Zupa z selera krok po kroku przepis ze zdjęciem

Bardzo smaczna i zdrowa zupa z łodyżką selera

Sprzęt i przybory kuchenne:  deska do krojenia, nóż, rondel, tarka, patelnia, łyżka stołowa, czosnek, miarka, waga kuchenna, blender lub robot kuchenny, szpatułka, kuchenka.

Składniki

brokuły 200 gramów
Marchewka 85 gramów
Pomidory 650 gramów
Seler 200 gramów
czerwona papryka 80 gramów
Ziemniak 200 gramów
Cebula 1 szt.
Czosnek 4 goździki
Olej roślinny 2 łyżki stołowe. l.
Przyprawa do pierwszych dań smak
Sól smak
Woda 2,5 litra

Gotowanie krok po kroku

Czy wiedziałeś? Jeśli chcesz, aby zupa była bogatsza i gęstsza, możesz dodać do niej klopsiki z mielonej wołowiny lub wieprzowiny. Lub po prostu ugotuj dowolne mięso w zupie po pokrojeniu na kawałki. Należy pamiętać, że kawałki mięsa należy ugotować przed dodaniem ziemniaków, a klopsiki włożyć dopiero, gdy ziemniaki prawie się zagotują.

  • Najpierw stawiamy garnek na kuchence, wlewamy do niego około 2,5 litra czystej wody i doprowadzamy do wrzenia. W czasie, gdy woda się nagrzeje, ziemniaki obrać, dokładnie opłukać i pokroić w drobną kostkę o boku ok. 1 cm Pokrojone ziemniaki wrzucić do wrzącej wody i odstawić do zagotowania.

    Gotowanie Zupy Z Łodygi Selera

  • Patelnię podgrzewamy po nasmarowaniu niewielką ilością oleju roślinnego. Obierz jedną średnią cebulę z łuski i pokrój w półpierścienie. Włóż posiekaną cebulę na rozgrzaną patelnię i smaż, aż będzie przezroczysta.

    Przygotuj składniki na zupę

  • Oczyszczamy marchewki ze skóry i pocieramy grubą tarką. Rozłóż startą marchewkę na cebulę, wymieszaj i smaż na złoty kolor. Następnie dodaj trochę wody lub bulionu z patelni na patelnię i gotuj na średnim ogniu przez kilka minut.

    Smażyć warzywa do zupy

  • Gdy ziemniaki się zagotują, w rondelku wrzuć 200 g mrożonych lub świeżych brokułów po rozłożeniu na małe kwiatostany.

    Ugotuj brokuły, aby zrobić zupę

  • Oczyszczamy czerwoną słodką paprykę z łodygi i nasion. Opcjonalnie można usunąć ściany wewnętrzne, ponieważ często są twarde i bez smaku. Pomidory i seler dokładnie umyć, a następnie wszystkie składniki zmielić robotem kuchennym lub blenderem. Jeśli nie masz takiej techniki, możesz po prostu pokroić na małe kawałki. Do garnka z ziemniakami wrzuć pokrojone warzywa.

    Dodaj warzywa do zupy

  • Gdy zupa się zagotuje, wrzuć do niej smażoną cebulę i marchewkę. Dodać przyprawy do pierwszych dań i sól do smaku, a następnie obrać z łuski 4 ząbki czosnku. Zmiel maszynką do czosnku lub blenderem. Posiekany czosnek dodaje się do zupy pod koniec gotowania.

    Dodaj czosnek do zupy

  • Następnie gotuj zupę przez 3-4 minuty i można ją natychmiast podać. Smacznego.

    Pyszna i zdrowa zupa z selera

  • Przepis

    Po obejrzeniu tego dowiesz się, jak ugotować pyszną i bardzo zdrową zupę z łodygą selera i warzywami. Przed rozpoczęciem autor waży wszystkie niezbędne składniki, a także wyraźnie pokazuje, jak je kroić i w jakiej kolejności dodawać do zupy.

    Więc teraz wiesz, jak ugotować bardzo zdrową i aromatyczną zupę jarzynową z łodygą selera według prostego przepisu. Kochasz seler? Wolisz korzeń czy łodygę? Robisz z niego sałatki? Jakich przypraw używasz? Podobał Ci się nasz przepis? Czy dodałeś do tego mięso? Podziel się swoją opinią w komentarzach.

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author