Zupa z suszonych borowików według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Zupa z suszonych borowików - najlepszy przepis z Karpat

Naczynia kuchenne:

  • rondel luzem;
  • miska;
  • talerz;
  • sitko do włosów lub durszlak;
  • tarka;
  • kubki kuchenne;
  • deska do krojenia;
  • chochla;
  • nóż;
  • patelnia;
  • szpachelka;
  • śmigać.

Składniki

Nazwa  Ilość 
Grzyby białe (lub dowolny las), suszone 100 gramów
Śmietana gęsta, 20% tłuszczu 200 gramów
Masło 100 gramów
Olej roślinny 2-3 łyżki. l.
Cebula 2-3 szt.
Surowe marchewki 1 szt.
Mąka pszenna 2-3 łyżki. l.
Liść laurowy 2-3 szt.
Sól i mielony czarny pieprz smak
Picie przefiltrowanej wody 5,0-5,5 l

Czy wiedziałeś?  W zupie grzybowej nie wolno podawać ziemniaków, makaronu ani wszelkiego rodzaju zbóż.

Gotowanie krok po kroku ze zdjęciem

Gotowanie bulionu grzybowego

  • W dużym rondlu wlej 2,0-2,5 litra ciepłej wody 100 g suszonych borowików (lub innych suszonych borowików) tak, aby woda całkowicie zakryła kawałki grzyba, przykryj pokrywką i odstaw na 15-20 minut .

    Suszone grzyby zalać wrzątkiem.

  • Po kwadransie doprowadź objętość płynu do krawędzi garnka i połóż na palniku. Po ugotowaniu zawartości rondla zmniejszyć płomień, dodać trochę soli i gotować bulion grzybowy przez 60 minut.

    Grzyby należy gotować na małym ogniu przez godzinę.

  • Godzinę po rozpoczęciu gotowania odcedź i przecedź bulion grzybowy przez sitko do włosów i odstaw grzyby do ostygnięcia.

    Przecedź bulion grzybowy przez sito.

  • Dobrze wypłucz patelnię i ponownie wlej do niej gotowy bulion.

    Pieczarki zostawiamy, bulion odkładamy na patelnię i ustawiamy pięć do gotowania.

  • Jedną małą marchewkę rozpuścić na drobnej tarce i włożyć do bulionu wraz z 2-3 listkami pietruszki i szczyptą czarnego pieprzu.

    Dodaj startą marchewkę do bulionu.

  • Ponownie zagotuj bulion grzybowy i gotuj, aż marchewki będą w pełni ugotowane.

    Dodać również liść laurowy, przyprawy i ugotować.

  • Gotowanie smażenia

  • Pokrój trzy średniej wielkości cebule w drobną kostkę.

    Cebulę siekamy.

  • Na rozgrzaną na małym ogniu patelnię wrzuć posiekaną cebulę wraz z 20 g masła i pół szczyptą mielonego czarnego pieprzu oraz 2-3 łyżki. l. olej roślinny.

    Włóż cebulę na rozgrzaną patelnię, zawsze z kawałkiem masła.

  • Podsmaż cebulę w kostkach, aż będzie przezroczysta, a następnie wyjmij z patelni.

    Podsmaż cebulę na złoty kolor.

  • Ugotowane pieczarki drobno posiekaj.

    Grzyby pokroić na małe kawałki.

  • Na małym ogniu pieca rozpuść 80 g masła na patelni, dodaj 2-3 łyżki. l. mąkę pszenną, zaparzać i smażyć na brązowy kolor, ciągle mieszając.

    Zagotuj mąkę na maśle.

  • 200 g gęstej śmietany włożyć do zarumienionej mąki i mieszać do uzyskania jednorodnej masy nie dłużej niż minutę, a następnie wyłączyć palnik. W razie potrzeby śmietanę można zastąpić taką samą ilością śmietanki.

    Do masy budyniowej dodać śmietanę i doprowadzić do zgęstnienia.

  • Tankujemy juszkę

  • Do zawartości patelni wlać chochlę bulionu grzybowego i dokładnie wymieszać trzepaczką, dodając porcjami płyn, aż wszystkie grudki zostaną rozbite, a mieszanina stanie się jednorodna.

    Bulion wprowadzamy do bazy, mieszając wszystko trzepaczką.

  • W rondelku wymieszać zawartość patelni z bulionem grzybowym.

    Masę wlać do rondla z pozostałym bulionem.

  • Zupę dokładnie wymieszać, dodać zarumienioną cebulę i posiekane pieczarki.

    Dodaj pieczarki. a także cebulę.

  • Postaw garnek z juszką na ogniu, poczekaj, aż zupa grzybowa się zagotuje i natychmiast wyłącz palnik.

    Po kilku minutach gotowania zupa jest gotowa.

  • Czy wiedziałeś? Karpacki przepis na gotowanie zupy grzybowej ma ponad sto lat. Tajemnica przygotowania bogatego pierwszego dania była przekazywana z pokolenia na pokolenie i dopiero w niedalekiej przeszłości w stołecznych restauracjach zaczęto praktykować serwowanie rosołu z grzybów.

    Podawanie i dekoracja

    Zupa karpacka podawana jest od razu, jeszcze gorąca, ale nie w wazie, tylko w miseczkach porcjowanych. Do pierwszego dania nie podaje się ani zieleniny, ani żadnych warzyw.

    Do zupy z suszonych borowików nie dodaje się ani ziemniaków, ani zbóż.

    Do zupy grzybowej możesz zaoferować krakersy, tosty lub kromki chleba żytniego smażone na oleju roślinnym. Dla pikanterii smaku można dodać do juszki mieloną gałkę muszkatołową (na czubku noża na całą patelnię).

    Przepis

    Fabuła oferowana do oglądania pokazuje krok po kroku mistrzowską klasę gotowania prawdziwej karpackiej zupy grzybowej. Film zawiera wiele wskazówek i zaleceń dotyczących prawidłowego przygotowania i sekwencji działań hostessy.

    Jak zrobić zupę grzybową? Podziel się swoim doświadczeniem i najlepszymi praktykami przygotowywania zupy grzybowej z suszonych lub świeżych grzybów. Odkryj sekret różnicy w smaku, robiąc pierwsze danie ze świeżych, mrożonych lub suszonych grzybów. Nie zapomnij też zostawić swojej recenzji lub skomentować przepisu na karpacką zupę grzybową. Być może masz propozycję ulepszenia tego przepisu, podziel się swoją opinią z publicznością, a wszystkim – smacznego.

    Inne przepisy na zupy

    Sandaczowa zupa rybna Zupa ze świeżych
    borowików
    Zupa z puree z pieczarek ze śmietaną
    Zupa z kurczaka z kluskami serowo-czosnkowymi Zupa kremowa z
    pieczarek

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author