Zupa z soczewicy: przepis krok po kroku ze zdjęciem

Jak nauczyć się gotować pyszną zupę z soczewicy 🍲

Sprzęt i przybory kuchenne: kuchenka, rondel, nóż, deska do krojenia, łyżka, talerze do serwowania.

Składniki

Ziemniak 400 gramów
Marchewka 2 szt.
Korzeń selera) 100 gramów
Duża cebula) 3 szt.
korzeń pasternaku 0,5 szt.
czerwona soczewica 300g
Czosnek 2-5 goździków
Pietruszka 30 gramów
Koper (świeży) 30 gramów
Rafinowany olej słonecznikowy 80 ml
świeży tymianek 2 gałęzie
groszek ziele angielskie 3 szt.
Sól smak
Nasiona kopru) 3 łyżeczki
Cukier 1 łyżeczka
Kardamon (ziarna) 2 szt.
puree pomidorowe 3 art. l.
Woda (wrząca woda) 3 litry
Papryka w proszku 10 gramów
Suszona papryka 20 gramów
Kurkuma na czubku noża
Liść laurowy 5 sztuk.
Sok cytrynowy 1 ul. l.

Gotowanie krok po kroku

Spróbuj ugotować pyszną zupę z soczewicy, postępując zgodnie z przepisem krok po kroku ze zdjęciem:

  • Najpierw moczyć soczewicę przez 30-40 minut w zwykłej wodzie. Następnie dobrze spłucz pod bieżącą wodą. Należy to zrobić, aby po wypiciu tej zupy nie było zwiększonego tworzenia się gazów. Wlej olej słonecznikowy do rondla i podpal. Kalcynujemy dobrze, aby część wodna i zanieczyszczenia odparowały bez pozostałości.

    Gotowanie zupy z soczewicy

  • Cebulę kroimy na średniej wielkości kawałki i wlewamy do rondla z oliwą. Zmniejsz ogień i smaż, aż będzie przezroczysty przez 8-9 minut. Mieszaj co 2 minuty. W tym czasie pokrój korzeń pasternaku w drobną kostkę. Wskazane jest, aby wszystkie składniki pokroić w kostkę o takiej wielkości, jak sama soczewica. Dodaj posiekany korzeń pasternaku na patelnię i wymieszaj.

    Aby przygotować zupę z soczewicy, przygotuj składniki

  • Podobnie posiekaj korzeń selera i dodaj do rondla. Mieszamy. Drobno posiekaj marchewki w kostkę tej samej wielkości, co pozostałe rośliny okopowe. Dodaj do miski i wymieszaj.

    Pokrój marchewki na zupę z soczewicy

  • Obierz czosnek i zmiel. Dodaj go również do miski i zamieszaj. Dodaj ogień i ciągle mieszając podsmażaj warzywa przez 3 minuty. Do garnka z warzywami wlej czystą soczewicę i dokładnie wymieszaj.

    Połącz składniki, aby zrobić zupę z soczewicy

  • Dodaj wrzącą wodę i zagotuj. Do zupy dodać tymianek, paprykę i suszoną paprykę. Możesz go zastąpić nowym. Następnie nałóż ziele angielskie, koper włoski, kardamon i kurkumę.

    Dodaj przyprawy, aby zrobić zupę z soczewicy

  • Gdy zupa się gotuje, pokrój ziemniaki na małe kawałki (0,5 cm). Zbieranie piany. Po 5 minutach gotowania soczewicy dodaj ziemniaki. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 20 minut.

    zupa z soczewicy prawie gotowa

  • Podczas gotowania zupy posiekaj pietruszkę i koperek.

    Posiekane zioła na zupę

  • Dodaj liść laurowy 5 minut przed zrobieniem. Dodaj sól i cukier. Dodać przecier pomidorowy, koperek i pietruszkę. Smak i sól do smaku. Dodaj sok z cytryny. Próbujemy ziemniaków i soczewicy. Jeśli wszystko jest ugotowane, wyłącz ogień, wyjmij gałązki tymianku, liście laurowe i przykryj patelnię pokrywką. Odstawiamy na 20 minut. Przelej do misek i podawaj.

    zupa z soczewicy jest gotowa

  • Smacznego!

    Przepis

    Sprawdź przepis na zupę z soczewicy. Autor opowieści szczegółowo wyjaśnia wszystkie etapy przygotowania, rozcieńczając przepis anegdotami i ciekawostkami.

    Drodzy czytelnicy, czy lubisz gotować dania z soczewicy? Oferujemy gotowanie pysznej zupy z soczewicy z warzywami, przyprawami i przyprawami. Co Twoim zdaniem jest zbyteczne w tym przepisie, a co można dodać? Napisz swoje pomysły i komentarze.

    Inne przepisy na soczewicę

    gotować soczewicę

    Zupa z soczewicy

    Zupa z puree z soczewicy

    Soczewica Z Kurczakiem

    Zielona soczewica

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author