc teraz wiesz, jak ugotować bardzo zdrową i aromatyczną zupę jarzynową z łodygą selera według prostego przepisu. Kochasz seler? Wolisz korzeń czy łodygę? Robisz z niego sałatki? Jakich przypraw używasz? Podobał Ci się nasz przepis? Czy dodałeś do tego mięso? Podziel się swoją opinią w komentarzach.