Żurawina w cukrze 🍬 przepis krok po kroku ze zdjęciem

Pyszne słodycze „Żurawina w cukrze”🍬

Sprzęt i przybory kuchenne: sitko, waga kuchenna, głębokie miski, łyżka, blacha do pieczenia, piekarnik, pergamin

Składniki

Żurawina 100 gramów
Białko jajka 1 szt.
Skrobia 45 gramów
Cukier puder 500 gramów
Sok cytrynowy 30 gramów

Gotowanie krok po kroku

  • Dokładnie spłucz i osusz 100 gram świeżej żurawiny z całej wilgoci.

    Jak gotować żurawinę w cukrze

  • W głębokiej misce wrzuć jedno białko i 30 gram soku z cytryny. Wszystko wymieszaj łyżką.

    Przygotuj składniki na deser

  • Dodaj 45 gramów skrobi ziemniaczanej do białka i mieszaj do uzyskania jednorodnej masy. Dodaj 60 gramów cukru pudru i ponownie zamieszaj wszystko do całkowitego rozpuszczenia.

    Aby przygotować deser, przygotuj nadzienie

  • Wlej 100 gramów żurawiny do miski i delikatnie wymieszaj, aby żurawina była całkowicie pokryta mieszanką skrobi. Odstaw na trzy do czterech minut.

    Przygotuj żurawinę na deser

  • Wsyp resztę cukru pudru do dużej głębokiej miski. Łyżką cedzakową wyjąć żurawinę ze skrobi w częściach i włożyć do miski z cukrem pudrem.

    Do przygotowania deseru przygotuj cukier puder

  • Zaczynamy okrężnym ruchem, bez użycia łyżki czy innych urządzeń, mieszamy zawartość miski. Dzięki temu żurawina pozostanie nienaruszona i zbierze maksymalną ilość proszku. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Za pomocą sitka ostrożnie przesiej nadmiar cukru pudru z żurawiny i połóż jagody na blasze do pieczenia.

    Na deser zanurz żurawinę w proszku

  • Rozgrzej piekarnik do 50 stopni Celsjusza i włóż naszą blachę do pieczenia. Do drzwiczek piekarnika wkładamy drewnianą szpatułkę, aby słodycze były zwietrzałe. Piec żurawinę przez 30 minut.

    Na deser ułóż jagody na blasze do pieczenia.

  • Gotową żurawinę przekładamy do pięknych miseczek na cukierki, pozostawiamy do ostygnięcia i podajemy na stole na herbatę.

    żurawina w cukrze

  • Opcje dekorowania i serwowania

    • Nie zaleca się przechowywania gotowych jagód w hermetycznie zamkniętym pojemniku, w przeciwnym razie żurawina zamoczy się i cukier odpadnie.
    • Jeśli chcesz, aby jagody były słodsze, zagotuj syrop jagodowy i dodaj do niego żurawinę. Zostaw to wszystko na noc. Jeśli chcesz, aby jagody pozostały kwaśne, nie musisz ich moczyć.
    • Przechowuj żurawinę w cukrze w suchym miejscu o chłodnej temperaturze. Czas przechowywania nie dłuższy niż 4 dni.
    • Okres przydatności do spożycia kandyzowanych żurawin można przedłużyć, umieszczając je w kartonowym pudełku.
    • Do syropu można również dodać trochę soku, na przykład pomarańczy. Wtedy jagody nabiorą ciekawego aromatu i niepowtarzalnego smaku.
    • Żurawina nie musi być świeża. Idealne są również jagody mrożone. W takim przypadku konieczne jest rozmrożenie go w temperaturze pokojowej i staranne uporządkowanie, wybierając piękne, całe i nie zmięte jagody.

    Przepis

    Koniecznie sprawdź ten pomocny, który pokazuje i szczegółowo wyjaśnia, jak gotować żurawinę z cukrem. Upewnij się, że taki przysmak przyniesie korzyści tylko Twojej rodzinie i przyjaciołom. I oczywiście pokochają to.

    Żurawina w cukrze to nie tylko bardzo smaczny przysmak, ale także zdrowy. Wielu pamięta jej smak z dzieciństwa. Teraz rzadko widzisz tę kandyzowaną jagodę na półkach. Ale zawsze możesz to zrobić w domu. A ten przepis ci pomoże. Podobało ci się? Czy chciałbyś spróbować zrobić żurawinę w cukrze? Opowiedz nam o tym w komentarzach!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author