Zupa z zielonej soczewicy: przepis krok po kroku ze zdjęciem

Jak nauczyć się gotować pyszną zupę z zielonej soczewicy 🍲

Sprzęt i przybory kuchenne:

  • patelnia z grubym dnem (do smażenia) i pokrywka;
  • miska;
  • taca (lub dowolna powierzchnia robocza);
  • piec (płyta grzewcza);
  • łyżka;
  • łyżeczka do herbaty;
  • szklanka 200 ml.

Składniki

Produkt Ilość
Zielona soczewica 200 g (lub 1 szklanka)
Cebula 1 szt. średni rozmiar
Bulgur lub ryż 50-70 g
koncentrat pomidorowy ½ ul. l.
Sól smak
sucha mięta 1 łyżeczka
Olej słonecznikowy (oliwa z oliwek) 2-4 ul. l.
Woda lub bulion) 2-3 filiżanki (szkło 200 ml)
Pieprz czerwony i czarny smak

Gotowanie krok po kroku

  • Weź jedną średniej wielkości cebulę, obierz i pokrój w kostkę. Na patelni z grubym dnem wlej 2-4 łyżki. l. słonecznik lub oliwa z oliwek. Do oleju dodać posiekaną cebulę.

    Posiekaj cebulę i usmaż na patelni z grubym dnem.

  • Smażyć na złoty kolor.

    Smaż cebulę, aż będzie przezroczysta.

  • Podczas smażenia cebuli bierzemy naszą zieloną soczewicę (200 g) i wylewamy ją na dowolną dogodną dla Ciebie powierzchnię (tacę, deskę, dowolną powierzchnię roboczą). Dokładnie sprawdzamy i sortujemy soczewicę, aby pozbyć się kamyków lub gruzu, jeśli takie istnieją.

    Sortujemy soczewicę.

  • Soczewicę wsypać do miski i 1-2 razy spłukać wodą.

    następnie umyj soczewicę.

  • Wróćmy do dziobu. Gdy zmieni kolor na złoty, dodaj ½ łyżki. l. koncentrat pomidorowy. Dobrze wymieszaj i smaż jeszcze przez kilka minut.

    Dodaj koncentrat pomidorowy do cebuli w garnku.

  • Teraz bierzemy umytą soczewicę i wkładamy na patelnię z cebulą.

    Dodaj soczewicę do garnka z cebulą.

  • Myjemy pod bieżącą wodą 50-70 g kaszy bulgur lub ryżu.

    Myjemy również ryż lub kaszę bulgur.

  • Następnie dodaj kaszę bulgur (ryż) do garnka z resztą składników. Mieszamy.

    Dodaj kaszę bulgur do garnka.

  • Wlej 2-3 szklanki czystej wody do rondla. Zamiast wody możesz użyć bulionu z kurczaka lub mięsa.

    Wszystkie przygotowane produkty napełnić wodą.

  • Teraz dodaj przyprawy, 1 łyżeczkę. sucha mięta, pieprz czerwony i czarny do smaku. Również sól do smaku. Ale nie zapominaj, że pasta pomidorowa jest już słona, nie przesadzaj.

    Dodaj sól i przyprawy do smaku.

  • Dobrze wymieszaj i przykryj garnek pokrywką.

    Zupę gotujemy pod pokrywką.

  • Zupę gotujemy do miękkości, około 20-30 minut.

    Zupa z zielonej soczewicy jest lekka, ale pożywna.

  • Wskazówki dotyczące gotowania

    Zupa z soczewicy – czerwona lub żółta, brązowa lub czarna „bieługa” gotuje się szybko, nie wymaga osobnego ugotowania bulionu i jest gotowa na przyjęcie wszelkich przypraw. To wspaniała, wszechstronna zupa na każdy gust i każdą porę roku. Takie zupy są w większości gotowane na gęsto i pachnące, a same przyprawy nadają im „narodowości”.

    Zupę z soczewicy śródziemnomorskiej można uwarzyć z tymiankiem i koprem włoskim. Czosnek, ostra papryka, kminek i kurkuma dodadzą indyjskiego smaku. A na Bliskim Wschodzie do zupy z soczewicy dodaje się całą masę przypraw: kminek, kolendrę, kardamon, słodko-ostrą paprykę.

    Przepis

    W tym można zobaczyć krok po kroku przygotowanie łatwej dietetycznej zupy z soczewicy. Dzięki niskiej zawartości kalorii ta zupa ma wspaniały smak i aromat. Na pewno będziesz zadowolony z wyniku.

    To wszystko, zupa jest gotowa i można rozpocząć posiłek. Teraz masz bardzo prosty przepis na wspaniałą zupę z soczewicy w zapasie. Możesz ugotować taką zupę w dowolnym momencie, gdy w ogóle nie ma wystarczająco dużo czasu i zaskoczyć swoich bliskich lub gości. Jakie znasz przepisy na lekkie zupy? Czy ugotowałeś już potrawy z soczewicy? Udostępnij w komentarzach.

    Inne przepisy na soczewicę

    Soczewica z grzybami

    Kotlety z soczewicy

    Łatwy przepis na soczewicę

    Zupa z soczewicy

    Zupa z soczewicy i ziemniaków

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author